Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
18.21

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 18.21

8 let, 3 mesece

Volilni postopki na ŠOUP burijo duhove, zapele so tudi pesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V študentski skupini Burja opozarjajo na poskuse onemogočanja demokratičnih volitev v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP).

Poleg izločitve kandidatur opozarjajo tudi na grožnje, med katere prištevajo fizični obračun polbrata direktorja ŠOUP Sebastjana Kokla z njihovim predstavnikom. Po mnenju ŠOUP so v ozadju obtožb politični interesi.

Naključno izvedeli, da njihovih imen ni na volilnem razglasu V Burji so prejšnji četrtek oddali svojo kandidatno listo za bližnje volitve študentskih poslancev v študentski zbor ŠOUP. Čeprav so upoštevali vsa navodila iz razpisa volitev, so v petek naključno izvedeli, da njihovih imen ni na volilnem razglasu, pri čemer jih o tem ni nihče obvestil, je na današnji novinarski konferenci pojasnila predstavnica študentske skupine Julija Podbevšek.

Na volilnem razglasu je po njenih besedah zdaj le 12 imen, točno toliko, kolikor je mest v študentskem zboru. Posamezni kandidati z njihove liste so sicer na študentsko volilno komisijo oddali tudi pritožbe. Podbevškova je ob tem opozorila na "grožnje in druge psihološke pritiske", ki so jih bili deležni vse od prevzema kandidaturnih listin.

Kot je dodala druga predstavnica Burje Ana Škreblin Pirjevec, so, če se bo izkazalo, da so bile njihove kandidature zavrnjene brez ustrezne pravne podlage in če v ŠOUP njihovih imen ne bodo uvrstil v volilni razglas, pripravljeni podati tudi kazensko ovadbo.

Pele so pesti Med pritiski nanje je Gregor Benkodejal, da je David Krpač, sicer polbrat direktorja ŠOUP Sebastjana Kokla, v petek fizično obračunal z njim. Zaradi tega je bil celo hospitaliziran in je noč preživel v bolnišnici, po napadu pa je z zasebne številke prejemal grozilne klice. Posnetki napada so že zaokrožili tudi po spletu.

Zaradi teh dogodkov je Benko, ki se v danih razmerah ne počuti več varnega, danes dobil tudi spremstvo dveh varnostnikov. Sam sicer ni mogel odgovoriti na vprašanja novinarjev, kdo varnostnika plačuje. Pojasnil je le, da so se obrnili na koprsko občino, ki jim je izkazala podporo in jim dala na razpolago prostore za novinarsko konferenco. Na dodatno vprašanje je povedal, da je varnostnika poslal njegov "kontakt", ki so mu ga dali na občini.

Na ŠOUP so medtem pojasnili, da je študentska volilna komisija na petkovi seji obravnavala vse prispele kandidature za volitve v študentski zbor ŠOUP ter "izločila kandidature, ki so bile, v skladu z akti ŠOUP, nepopolne ali nepravilno izpolnjene". Danes so na ŠOUP dobili pritožbe zavrnjenih kandidatov, o katerih bo popoldne odločala študentska pritožbena komisija.

Predstavnica ŠOUP: Ni res, da bi bilo veljavnih le 12 kandidatur Kot je po novinarski konferenci Burje pojasnila predstavnica ŠOUP Nika Štravs, so razglas z veljavnimi kandidaturami objavili po fakultetah, na spletni strani in na oglasni deski ŠOUP, pri čemer ni res, da bi bilo veljavnih le 12 kandidatur, temveč je bilo teh več kot 20. Prav tako je navedla, da David Krpač trenutno nima nobene funkcije v študentski organizaciji.

ŠOUP sicer v sporočilu za javnost navaja informacijo, da nekaterim kandidatom neposredno podporo izkazuje Klub študentov občine Piran (KŠOP), ki naj bi jim tudi v celoti finančno pomagal pri kandidiranju.

"Da gre za večje interese, ki imajo tudi konkretne politične razsežnosti, pa izkazuje dejstvo, da so imeli danes v prostorih Mestne občine Koper tiskovno konferenco tisti kandidati, ki kandidirajo z očitno podporo KŠOP," so dodali.

Na ŠOUP ob tem obžalujejo, da je v ozadju študentskih volitev "tako velik politični interes lokalnih veljakov, ki si hočejo podrediti tudi študente in njihovo organizacijo oziroma jih izkoristiti za svoje politične ambicije".

Ne spreglejte