Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 3. 2012,
6.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 25. 3. 2012, 6.41

8 let

Volivci zavrnili družinski zakonik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po skoraj vseh preštetih glasovih, neuradni rezultati glasovanja na referendumu o družinskem zakoniku kažejo, da je večina volivk in volivcev zavrnila družinski zakonik.

Za je glasovalo 45 odstotkov in proti 55 odstotkov volivk in volivcev. Zakonik so večinsko zavrnili v sedmih volilnih enotah, podprli so ga le volivci v volilni enoti Ljubljana Center, saj je tam zanj glasovalo 54,01 odstotka volivcev. Najbolj odločno pa so družinskemu zakoniku nasprotovali v volilni enoti Ptuj, kjer je proti glasovalo 64,52 odstotka volivcev.

Družinski zakonik je državni zbor sprejel 16. junija lani. Zakonik bi bil na referendumu potrjen, če bi zanj glasovala večina volivcev, ki bi veljavno glasovali. V tem primeru bi začel veljati 15 dni po objavi v uradnem listu, uporabljati pa bi se začel eno leto po njegovi uveljavitvi. Ker so volivci zakonik zavrnili, pa DZ v letu dni od odločitve na referendumu ne bo smel sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju s to odločitvijo.

Primc: Zahvalil bi se tudi tistim, ki so glasovali proti Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok, je v odzivu na referendumske rezultate dejal: "Zahvalil bi se čudoviti ekipi. Zahvaljujem pa se tudi za vsak glas proti. Spoštovati moramo različnost, vendar ne bo šlo na ta način. Nikakor si ne želim, da bi otroke v šolah vzgajali, kako postanejo homoseksualci."

Vseeno pa meni, da danes ni ne zmagovalcev ne poražencev. "Ne more biti tistih, ki bodo prevladali in tistih, ki bodo premagani," je dejal v izjavi za javnost in dodal, da je ne glede na rezultat jutri nov dan, ko bomo morali vsi skupaj živeti.

"To ni bilo vprašanje politike" Sicer si želi, da bi bila udeležba na referendumu višja. Vendar pa ni mogoče nikogar siliti, da mora odločiti, poudarja vodja civilne iniciative za družino in pravice otrok. "Na nek način so svoje sporočilo dali tudi tisti, ki se referenduma niso udeležili. Tudi to je treba spoštovati," je dejal v izjavi.

Primc meni, da je prav, da se politika v predreferendumsko kampanjo ni preveč vmešavala, saj da to ni bilo vprašanje politike. "Na današnjem referendumu se je odločalo o temeljnih vrednotah, odločalo se je o materinstvu in očetovstvu, odločalo se je o otrocih in to ni stvar politike. To je v prvi vrsti stvar vseh državljank in državljanov," je dejal.

Primc si želi, da bi bil rezultat "referenduma vzpodbuda, da se o vseh odprtih vprašanjih v družbi vzpostavi spoštljiv, strpen dialog in da se najdejo rešitve, da bodo prav vsi zadovoljni".

V Gibanju za družinski zakonik obžalujejo rezultat referenduma V Gibanju za družinski zakonik obžalujejo zavrnitev zakonika na referendumu. Vodja gibanja Miha Lobnik je v izjavi medijem poudaril, da so se z nasprotniki zakonika v marsičem strinjali, zato se mu zdi pomembno, da ministrstvo za delo v najkrajšem času pripravi tak predlog novega zakonika, ki bo povzel vse stvari, o katerih vlada konsenz.

Lobnik se je zahvalil vsem volivcem, ki so podprli zakonik, hkrati pa je ocenil, da so v gibanju za zakonik opravili izjemno delo, kar je dobra popotnica za nadaljnje konstruktivno delo na tem področju. Pozitivna stran kampanje po njegovih besedah je, da so v Sloveniji vsi spoznali, da obstajajo različne družine, v katerih živijo otroci.

"Pojasnili bomo neresnice" Prihodnje leto, ko zakonske spremembe družinskega zakonika zaradi referenduma še niso možne, bodo v Gibanju za družinski zakonik izkoristili tudi za pojasnitev "mnogih neresnic, ki so bile sprožene v zadnjih tednih in ki so na nek način vplivale na potek referendumske kampanje", je napovedal Lobnik. Prepričan je, da bo gibanje še naprej sodelovalo pri pripravi novega predloga zakonika.

Izid referenduma pa po njegovih besedah priča tudi o tem, da obstaja veliko ljudi, ki so podprli takšen zakonik, kot je bil pripravljen. Veliko težje je namreč po njegovem mnenju podpreti tako obsežen zakon kot pa mu nasprotovati zaradi kakšnega malega dela ali morda netočne informacije.

