Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2018,
12.48

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

4

Natisni članek

agencija za varstvo konkurence Andrej Matvoz

Četrtek, 26. 4. 2018, 12.48

5 let, 11 mesecev

Vlada zahteva razrešitev direktorja Agencije za varstvo konkurence Matvoza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

4

Andrej Matvoz | Foto Državni zbor

Foto: Državni zbor

Vlada je danes svet Agencije za varstvo konkurence (AVK) pozvala, naj zaradi suma nestrokovnega delovanja izvede postopek predčasne razrešitve direktorja AVK Andreja Matvoza, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Kot pravijo na ministrstvu, je iz letnih poročil AVK razvidno, da se je število izdanih odločb o prekrških znižalo. Agencija v obdobju, ko je njen direktor Matvoz, ni izdala nobenih odločb o prekrških. Vladi se po besedah Zdravka Počivalška, ministra, ki opravlja tekoče posle, tako poraja vprašanje, ali AVK sploh deluje kot prekrškovni organ.

"Na zaslišanju ni izkazal poznavanja svojih nalog" 

Ministrstvo navaja, da je bil Matvoz januarja letos kot priča zaslišan pred preiskovalno komisijo državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic.

"Na zaslišanju ni izkazal poznavanja svojih nalog in pristojnosti kot direktor in zato posledično obstaja sum, da jih niti ne more strokovno izvajati. Na vprašanje, ali lahko direktor agencije vodi postopke, je namreč gospod Matvoz odgovoril, da ne in da ne ve, kdo bi mu podelil pooblastilo za to," so zapisali na ministrstvu.

Dodali so, da direktor AVK pooblastila ne potrebuje, saj mu to pristojnost daje zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Preiskovalna komisija je v svojem zaključnem poročilu ugotovila, da naj bi Matvoz vedel za položaj določenega dobavitelja v Sloveniji, vendar ni reagiral in sprožil sektorske preiskave.

"Toliko bolj skrb vzbujajoče je dejstvo, da je omenjena komisija že 18. oktobra 2017 podala vmesno poročilo, v katerem je predlagala, da pristojni organi raziščejo sume. Obe poročili je obravnaval tudi državni zbor in sta objavljeni na spletnih straneh," so dodali na ministrstvu.

"To lahko pomeni morebitno kazensko odgovornost direktorja AVK"

Povod, da je Počivalšek na vladi sploh spregovoril o tej zadevi, pa je primer Agrokor. Ko je začel veljati lex Agrokor in je Hrvaška imenovala svojo izredno upravo v podjetju Agrokor, je prek nje pridobila odločilen vpliv na Agrokor - tako tudi posreden vpliv na Mercator. Sledila je sprememba nadzora v družbi, kar lahko pomeni izpolnitev pogoja za obvezno priglasitev koncentracije v Sloveniji, pravi ministrstvo.

"Kolikor nam je znano, ta ni bila priglašena. AVK lahko po uradni dolžnosti uvede postopek presoje koncentracije, če je izkazana verjetnost, da je prišlo do koncentracije, ki je podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Tudi AVK tega ni storil. Vsaj po nam znanih informacijah ne," je zapisal Počivalšek.

Opustitev uvedbe takšnega postopka po njegovih besedah lahko pomeni morebitno kazensko odgovornost direktorja AVK, recimo kaznivega dejanja nevestnega dela.

Matvoz: Gre za izvajanje nedopustnih pritiskov

Ministrstvo še pravi, da je v vladnem gradivu navedenih "še nekaj dejstev, ki dajejo vtis, da direktor AVK svojega dela ne opravlja vestno in strokovno, direktor AVK pa se ima v skladu s poslovnikom AVK pravico izjaviti glede obstoja razloga za razrešitev".

Iz AVK so sporočili, da se bo direktor lahko do odločitve vlade oziroma ključnih dejstev ustrezno opredelil šele, ko bo uradno seznanjen s sklepom vlade in njegovo vsebino. Takrat bodo pripravili tudi odziv za javnost, so napovedali.

Matvoz je medtem za Večer povedal, da bo po preučitvi vseh relevantnih dejstev o postopanju vlade obvestil Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter Evropsko komisijo.

"Opozarjam, da gre postopanje vlade jemati izredno resno, zlasti v luči odprtih postopkov, ki jih vodimo na agenciji, pomanjkanju utemeljenih razlogov za sum nestrokovnosti pri opravljanju mojega dela ter pristojnosti vlade v odhodu," je opozoril Matvoz. Dodal je, da gre za izvajanje nedopustnih pritiskov ter da sta ogroženi samostojnost in neodvisnost agencije.

Počivalšek Matvoza v začetku aprila pozval k odstopu

Počivalšek je v začetku meseca Matvoza pozval k odstopu, potem ko je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo vlade za revizijo odločbe ministrstva, s katero je to državnemu zboru predlagalo imenovanje Matvoza.

Vlada je na Počivalškov predlog zahtevo vložila po tem, ko je upravno sodišče presodilo, da je bil postopek imenovanja nezakonit. Matvoz ni odstopil, češ da zakonskih razlogov za razrešitev ni, kot direktor pa mora zagotoviti delo AVK v času, ko agencija obravnava zelo zahtevne primere. Med temi je tudi prevzem medijske družbe Pro Plus.

Ne spreglejte