Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Četrtek,
12. 7. 2018,
19.23

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

vojaški tabor 2018 Slovenska vojska vojaški tabor mladi

Četrtek, 12. 7. 2018, 19.23

5 let, 9 mesecev

Vojaški tabor: od postavljanja bivakov do dela z ročnimi bombami #foto #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna poteka vojaški tabor za študente in dijake. Letos se je za preizkus vojaškega življenja in dela odločilo 68 mladih, 20 deklet in 48 fantov. Tabor poteka že devetnajstič zapored in traja štirinajst dni. Na vadišče smo se odpravili tudi sami ter preverili, kako poteka tabor in kako se tam počutijo mladi.

Tabor za študente fakultet in dijake srednjih šol poteka od ponedeljka, 2., do sobote, 14. julija, na širšem območju Bohinjske Bele in Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna. Udeležba je brezplačna, študentje in dijaki pa so izpostavljeni povečani psihofizični obremenitvi, saj so podvrženi pravemu vojaškemu usposabljanju ter vojaški disciplini.

S taborom želijo poiskati nove talente

"Ponujamo možnost za koristno preživetje dela počitnic na taborjenju, ki vam bo zagotovo ostalo v spominu in vam bo mogoče tudi osnova za izbiro vojaškega poklica," sporočajo iz Slovenske vojske. Eden glavnih ciljev je, kot so povedali na današnjem dnevu odprtih vrat za medije, iskanje talentov za prihodnje pripadnike Slovenske vojske.

Vojaški tabor 2018. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Tabora se je udeležilo že več kot dva tisoč dijakov in študentov

Število udeležencev se iz leta v leto spreminja, letos so jim namenili 70 mest, zapolnilo jih je 68 mladih. Na tabor se sicer navadno prijavi več kot sto kandidatov, a so zaradi sprejemnih postopkov, zdravstvenih težav ali drugih neizpolnjenih pogojev zavrnjeni.

Skupaj z letošnjimi udeleženci se je tabora udeležilo že 2.329 dijakov in študentov. Udeleženci na taboru so dijaki in študenti z 28 različnih fakultet in srednjih šol iz vse Slovenije.

Za udeležbo študentje dobijo tudi pet kreditnih točk, ki jih lahko unovčijo na fakulteti, poleg tega se veliko študentov (predvsem smeri obramboslovja na fakulteti za družbene vede) tabora udeleži v okviru praktičnega usposabljanja.

V štirinajstih dneh se podrobno seznanijo z vojaškim življenjem in posameznimi področji dela v Slovenski vojski s poudarkom na usposabljanju v terenskih razmerah.


Vojaški tabor 2018. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Všeč sta mi vojaško življenje in raznolikost poklica. Disciplina, streljanje, plezanje, premagovanje vodnih ovir. Vsako leto se naučiš nekaj novega," pravi Matija s fakultete za varnostne vede, ki se je tabora udeležil že tretjič. Tudi po končanem študiju bi kariero rad nadaljeval v častniški šoli in Slovenski vojski. "To greš zaradi domoljubja, si ponosen na svojo zastavo, ne moreš pa tega početi samo zaradi denarja," je še komentiral vojaške plače.


Vojaški tabor 2018. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Menim, da bi moral tabor izkusiti vsak, ker gre res za poseben red in disciplino, zgodnje vstajanje. Tabor mi bo v spominu ostal predvsem po enotnosti. Če je nekdo izstopal, je potem celotna skupina delala eno stvar. Tako da smo se tu res naučili enotnosti pa tudi discipline. Najbolj si bom zapomnila rafting, ta dan je bil res popoln, verjetno eden izmed najboljših," je o taboru povedala Brina s fakultete za varnostne vede.


Vojaški tabor 2018. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Na tabor sem prišel zaradi rekreacije, da bom aktiven in da pridobim nove izkušnje. Najbolj zanimivo mi je bilo na strelišču, ko smo prvič streljali z malokalibrsko puško in kalašnikovko. Tu je neka odgovornost, saj moraš paziti na ljudi okoli sebe, da koga ne poškoduješ, in pa seveda poslušati ukaze nadrejenih. Všeč mi je bilo tudi plezanje, rafting, take stvari si res zapomniš. Tabor je namenjen vsem, ki želijo nekaj narediti zase. Se utrditi osebnostno, fizično in mentalno," je povedal Tim s srednje medijske in grafične šole v Ljubljani.


Vojaški tabor 2018. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Točno določenega načrta za prihodnost še nimam. Če sem se kaj naučila iz te izkušnje, je to, da želim delati v takem okolju, kjer je takšen ekipni duh, kot sem ga spoznala tukaj. Zdi se mi, da če delaš v taki ekipi, kjer se tako dobro povežeš, je vse veliko lažje narediti," je povedala Sara, študentka prvega letnika obramboslovja fakultete za družbene vede.


Vojaški tabor 2018. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Gre za raznorazne veščine. Najbolj mi bodo v spominu ostale veščine preživetja. To mora biti osnovna veščina vsakega. Ko zmanjka elektrike, se mi zdi, da smo vsi izgubljeni. Tabor ti da več podlage in poguma, da se soočiš s tako situacijo," pravi Žan s fakultete za družbene vede.


Glede na predznanje razdeljeni na vode

Mlade so na taboru razdelili v različne vode glede na njihovo predhodno vojaško znanje. Na tokratnem taboru so imeli tri vode, vsak pa je imel svojega poveljnika voda, vodilnega podčastnika in tri poveljnike oddelkov. Te vloge je prevzelo 19 kandidatov na šoli za častnike.

V prvem tednu so udeleženci spoznavali vojaško življenje, uporabo osnovne opreme, ravnanje in streljanje z avtomatičnim orožjem, orientacijo, premagovanje ovire z vrvjo ter lažje fizične obremenitve.

Od postavljanja bivakov do dela z ročnimi bombami

V drugem tednu so se lotili spoznavanja življenja na terenu, se učili postavljanja bivakov, šotorov in tabora za spanje, kjer bodo zadnjo noč lahko tudi prespali.

Vojaški tabor 2018. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Učili so se tudi dela z ročnimi bombami in tankovskimi minami ter osnovne postopke na bojišču, na primer premikanje oddelka v napadu in obrambi. Za prisotne so prikazali tudi eno izmed vojaških vaj na bojišču.

Vojaški tabor 2018. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pokazali so, kako se prečisti blatno vodo do točke, da je pitna. Udeleženci so se naučili zakuriti več različnih ognjev ter izdelati bakle, ki lahko gorijo tudi po več ur. Vojaški tabor 2018. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pripravili so tudi zbirko potrebščin, ki jih potrebujemo za preživetje v naravi. Od prve pomoči, rezervnega denarja, nožev, vžigalic pa vse do knjige, ki vojakom na terenu pomaga pri obnovitvi znanja in ohranjanju mirne krvi.

Fotogalerija
1 / 37

 

Ne spreglejte