Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2020,
10.47

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,30

23

Natisni članek

Natisni članek

direktor NPU

Sreda, 29. 7. 2020, 10.47

4 leta, 1 mesec

Vodenje NPU prevzema Uroš Lepoša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,30

23

NPU | Novi v. d. direktorja NPU Uroš Lepoša, v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič in dozdajšnji vodja NPU Igor Lamberger. | Foto generalna policijska uprava

Novi v. d. direktorja NPU Uroš Lepoša, v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič in dozdajšnji vodja NPU Igor Lamberger.

Foto: generalna policijska uprava

Vršilec dolžnosti (v. d.) generalnega direktorja policije Andrej Jurič je danes za v. d. direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) imenoval Uroša Lepošo. 

NPU
Novice Dva kandidata primerna za vodenje NPU, končna odločitev na v. d. generalnega direktorja policije

Potem ko je 6. maja letos zdaj že nekdanji generalni direktor policije Anton Travnar s položaja razrešil Darka Muženiča, njegovo mesto prevzema Uroš Lepoša. V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič se je dozdajšnjemu vodji Nacionalnega preiskovalnega urada Igorju Lambergarju zahvali za korektno sodelovanje, novemu vršilcu dolžnosti pa zaželel uspešno vodenje tega izjemno zahtevnega področja policijskega dela.

Lepoša ima za sabo 28 let delovnih izkušenj v policiji

Lepoša je svojo karierno pot začel na Policijski postaji Ljubljana Center, kjer se je zaposlil leta 1992. Sprva je na postaji delal kot policist, nato pa kot kriminalist. Po končani Višji policijski šoli se je zaposlil na Policijski postaji Ljubljana Bežigrad kot pomočnik komandirja policijske postaje.

Med letoma 2008 in 2015 je bil vodja skupine za premoženjsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, nato pa leta 2015 prevzel vodenje skupine za krvne in seksualne delikte, prav tako v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in sicer vse do 2019, ko se je zaposlil v Sektorju za razvoj in sistemske naloge v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi.

Lepoša je 2007 diplomiral na Fakulteti za varnostne vede, leta 2010 pa postal magister mednarodnih in diplomatskih študij na Fakulteti za podiplomske, državne in evropske študije, so zapisali na spletni strani Generalne policijske uprave.

Na razpis so se prijavili trije kandidati

Na razpis za direktorja NPU so se sicer prijavili trije kandidati, pri čemer je eden od prijave odstopil, posebna natečajna komisija uradniškega sveta pa je po razgovorih z dvema prijavljenima kandidatoma oba ocenila kot primerna ter končno odločitev prepustila Juriču, ki pa ni izbral nobenega od dveh kandidatov, prijavljenih na razpis.

Po poročanju medijev so se na razpis prijavili donedavni direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav, v. d. direktorja NPU Lamberger ter višji sodnik na Upravnem sodišču v Celju Edvard Ermenc. Zadnji je od kandidature odstopil. Kot favorit za direktorsko mesto se je sprva omenjal Lamberger, vendar naj bi si podporo zapravil, ker je stopil v bran policistom, ko so nanje ob junijskih hišnih preiskavah pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku zaradi domnevno sporne nabave zaščitne opreme z vrha vladajoče politike leteli očitki o spolitiziranosti, piše STA.

Darko Muženič
Novice Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo nekdanjega šefa NPU
Ne spreglejte