Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2020,
16.38

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

32

Natisni članek

SDS Janez Janša Janez Janša koalicija SMC Igor Zorčič

Sreda, 12. 2. 2020, 16.38

4 leta, 2 meseca

Vodja poslancev SMC: Ponudba LMŠ je nesprejemljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

32

Igor Zorčič |  V SMC predlagajo oblikovanje skupne liste, na katero bi stranki prispevali vsaka pol kandidatov in bi tudi v kampanjo vstopili finančno enakovredno, pravi vodja poslancev SMC Igor Zorčič. | Foto STA

V SMC predlagajo oblikovanje skupne liste, na katero bi stranki prispevali vsaka pol kandidatov in bi tudi v kampanjo vstopili finančno enakovredno, pravi vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Foto: STA

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič pravi, da je ponudba LMŠ za sodelovanje na volitvah nesprejemljiva in da so pogovori zašli. O pogovorih s SDS, NSi in DeSUS za vlado je dejal, da so za člane in poslance SMC nekatere oblike te koalicije bolj sprejemljive, nekatere manj. Poslanci so enotni, da se pogajajo, od izplena pa je odvisna podpora koaliciji, piše STA.

Po Zorčičevih navedbah se težko pogovarjajo o pavšalnem soglasju h kakršnikoli koaliciji oziroma o tem, da odgovor ni enoznačen. Tako kot na terenu, s katerim se je vodstvo stranke posvetovalo v preteklih tednih, so namreč nekateri v poslanski skupini določenim oblikam koalicije z istimi strankami bolj naklonjeni, drugim manj, piše STA.

Na koliko poslancev lahko SMC računa, bo prvak SDS Janez Janša, če se bodo karkoli dogovorili, pravočasno obveščen, je pojasnil Zorčič. Po njegovih besedah je pomemben izplen pogajanj.

Vprašanje, katera ministrstva bodo prevzele posamezne potencialne partnerice, so, po njegovih navedbah, "zelo pomembni elementi, ki bodo vplivali na podporo tej morebitni koaliciji". "Nekatera ministrstva so bolj državotvorna, nekatera manj, kar pomeni, da na nekaterih lahko izpostavljaš bolj ideološke teme, na nekaterih manj," je spomnil.

Miro Cerar
Novice Cerar: Če bo vlado vodil Janša, v njej ne bom sodeloval #video

"Gre tudi za vprašanje predsednika vlade"

Pri tem so, po njegovih besedah, nekatere variante bolj sprejemljive za nekatere člane SMC, nekatere manj. A Zorčič je poudaril, da ne gre le za ministrstva, pač pa tudi za vprašanje predsednika vlade, še piše STA.

O željah pri kadrovskem razrezu ni želel govoriti, je pa ocenil, da pogajanja s SDS potekajo v skladu s pričakovanji. Na koncu bo o morebitnem dogovoru odločal svet stranke. Prav tako pa po Zorčičevih trditvah pogajanj za vstop v vlado s SDS ni zavrlo dogajanje v SMC.

Ponudba LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec, da bi SMC posodila svoje kandidate listi LMŠ, po besedah vodje poslancev SMC ni sprejemljiva.  | Foto: STA , Ponudba LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec, da bi SMC posodila svoje kandidate listi LMŠ, po besedah vodje poslancev SMC ni sprejemljiva. Foto: STA , Iz stranke je izstopila podpredsednica in ministrica Ksenija Klampfer, da ne želi biti v vladi z Janšo, pa je povedal tudi prvi predsednik SMC Miro Cerar. V zadnjih dneh naj bi morebitni izstop omenila tudi nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, piše STA.

A Zorčič meni, da ne gre za dogajanje v stranki, ampak na splošno v političnem prostoru. "Očitno je, da je prioriteta politike spet postala vprašanje, s kom sodelovati in s kom ne. Dejstvo pa je, da ljudje na koncu od tega ne bodo imeli nič," je ocenil. Ob tem je pripomnil, da so se tudi stranke na levi strani, z izjemo SMC, nekako skregale.

Po njegovem mnenju je potrebna konstruktivna drža politike. "Če lahko promovira le to, da se ne more z drugimi pogovarjati, se bojim, da je naša prihodnost zavita v precej megle," je dejal po poročanju STA.

SMC predlaga oblikovanje skupne liste

Neposreden je bil do pogovorov z LMŠ. Ponudba te stranke, da bi SMC posodila svoje kandidate listi LMŠ, po Zorčičevih besedah ni sprejemljiva. V SMC predlagajo oblikovanje skupne liste, na katero bi stranki prispevali vsaka pol kandidatov in bi tudi v kampanjo vstopili finančno enakovredno, še piše STA.

"Šarec vedno znova daje neke izjave v medijih"

Kritičen je tudi do predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je v torek komentiral te pogovore. "Po eni strani sta predsednika pooblastila vodji poslanskih skupin, da se o tem pogovarjata, po drugi strani pa Šarec vedno znova daje neke izjave v medijih. Imamo telefonske številke, pripravljeni smo se z vsakomur pogovarjati glede kakršnih koli pomislekov," je bil po poročanju STA oster Zorčič.

Ksenija Klampfer
Novice Razkol v SMC, ministrica izstopila iz stranke #video
Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek odgovarja: Loputanje z vrati je politično nezrelo #video
Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji
Novice Zaradi poročanja o madžarskem denarju "intenzivni napadi" na novinarje
Ne spreglejte