Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
17.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 6. 2013, 17.29

8 let

Vstajniki v Ajdovščini iščejo poti do boljšega življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vstajniki so se zbrali na t. i. ljudski skupščini, kjer so govorili o nadaljevanju vstajniškega gibanja, političnih in gospodarskih rešitvah ter o brezposelnosti.

Ljudsko skupščino je pripravila vstajniška Skupnost skupin 6. maj, v kateri je okoli 40 vstajniških skupin iz cele države. Današnjega dogajanja se je udeležilo okrog 60 ljudi, ki v štirih skupinah razpravljajo o različnih temah. Med drugim o nadaljevanju vstajniškega gibanja v Sloveniji, o političnih rešitvah s pripravo ustrezne zakonodaje in nove ustave, razprave za gospodarske rešitve ter razprave o brezposelnih s konkretnimi idejami o tem, kako pridobiti delo preko novih javnih del.

Brezposelni bi obdelovali zapuščene kmetijske površine Prav brezposelni so opozorili, da imamo v državi veliko obdelovalne zemlje, ki jo pustimo zaraščati, po drugi strani pa si želimo večje samooskrbe s hrano. Sami bi radi začeli z obdelovanjem zapuščenih kmetijskih površin in tako sebe in ostale državljane oskrbeti z domačo zelenjavo in sadjem.

Druga skupina razpravlja o tem, kako nadaljevati z vstajniškim gibanjem. Po besedah enega od organizatorjev Vilka Brusa, želijo po vstajniški zimi sedaj pomagati k boljšemu življenju v Sloveniji s pobudami. Ob tem razmišljajo, da bi se morali povezati v politično stranko, vendar polovica prisotnih temu ni naklonjena in želijo nadaljevati z delom kot neformalne skupine državljanov.

"Zamisli na politično dogajanje lahko prenesejo prisotni iz sindikatov in političnih strank" "Sicer pa so med nami tudi predstavniki nekaterih sindikatov in celo dveh političnih strank, ki lahko naše zamisli prenesejo na politično dogajanje," je povedal Brus. In nadaljeval: "Ne glede na to, da smo na včerajšnji in današnji skupščini zelo različni ljudje, ki izhajamo iz različnih okolij in imamo različne izobrazbe, se kljub nekaterim manjšim razhajanjem zelo dobro ujemamo. Hočemo neko preobrazbo države, ki bo postala dejansko država državljanov in ne da bomo le ljudstvo, s katerim država prosto razpolaga, kar se nam dogaja sedaj."

Na petkovi skupščini so okrog sto prisotnim udeležencem prisluhnili tudi nekateri politiki. Med njimi sta bila poleg poslanca Ivana Vogrina tudi predsednik DZ Janko Veber in predsednik državnega sveta Mitja Bervar. V neformalnem pogovoru po zaključku skupščine sta organizatorjem, zvezi vstajniških skupin Primorski puntarji, obljubila, da bosta nekatere ideje, ki so jih izpostavili v razpravi, prenesla tudi na najvišje državne organe.

Ne spreglejte