Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 10.35

8 let

Volilni obrazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski politični krog je v svojem jedru do obisti poznan. Nekaterim novim obrazom javnomnenjske raziskave sicer ne kažejo preveč dobro, a to še ne pomeni, da ne bo ključna prav njihova vloga.

Majhnost volilnega bazena in omejeno število tem sta po svoje prednost, saj so razmerja med akterji v volilni sferi znana. Tako že danes dokaj zanesljivo vemo, kdo bi oziroma bo s kom sestavljal koalicijo in kako bi s tem znova dobili le manjše variacije na zdajšnjo ali prejšnjo temo. Tendenca obujanja zamer iz bližnje zgodovine, ki so z vidika upravljanja države dokaj nepomembne se je okrepila z močno personalizacijo in se vrti med letališčem, Murglami in Zagorjem. Tako se tudi pogosto lovimo med temami, ki nimajo nikakršne zveze z višjimi cenami hrane, goriv, do nedavnega tudi astronomske rasti cen stanovanj, ki z realno kupno močjo slovenskega prebivalstva kljub vsemu ni imela nobene zveze.

Nedvomno gre pri izbiri na volitvah nekaterim za vprašanje racionalnega in temeljitega premisleka, glede na slišano, videno, prebrano in mirno prebavljeno. A temu delu volivcev bi težko rekli večina. Pomemben del za analizo so predvsem tisti, ki se ne odločajo zgolj v skladu z analitičnim pristopom k volilnemu ter neodločeni. Konec koncev so tisti, ki jih skušajo stranke pridobiti med svoje volivce. Z obljubami, s karizmo, s čustvi? Zdi se, da Slovenci volimo predvsem glede na občutek pripadnosti, torej s čustvi in tudi glede na karizmo – če se lahko strinjamo, da sta vodilna igralca najbolj karizmatična. Osrednje akterje politične zgodbe poznamo, saj so mnogi med njimi z nami in na naših ekranih odkar smo samostojni. Vprašanje za ugankarje na letošnjih volitvah je tudi, kdo od novih ali starih bo presenetil.

Izrazito izenačen rezultat širše levice in desnice utegne manjšim strankam z vidika mandatarja vnovič ponuditi dvojni položaj blagoslova in prekletstva. Le da se temu priljudno reče partnerstvo in predstavlja novo priložnost za partitokracijo. Za delitev pogače. V slogu: vsi to počnejo, zakaj ne bi mogli tudi mi. Kar je povsem res in velja tako za Slovenijo, za velik del Evrope, ZDA … Zgolj še misel. Ko sem pred leti bral zbornik Svetovne banke iz leta 2002 z naslovom Tranzicija: Prvih deset let, ki zajema tudi Slovenijo, se mi je zdel naslov izrazito posrečen. Prvih deset let.

Ne spreglejte