Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
10.11

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Natisni članek

vročina poletje

Četrtek, 2. 8. 2018, 10.11

5 let, 9 mesecev

Vročina ne popušča, vremenoslovci napovedujejo tudi nevihte in neurja #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Vročina poletje kopalke | Na Primorskem bodo v petek izmerili tudi do 36 stopinj Celzija. | Foto Bor Slana

Na Primorskem bodo v petek izmerili tudi do 36 stopinj Celzija.

Foto: Bor Slana

Velika toplotna obremenitev bo danes in v prihodnjih dneh zlasti v mestnih središčih in po nižinah Primorske, kjer bomo izmerili tudi do 36 stopinj Celzija. V noči na petek se bodo pojavljale nevihte z močnejšimi nalivi, v vzhodni polovici države pa bodo v petek možna tudi neurja. Zaradi burje se je povečala tudi požarna ogroženost.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) poudarjajo, da se je konec julija v skladu z napovedmi začel prvi vročinski val. Marsikje po državi je bil prvi avgust najbolj vroč dan. Najvišjo temperaturo so meteorologi izmerili v Podnanosu, in sicer 37,1 stopinje Celzija.

Zaradi visoke vlažnosti zraka so bila jutra zelo topla, marsikje je bila najnižja temperatura okoli 20 stopinj Celzija. Visoka je bila tudi dnevna povprečna temperatura, ki je na Primorskem in v Ljubljani presegla 27 stopinj Celzija, so meteorologi Arsa zapisali na Facebooku.

vročina vreme
Novice V Slovenijo prihaja prvi vročinski val letos

Zaradi burje se je povečala tudi požarna ogroženost

Danes nas je s severovzhodnim vetrom dosegla kakšno stopinjo ali dve manj vroča, a zelo vlažna zračna masa. Najvišje temperature bodo zato predvsem v notranjosti nekaj stopinj nižje, a bo toplotna obremenitev zaradi povečane vlažnosti še vedno velika, pojasnjujejo na Arsu.

Na Primorskem je zapihala šibka burja, ki bo v naslednjih dneh razlog za visoke jutranje temperature v krajih na Primorskem, najvišje dnevne temperature pa bodo ostale podobne kakor pretekle dni. Na Primorskem in v mestnih središčih še vedno ostaja opozorilo pred veliko toplotno obremenitvijo. Zaradi burje se je povečala tudi požarna ogroženost, pravijo na Arsu.

Zaradi burje se je na Primorskem povečala požarna ogroženost. | Foto: Getty Images Zaradi burje se je na Primorskem povečala požarna ogroženost. Foto: Getty Images

požar
Novice Nad velik del Evrope prihaja nov vročinski val, drugod nevarnost poplav

V petek so na vzhodu države možna tudi neurja

Zaradi dotoka zelo vlažnega zraka se bodo danes pojavljale nevihte, predvsem z močnejšimi nalivi, v petek pa so možna tudi neurja. Bolj sončno vreme meteorologi pričakujejo na Primorskem. Glede na razvoj ni izključeno, da bodo poleg opozorila zaradi toplotne obremenitve izdali tudi vremensko opozorilo zaradi močnih neviht.

Radarska slika ob 14.40 kaže, da se razvijajo plohe in nevihte, ki so najpogostejše na severovzhodu Slovenije. Skupek neviht se počasi pomika proti osrednjemu delu države, so meteorologi Arsa zapisali na Facebooku. | Foto: Arso Radarska slika ob 14.40 kaže, da se razvijajo plohe in nevihte, ki so najpogostejše na severovzhodu Slovenije. Skupek neviht se počasi pomika proti osrednjemu delu države, so meteorologi Arsa zapisali na Facebooku. Foto: Arso

Težave zaradi podrtega drevja, veter je odkrival strehe

Danes popoldne je sicer neurje zajelo večji del Slovenije, zaradi česar so imeli gasilci kar nekaj dela tudi kar nekaj dela s podrtimi drevesi, ki so padala na osebna vozila ali ovirala promet na cestah. Težave je povzročala tudi meteorna voda, ki je zalila več kletnih prostorov, med drugim tudi prostore nakupovalnega centra v Ljutomeru.

Ponekod je veter odkrival strehe stanovanjskih objektov, na nekaj hišah v Novem mestu pa je podrto drevo poškodovalo strehe. Posredovali so tamkajšnji gasilci, ki so strehe zasilno prekrili.

Težave s podrtim drevjem, ki je padalo na vozila, so popoldne imeli tudi v Ljubljani.

Fotogalerija
1 / 3
Novice Vročinski val: v Skandinaviji temperature kot ob Sredozemskem morju #video

Na Primorskem v petek tudi do 36 stopinj Celzija

Ponoči bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo nevihte. Možni bodo močnejši nalivi in sunki vetra. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V petek bo na Primorskem večinoma sončno, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne padavine, predvsem popoldne tudi nevihte. Na Primorskem bo še pihala večinoma šibka burja, drugod šibek vzhodni veter.

Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem do 25, najvišje dnevne od 27 do 31, na Primorskem od 32 do 36 stopinj Celzija. V soboto, nedeljo in ponedeljek bo sončno in vroče. Predvsem v hribovitih krajih bodo popoldne nastale posamezne nevihte. Še bo pihal šibek veter vzhodnih smeri, na Primorskem večinoma šibka burja.

vročina
Novice Vročinski val na Japonskem zahteval najmanj 14 življenj
Vročina najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetike, bolnike z obolenji ledvic, bolnike z duševnimi motnjami in nepokretne. Bolj ogrožene so tudi osebe s socialno-ekonomskimi težavami ter osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja, med drugim delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
Ne spreglejte