Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
7.27

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

78

Natisni članek

maska sprememba vlada

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 7.27

3 leta, 6 mesecev

Vladni odloki: omejitev gibanja na občine in nova pravila pri nošenju mask #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

78

Jutri začenjajo veljati novi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa in sicer omejitev gibanja na občine ter to, da maske ob najmanj trimetrski razdalji niso potrebne na zelenih površinah in pri športnorekreacijski dejavnosti. Poleg tega od danes vrtci delujejo omejeno in zagotavljajo varstvo le za otroke tistih staršev, ki morajo biti na delovnem mestu, okrnjeno pa je tudi delovanje javnega potniškega prometa.

Janez Janša
Novice Janša: Od torka dalje omejitev gibanja na občine

V tednu krompirjevih počitnic veljajo dodatne omejitve gibanja - tokrat med občinami. Omejitev bo od jutri najprej veljala sedem dni za vso državo, sproščena bo postopoma po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo. Tako kot spomladi je tudi tokrat vlada upoštevala nekaj izjem.

Prehajanje med občinami je ob upoštevanju priporočil za posameznike dovoljeno za 13 izjem, in sicer za: 

1.        prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, 

2.        opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, 

3.        odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, 

4.        varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom, 

5.        dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja, 

6.        dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, 

7.        dostop do storitev za nujne primere, 

8.        dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, 

9.        dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami, 

10.        izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva, 

11.        potovanja oseb, ki so vstopile v Republiko Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Republike Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji, 

12.        dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni, 

13.        nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom. 

Uveljavljanje izjem velja tudi za družinske člane

Kot je določeno v odloku, uveljavljanje izjem velja tudi za ožje družinske člane in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj. Poleg ustreznih dokazil o upravičenosti za uveljavljanje izjeme se zahteva tudi lastnoročno podpisana čitljiva izjava, ki mora vsebovati ime in priimek, naslov bivališča, naslov oziroma kraj potovanja ter navedbo razloga, ki upravičuje prehajanje med občinami.

Prav tako mora posameznik v izjavi navesti ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, ki potujejo z njim. V izjavi mora biti navedeno tudi, da nikomur od njih ni bila odrejena izolacija ali karantena. V izjavi mora posameznik navesti tudi, da se zaveda omejitev iz odloka in jih bo spoštoval ter da se zaveda kazenske ali odškodninske odgovornosti zaradi neupoštevanja predpisov, odredb ali ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, piše STA.

Kdaj nošenje maske ne bo več potrebno?

Skladno z odlokom prihaja do sprememb tudi pri uporabi maske. Pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva ni treba nositi zaščitne maske. 

Še naprej velja omejitev gibanja 

Še naprej je začasno omejeno gibanje ljudi med 21. in 6. uro, razen za pet izjem (odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, prihod in odhod na delo ter izvajanja nujnih delovnih nalog, dostop in nudenje storitev za nujne primere, opravljanje storitev dostave hrane ali zdravil, potovanje oseb). 

Z odlokom ostajajo prepovedani vsi shodi, prireditve, poroke in verski obredi ter vsakršno zbiranje nad šest oseb, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Pri zbiranju do šest oseb je treba zagotoviti minimalno varnostno razdaljo v skladu s sprejetimi navodili oziroma priporočili NIJZ, ki so objavljena na spletnih straneh NIJZ. 

LPP
Novice Okrnjeno tudi delovanje vrtcev in javnega potniškega prometa

LPP s počitniškim voznim redom

Vozni redi avtobusnih prevoznikov se zaradi trenutnih razmer prilagajajo in dnevno spreminjajo. Od danes vlaki Slovenskih železnic vozijo po prilagojenem počitniškem voznem redu, glede na ukrepe zajezitve in obvladovanja epidemije pa bo še mogoče dodatno prilagajanje voznih redov. V vseh mestnih občinah bo mestni javni potniški promet prešel na poletni vozni red. 

Nekateri vrtci ostajajo odprti, a delujejo v zmanjšanem obsegu

Kljub zapiranju šol in fakultet pa je vlada dovolila delo v posameznih vrtcih v zmanjšanem obsegu. Določene enote ostajajo odprte za nujno varstvo otrok, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Ali je delovanje vrtca potrebno, presodi župan posamezne občine. 

V tem primeru prepoved zbiranja za vrtec ne velja. Župani mestnih občin so zagotovili, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti na delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtec. Starši, katerih otroci v času zaprtja vrtcev teh ne bodo obiskovali, bodo za ta čas plačila oproščeni.

Informacije o odprtju vrtca starši lahko preverijo na spletni strani vrtca oziroma na seznamu o odprtih vrtcih, ki ga bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport dopolnjevalo sproti. 

Preberite tudi:

Mejni prehod
Novice Od danes daljši seznam rdečih držav

 

Ne spreglejte