Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2019,
19.46

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

2

Natisni članek

napredovanje vojaki Slovenska vojska

Petek, 13. 12. 2019, 19.46

4 leta, 4 mesece

Vojaki napredovanje prvič prejeli v predsedniški palači #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

2

Napredovanja so še ena od zadnjih stvari, ki vojake motivirajo za služenje domovini. Danes je iz vojaškega stana med častnike napredovalo petnajst novih poročnikov. Vse manj jih je na terenu, vedno več v pisarnah in štabih.

Od 6.414 redno zaposlenih je vojakov v dobesednem pomenu samo še dobra tretjina. Zaradi negotove usode po 45. letu, ko jim vojska ne more več podaljšati pogodbe, vse pogosteje zapuščajo vojaške vrste.

Petnajst diplomantov šole za častnike je, čeprav gre za že 31. generacijo, prva skupina, ki je napredovanje prejela v blišču predsedniške palače.

Medijska promocija poklica je trenutno izjemno potrebna, priznavajo vsi vpleteni. Ne le za prihod novih, temveč tudi zadržanje starih vojakov, so poročali v oddaji Planet 18.

Danijel Janžekovič je kot najboljši v svoji generaciji prejel zlato plaketo. Skoraj deset let je že v uniformi, izbran za najboljšega vojaka leta 2016, zaradi spopada z uporniki med misijo na Maliju pa je prejel tudi medaljo za hrabrost. Korak med oficirje mu bo prinesel še težjo nalogo: skrbeti za moralo vojakov.

Lažje je podirati kot graditi. In če hočeš dobre temelje, je treba v temelje vlagati, polagati dobre zidake, da imaš potem močen in povezan kolektiv, je povedal Janžekovič.

Obrambni minister Karl Erjavec se medtem sprašuje, kako prepričati mlade, da je vstop v vojaške vrste dobra karierna poteza. Vojaki namreč množično slačijo uniforme. Ob 109 zaposlitvah jih je letos kar 292 odšlo. Predvsem zaradi državnega neizpolnjevanja dogovora o usklajevanju plač.

Včeraj so se v vojski pohvalili z novimi, izboljšanimi vojaškimi škornji, saj so se vojaki pritoževali, da zdajšnji terenskih preizkušenj niso preživeli. Še huje je bilo z vojaško opremo v preteklih letih. A kot opozarja minister, bo vojaški proračun omogočil tudi dražje priboljške, na primer vozila 4x4 oshkosh, v načrtu je tudi nakup novih helikopterjev.

Kronično pomanjkanje pri policistih pa bi jih lahko zaradi pritiska migrantov še dodatno prizadelo. V primeru podelitve dodatnih pooblastil za varovanje meje prostih vojakov za mednarodne misije ne bi več imeli. In ravno te za zdaj še rešujejo marsikateri družinski vojaški proračun.

Ne spreglejte