Janša: Čas je, da nehamo eksperimentirati z otroki Pričakujem, da bo družinski zakonik na današnjem referendumu padel, je predsednik slovenske vlade Janez Janša povedal potem, ko je skupaj s soprogo oddal svoj glas na volišču v Domu krajanov v Šentilju pri Velenju. Po njegovi oceni je čas, da nehamo eksperimentirati z družinami in še posebej z otroki.

Kot je dejal Janša, brez otrok ne bo niti denarja v pokojninski blagajni niti kakršnekoli druge prihodnosti.

Na vprašanje, ali vlada razmišlja o spremembi referendumske zakonodaje, je Janša pojasnil, da bi vlada o tem lahko razmišljala, vendar nima možnosti, da sama to naredi. Gre za dvotretjinsko večino, ki je potrebna za kakršnokoli spremembo tako ustave kot zakona o referendumu, in to je stvar ustavne komisije v državnem zboru, je še dejal.

Türk: Zakon je dober Referendum o družinskem zakoniku ni bil nujno potreben, je predsednik republike Danilo Türk medijem povedal potem, ko je oddal svoj glas na volišču v Ljubljani. "Zakon je dober in bi ga lahko uveljavili takoj. Avtoriteta zakonodajalca zahteva, da se zakoni uveljavljajo, ne da se izpodbijajo na referendumih," je pojasnil.

Vendarle je bil referendum po besedah predsednika republike legalno predlagan in opravljen, zato bodo o družinskem zakoniku odločili volivke in volivci. O morebitnem izidu referenduma se predsednik republike ni želel opredeljevati, prav tako ne o vprašanju o morebitni zavrnitvi zakona. "Danes zvečer bomo vedeli vse," je povedal.

Jankoviću je žal za neuspeh družinskega zakonika Predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću je žal, da družinski zakonik na referendumu ni uspel, saj meni, da je to dober zakonik. Zakon je bil dober predvsem za otroke, prinašal je dobre rešitve in nobene slabe, je poudaril Janković. Glede nizke udeležbe na referendumu o družinskem zakoniku pa je Janković dejal, da so po njegovem mnenju ljudje naveličani vseh volitev in referendumov.

Za Jankovića je sicer referendum o družinskem zakoniku nepotreben, saj morajo po njegovih besedah vsi ljudje imeti priložnost, da živijo skupaj, in spoštovati različnost. "Nedopustno je, da večina odloča o pravicah manjšine, pri čemer te pravice manjšine nič ne škodijo večini," je dejal. Družinski zakonik je sicer po njegovi oceni dober predvsem za otroke.

Virant: Zakonik ne škoduje tradicionalni družini Predsednik državnega zbora Gregor Virant je ob oddaji svojega glasu na volišču v Dobu pri Domžalah izrazil upanje, da bo družinski zakonik danes potrjen. "Če bo potrjen, bodo nekateri, zlasti nekateri otroci, živeli lažje in stvari bodo bolj enostavne," je poudaril.

"Ta zakonik v ničemer ne škoduje tradicionalni družini," je dejal Virant in dodal, da v primeru, da bo družinski zakonik potrjen, nihče ne bo živel slabše.

SDS je zadovoljen z izidom referenduma Poslanka SDS Alenka Jeraj je dejala, da so v njihovi stranki zadovoljni nad padcem družinskega zakonika na referendumu. Kot je dejala, rezultat referenduma pomeni, da so nasprotniki zakonika uspeli ljudem predstavili, kaj družinski zakonik vsebuje. Poslanka SDS je v izjavi za medije poudarila še, da družinski zakonik vsebuje tudi dobre stvari, vendar veliko stvari ne ureja ali jih ne ureja dobro.

Vizjak: Upam, da so se pripravljavci zakonika iz izida referenduma kaj naučili Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak meni, da je izid referenduma o družinskem zakoniku posledica načina njegovega sprejemanja. Opozoril je namreč, da je bil zakonik sprejet s preglasovanjem in da so se vanj vgradile tudi slabe rešitve. Za naprej pa je napovedal, da bo ministrstvo čez eno leto pripravilo kompromisne rešitve.

V SD obžalujejo zavrnitev zakonika Podpredsednica SD Majda Potrata je dejala, da v stranki obžalujejo zavrnitev družinskega zakonika. Po njenem so bili zagovorniki zakonika " očitno prekratki", da bi večinsko prepričali volivce, predvsem tiste, ki so ostali doma, da bi bilo vredno priti na volišče in podpreti zakonik.

