Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2016,
15.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

5

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc zdravnik Fides stavka

Četrtek, 17. 11. 2016, 15.57

6 let, 7 mesecev

Vlada zdravnikov ne podpira. Bodo ti zaostrili stavko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

5

Milojka Kolar Celarc | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Vlada ne podpira zahteve Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov (Fides) za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, je po seji vlade sporočila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Dodala je, da bo takoj sklicala nadaljevanje pogajanj s sindikatom. Optimistična je, da je dogovor z zdravniki še vedno mogoč.

Razlogi za takšno stališče vlade so, da zgolj izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju še ne bi pomenil več denarja zanje, je pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Poleg tega so pri enotnem sistemu zagotovljeni preglednost, primerljivost delovnih mest in izvajanje socialnega dialoga. Takšen sistem omogoča tudi celovit pregled in nadzor nad maso plač v javnem sektorju, kar je zelo pomembno za vodenje fiskalne vzdržanosti in stabilnosti javnih financ.

Argument proti je bil tudi, da bi s podobnimi predlogi prišle tudi druge sindikalne skupine, ki so nezadovoljne s takšnim plačnim sistemom.

Kuštrin: Zahteva po izstopu iz plačnega sistema je bila alternativna

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po odločitvi vlade dejal, da je bila ta zahteva alternativa in da so se pripravljeni pogajati vnaprej. "Zahteva po izstopu je bila alternativna. Pri drugi točki stavkovnih zahtev so bila glavna vertikalna napredovanja, odprava stropa pri plačnem sistemu in dodatek za terciar. Ta zahteva je še vedno na mizi, mi smo se še vedno pripravljeni pogajati," je dejal Kuštrin v izjavi za medije.

Predstavniki Fidesa, ki jih vodi Konrad Kuštrin in vladni pogajalci se strinjajo, da bi zdravnikom, ki bi presegali standarde in normative, dali dodatek. "Ampak zakon o tem bi sprejeli šele drugo leto. To je obljuba v zraku," je dejal Kuštrin. | Foto: Bor Slana Predstavniki Fidesa, ki jih vodi Konrad Kuštrin in vladni pogajalci se strinjajo, da bi zdravnikom, ki bi presegali standarde in normative, dali dodatek. "Ampak zakon o tem bi sprejeli šele drugo leto. To je obljuba v zraku," je dejal Kuštrin. Foto: Bor Slana

Opozoril je, da bi se lahko pogajali tudi v sredo in danes. "Ne vem, zakaj si vlada vsak teden vzame tri dni časa," je dodal. Vlada jih je povabila na pogajanja v petek ob 16. uri, Fides pa predlaga začetek ob 10. uri.

Glede ocene, da bi izstop Fidesa iz enotnega plačnega sistema lahko vodil razgradnjo tega sistema, je Kuštrin dejal, da vsi strokovnjaki vedo, da je ta plačni sistem slab. Po njegovih besedah je tak plačni sistem tudi kriv, da je javni sektor neučinkovit in zelo obširen, prebivalstvo pa z njegovimi storitvami ni zadovoljno. "Vlada noče očitno nobenih sprememb. Volitve pa so zelo blizu," je dodal.

Ali bodo v petek zaostrili stavko še ne vedo

Kaj bo v petek odločil glavni stavkovni odbor sindikata, Kuštrin ne ve. Tako tudi ne bo predlagal odboru sklepa, ker "nisem lastnik glavnega odbora". "Poslušal bom, kakšni so odzivi članstva. Na osnovi razpoloženja bomo sprejeli sklep," je dejal. Kuštrin niti ni želel razkriti, kaj bi si osebno želel - zaostriti stavko ali da bi naprej potekala v nespremenjeni obliki -, saj ne želi vplivati na odločitev glavnega odbora.

Predsednik Fidesa je priznal, da so z vladnimi pogajalci na načelni in teoretični ravni prišli skupaj. "A to pomeni, da vam nekdo ponudi vrabca na strehi, kako pa priti do njega, pa druga stvar. Marsikaj je vezano na neke nedoločljive roke in obveze vlade, na kar mi ne moremo pristati," je dejal.

Ministrica: S Fidesom smo blizu dogovora v številnih točkah

Vlada je dala mandat pogajalski skupini, da se pogaja o vseh točkah stavkovnih zahtev Fidesa. Tudi ministrica je poudarila, da so v pogajanjih s Fidesom blizu dogovora v številnih točkah. Tako meni, da je še vedno mogoč dogovor, zato v tem trenutku ne razmišlja o zaostritvi stavke.

Od te odločitve vlade bo odvisno, kaj bo glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata sklenil na petkovi seji, ko bo odločal, kako naprej. V ponedeljek so sicer sklenili, da za zdaj ne bodo zaostrili stavke, kar so napovedovali za torek. A bi se lahko odločili, da stavko s ponedeljkom zaostrijo na opravljanje tistih storitev, ki so zakonsko opredeljene za zdravnike v obdobju stavke.

Pogajanja se bodo po navedbah ministrice verjetno nadaljevala v petek, pred tem pa se mora sestati še vladna pogajalska skupina. Sicer pa vlada predlaga, da se stavka konča v dobro bolnikov in zdravstvenega sistema.

Pogajanja za javni sektor v petek popoldne

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo po odločitvi, da obnovijo pogajanja, ta nadaljevali v petek popoldne. Tokrat bodo izhajali iz zadnjega predloga vlade, ki je glede na njene prejšnje ponudbe finančno nekoliko izboljšan. Neuradno je vlada za prihodnje leto ponudila 22 milijonov evrov.

Zaradi neuspešnih pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja se je nazadnje zapletlo ob proračunski seji v DZ. Kot del proračunskih dokumentov naj bi namreč poslanke in poslanci obravnavali tudi zakon o ukrepih v javnem sektorju za prihodnje leto.

Ker so pogajanja med vlado in sindikati obstala na mrtvi točki, je vsebina zakona ostala neusklajena s sindikati. Sprejetje neusklajenega zakona pa bi verjetno vodilo v konflikt: ne nazadnje so v sindikatih že začeli preimenovanje v stavkovne odbore.

Kljub poprejšnjemu ugotavljanju, da so izčrpane vse možnosti, so po srečanju pri premierju Miru Cerarju, ki sta se ga s sindikalne strani udeležila vodji pogajalskih skupin, in po novem vladnem predlogu sindikati izrazili pripravljenost za nadaljevanje pogajanj. Do vladnega predloga, njegove vsebine javnosti niso predstavili, pa se še niso opredelili.

Ne spreglejte