Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 11. 2021,
16.56

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

29

Natisni članek

evropska delegirana tožilca Evropska komisija tožilstvo

Četrtek, 18. 11. 2021, 16.56

2 leti, 5 mesecev

Vlada začasno predlaga evropska delegirana tožilca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

29

Matej Oštir | Foto STA

Foto: STA

Vlada se je na današnji seji odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi, to sta Tanja Frank Eler in Matej Oštir. Predlog pa je glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno zaključili nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Vlada se je na seji seznanila z dosedanjim postopkom imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev (EDT) in ugotovila, da ni bil zaključen v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, ker da ni bilo vloženo zadostno število kandidatur.

Vlada oba kandidata za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja, ki sta vložila kandidaturi na javni poziv, in ju je Državnotožilski svet predlagal v imenovanje, predlaga v imenovanje za čas, dokler ne bo uspešno zaključen nacionalni del postopka imenovanja kandidatov. Vlada bo oba omenjena predloga poslala Evropskemu javnemu tožilstvu.

V evropskem javnem tožilstvu so v prvem odzivu zapisali, da novice za zdaj ne morejo komentirati, ker od slovenskih oblasti še niso prejeli uradnega sporočila o predlogu kandidatov za položaja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji.

Glede postopka izbire pa so pojasnili, da kandidate za položaje evropskih delegiranih tožilcev imenuje sodelujoča država. Ko evropsko javno tožilstvo prejme predlog, kandidate interno oceni, nato pa kolegij tožilstva odloči, ali jih imenuje ali ne. Odločitev na koncu tudi javno sporočijo.

Predsednik društva državnih tožilcev Boštjan Valenčič pa je za TV Slovenija dejal, da je postopek izbire zaključen. "Vlada bo imeni poslala v Luksemburg, kjer bodo opravili dokončno izbiro. Pojma začasnosti zakon o državnem tožilstvu ne pozna," je dodal.

Upravno sodišče je v začetku oktobra razsodilo v upravnem sporu, ki sta ga sprožila oba omenjena kandidata. Odpravilo je sklep vlade s konca maja, s katerim je ta razveljavila prvotni razpis, in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, pri čemer je vladi naložilo, da v ponovljenem postopku obrazloži svojo odločitev.

Tanja Frank Eler. | Foto: STA , Foto: STA , Kljub tej sodbi upravnega sodišča je vlada nato na seji kasneje sklenila, da "izreka sodbe" ni mogoče izvršiti, saj da je bil postopek, v katerem naj bi vlada ponovno odločala, končan z objavo novega javnega poziva k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Na ta razpis, ki je bil objavljen julija, sta se prijavila zgolj Frank Elerjeva in Oštir, pravosodni minister Marjan Dikaučič pa je sprejel sklep, s katerim je zavrgel njuni prijavi. Pri tem naj bi se skliceval tudi na sodbo upravnega sodišča, katere 30-dnevni rok za izvršitev se izteče v petek. Sklenil naj bi, da je do pravnomočnosti sodbe še vedno v teku prvi razpis, zaradi česar ni mogoče izpeljati ponovljenega razpisa.

Ne spreglejte