Družinski zakonik je na referendumu dobil več glasov proti, zato bo zdaj "kakšno leto miroval", nato pa bo treba pripraviti novo besedilo, pojasnjuje Potrata. V novi vladi bodo potem na tem področju verjetno "ločevali in delali več zakonov", čas pa bo pokazal, kaj bo to pomenilo za "otroke, družino in vse drugo".

V SD po besedah podpredsednice stranke obžalujejo, da je zakonik, ki ga je pripravljala vrsta dobrih strokovnjakov in je dobil tudi večinsko strokovno podporo, doživel tako usodo na referendumu. Še vedno pa v SD menijo, da referendum o družinskem zakoniku ne bi smel biti izveden, je še povedala Potrata.

Svetlik: Nismo dovolj zreli, da bi različne oblike bivanja priznali tudi drugim Nekdanji minister za delo Ivan Svetlik obžaluje, da družinski zakonik na referendumu ni bil sprejet. Po njegovih ocenah se je v dveh letih razprave mnogo spremenilo v zavedanju, da so izkušnje z družinskim življenjem pri nas zelo različne, a "nismo dovolj zreli, da bi lahko različne oblike bivanja in osebne izbire sprejeli in priznali tudi drugim".

Po Svetlikovem mnenju "stanje duha v Sloveniji še ni zrelo in smo v neki kulturni blokadi". Strinja se, da je tudi izid referenduma o zakoniku odraz tega, čeprav "je res, da se nezrelost kaže na različne načine, tudi skozi delovanje posameznih interesnih skupin, kampanjo in mnoge neresnice, ki so krožile v zvezi z družinskim zakonikom pred referendumom", je dejal Svetik.

V Listi Virant obžalujejo izid družinskega referenduma Poslanka Liste Virant Polonca Komar je izrazila obžalovanje, da na glasovanju državljani niso podprli družinskega zakonika. Kot je izpostavila, v stranki spoštujejo voljo ljudi, če so ocenili, da družinski zakonik ni prava rešitev za slovenske družine in otroke. So pa v Listi Virant prepričani, da Slovenija nov družinski zakonik potrebuje in ga bo v prihodnosti tudi dobila. A je ob tem izpostavila, da bo država takrat spet porabila veliko časa in davkoplačevalskega denarja.

SLS: Volivci spoštujejo vrednote slovenske družbe Po mnenju SLS je izid referenduma o družinskem zakoniku pokazal, da Slovenci ob siceršnjem spoštovanju različnosti v družbi vendarle spoštujemo tudi vrednote, na katerih je utemeljena slovenska družba. Z zavrnitvijo zakonika ni nastala večja škoda, je stranka ocenila v sporočilu za javnost.

V NSi so pozdravili padec družinskega zakonika V štabu kandidatke za ljubljansko županjo Mojce Kucler Dolinar so člani NSi pozdravili padec družinskega zakonika. Poslanec Matej Tonin je dejal, da so z neuradnimi rezultati zelo zadovoljni. S tem se je po njegovi oceni potrdilo tisto, pri čemer v času kampanje vztrajali - da zakonik ni dober in da obstaja možnost za boljši družinski zakonik. Zavrnitev pa vsem, predvsem pa poslancem, daje odgovornost, da v prihodnjem letu pripravijo nov, "in seveda boljši" družinski zakonik, je dodal Tonin.

Gantar razočaran, a ne presenečen Predsednik Zares Pavel Gantar je nad izidom referenduma o družinskem zakoniku kot politik razočaran, kot sociolog pa ni presenečen. Kot je dejal, je namreč Slovenija kulturno konzervativna družba, v zadnjih dveh letih pa so se zgodili premiki v pravo smer. Prepričan je, da bodo čez nekaj let rešitve, ki so padle, vendarle uzakonjene.

Izid referenduma po mnenju LDS "zmaga laži, manipulacij podtikanj" Podpredsednik LDS Božidar Flajšman obžaluje padec družinskega zakonika na referendumu, ob čemer meni, da gre za zmago "manipulacij, laži, neresnic in podtikanj nasprotnikov družinskega zakonika". "Očitno smo homofobna družba, še vedno ne prenesemo drugačnih," je v izjavi ocenil Flajšman, vendar obenem napovedal, da se bodo "borili dalje".

Glasovalo je lahko 1.711.800 volivcev Referendum je s podpisi več kot 42.000 volivcev zahtevala Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, zagovorniki zakonika pa so se združili v Gibanje za družinski zakonik. Na referendumu je imelo pravico glasovati okrog 1.711.800 volivk in volivcev.

Ne spreglejte