Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2024,
15.26

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

gnojenje Postojnska jama onesnaženje

Sobota, 24. 2. 2024, 15.26

2 meseca

Voda z gnojevko dosegla Postojnsko jamo, obilne padavine razredčile onesnaženje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53
Postojnska jama | Onesnažena voda v petek okoli 19. ure dosegla Postojnsko jamo, a so obilne padavine med 19. in 21. uro pripomogle k temu, da se je razmerje med onesnaženo in rečno vodo še bolj pomaknilo v korist rečne. | Foto Pexels

Onesnažena voda v petek okoli 19. ure dosegla Postojnsko jamo, a so obilne padavine med 19. in 21. uro pripomogle k temu, da se je razmerje med onesnaženo in rečno vodo še bolj pomaknilo v korist rečne.

Foto: Pexels

Voda z gnojevko, ki se je v nedeljo razlila na kmetiji pri Postojni, je v petek zvečer dosegla Postojnsko jamo, so pa obilne padavine po pojasnilih poveljnika regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka onesnaženje razredčile. V vodarni Malni težav ni in je voda pitna, velja pa prepoved uporabe vode iz zasebnih vrtin in vodnjakov.

Črpališče Malni ni onesnaženo, stroka težav niti ne pričakuje, je pojasnil Sandi Curk. "Velja pa še vedno prepoved uživanja vode za ljudi in živali iz zasebnih vodnih vrtin in vodnjakov, ki se napajajo prek podtalnice, za vse krajevne skupnosti, ki ležijo ob nabrežju Pivke in potoka Koretan," je poudaril.

Po Curkovih pojasnilih je sicer onesnažena voda v petek okoli 19. ure dosegla Postojnsko jamo, a so obilne padavine med 19. in 21. uro pripomogle k temu, da se je razmerje med onesnaženo in rečno vodo še bolj pomaknilo v korist rečne.

Po njegovih pojasnilih so meritve pokazale, da je pri izviru potoka Koretan vsebnost kisika 9,49 miligrama na liter vode, v Nanoščici 9,53 miligrama kisika na liter vode in v Pivki 9,99 miligrama. "Vsi parametri kažejo, da se kisik v vodi povečuje, kar omogoča življenje v vodnem svetu," je dejal Curk.

Janez Mulec iz Inštituta za raziskovanje krasa v Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti je medtem danes meritve opravil v Planinski jami na izviru reke Unice, je dodal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko. Po Curkovih besedah je zaznal, da je prvi vodni val v jamskem sistemu prišel do Planinske jame, pri čemer je pri kalni vodi zaznal vonj po gnojnici. "Pomemben je podatek, da je v jamo vstopil ob 12.30 in izstopil ob 14.30, saj je lahko že čez eno uro drugače," je še pojasnil Curk.

Postojnska jama
Novice Potrjeno: voda z gnojevko dosegla Postojnsko jamo
Postojnska jama
Novice Postojnska jama bo občini namenila tri milijone evrov dividend
Ne spreglejte