Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
14.31

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

sindikat Slovenska vojska

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 14.31

6 let, 2 meseca

Vložen interventni zakon za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Slovenska vojska | Foto STA

Foto: STA

Sindikat vojakov je danes na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske (SV). Po zadnjih opozorilih o kritičnih razmerah v SV so na hitro pripravili zakon in pričakujejo, da bo v DZ vložen po nujnem postopku. 

"Računamo na pomoč poslancev," pravi predsednik sindikata Gvido Novak. Danes ga je sprejel predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS), ki vojakom obljublja podporo. V skupni izjavi po srečanju je Mahnič ponovil, zakaj sta predloga zakonov o obrambi in o službi v Slovenski vojski, ki ju je pripravilo ministrstvo za obrambo, pomembna. Po njegovih besedah raziskovalni center DZ pripravlja primerjave ureditev obrambnega področja v drugih državah, kar bo podlaga za javno razpravo o predlogu zakona o obrambi.

Zakon o obrambi naj bi bil neustaven

Predlog, naj se o zakonu o obrambi, ki mu zakonodajno-pravna služba državnega zbora očita celo neustavnost v nekaterih točkah, opravi javna razprava, so na decembrski seji odbora za obrambo podprli tako opozicijski kot tudi nekateri koalicijski poslanci. Mahnič je danes znova kritiziral ministrstvo za obrambo in ministrico Andrejo Katič, ki naj bi "po dveh letih in pol v DZ prišla z zakonom, ki ga ne podpira niti koalicija".

Spremembe za vojake

Sindikalni interventni zakon upošteva, čemu vse se morajo vojaki odrekati, je danes povedal Novak. Vse to so ovrednotili in za sedem takih ovrednotenj predlagali dvig vojakove plače za po 60 evrov. Predlagajo tudi druge bonitete, od subvencije vrtca do vojaških popustov v trgovinah. Vse te ukrepe so v sindikatu ocenili na od 300 do 400 evrov mesečno na posameznega pripadnika SV.

Število pripadnikov SV se stalno zmanjšuje, poklic pa tudi zaradi plače ni dovolj privlačen. | Foto: Matej Leskovšek Število pripadnikov SV se stalno zmanjšuje, poklic pa tudi zaradi plače ni dovolj privlačen. Foto: Matej Leskovšek

Predvideli so tudi rešitve za odpravo štirih največjih anomalij, ki so se v SV zgodile v preteklosti, posledice teh anomalij pa so nezadovoljni pripadniki SV. "Zaradi teh anomalij se ruši vojaška hierarhija, saj se dogaja, da imajo podrejeni na manj zahtevnih delovnih mestih višjo plačo kot njihovi nadrejeni. To je v vojski, ki je hierarhična struktura, še posebej nedopustno," je poudaril Novak.

Ogrožena varnost države?

Mahnič je izpostavil tudi nedavno pismo načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana Svetu za nacionalno varnost, v katerem je ta opozoril, da je zaradi trenutnih razmer v SV ogrožena celo varnost države. To je po Novakovih besedah zadostna podlaga, da bi vlada predlog zakona, ki ga je pripravil Sindikat vojakov Slovenije, v parlamentarno proceduro vložila po nujnem postopku.

Če vlada predloga vojaškega sindikata ne bi vložila v DZ, nameravajo besedilo poslati vsem poslancem s pobudo, naj besedilo vložijo kot poslanski zakon za sprejetje po hitrem postopku, je še pojasnil Novak.

Smo tik pred propadom Slovenske vojske?

Število pripadnikov SV se stalno zmanjšuje, poklic pa tudi zaradi plače ni dovolj privlačen, da bi pritegnili zadostno število novih kandidatov. Leta 2010 je bilo v SV 7.600 pripadnikov stalne sestave, lani pa le še 6.900. Resolucija o dolgoročnem razvoju in opremljanju SV kot cilj predvideva celo deset tisoč pripadnikov stalne sestave.

Predsednik odbora za obrambo vladi očita, da je "grobar Slovenske vojske". "V celem mandatu ni bilo storjeno nič, da bi se stanje izboljšalo, in smo tik pred propadom SV," je dejal.

Ne spreglejte