Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 3. 2020,
14.32

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

76

Natisni članek

vlada Koronavirus virus protikoronapaket

Nedelja, 29. 3. 2020, 14.32

4 leta, 1 mesec

"Ničesar podobnega v Sloveniji še ni bilo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

76


"Paket je težak tri milijarde evrov. Ničesar podobnega nikoli doslej v Sloveniji še ni bilo," je na popoldanski novinarski konferenci poudaril premier Janez Janša. "S paketom posegamo na številna področja, da bomo kot družba lahko normalno delovali tudi po koncu krize," je dodal.

Vladi je po dveh dneh zasedanj uspelo pod streho spraviti obširen zakonski predlog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19 za državljane ter gospodarstvo. Paket je finančno ovrednoten na tri milijarde evrov in izboljšuje socialni položaj državljanov. Tako imenovani protikorona paket pomoč obljublja ne le poslovnim subjektom in upokojencem, temveč tudi študentom ter prejemnikom socialne pomoči.

Podrobnosti iz predloga zakona so na popoldanski novinarski konferenci predstavili premier Janez Janša, predsedniki koalicijskih strank in finančni minister Andrej Šircelj.

Ukrepi so po Janševih besedah namenjeni reševanju življenj, zdravja in ohranjanja drugih vitalnih zmogljivosti države, kot so gospodarstvo, javne storitve, šolstvo, znanost in druge, je pojasnil. Med drugim je omenil zamrznitev plačevanja socialnih in nekaterih drugih prispevkov, skrajšanje plačilnega roka za plačila iz proračuna na osem dni, delno neobdavčeno nagrajevanje za tiste, ki tudi v obdobju epidemije redno delajo, ter dodatno nagrajevanje za tiste, ki so v boju z epidemijo najbolj izpostavljeni. Za samozaposlene uvajajo temeljni dohodek in hkrati odpis obveznosti, je dejal in naštel še krizni dodatek za upokojence, študente, velike družine in socialno ogrožene.

Vlada že obravnava odlok za dodatno zaostritev omejitve gibanja

"Žal so se ugodna znamenja spoštovanja omejitvenih ukrepov v tem koncu tedna zameglila. Opozarjam, da najtežje obdobje šele prihaja. V proceduri je odlok, s katerim se bo omejitev gibanja zaostrila. A tudi to ne bo pomagalo, če je ne bomo vsi upoštevali," je opozoril Janša.

Državljane je pozval, naj bodo solidarni tudi do najbolj izpostavljenih. Vlada se trudi, da bi jim namenila posebno varstvo, ta pristop pa bo v prihodnje še stopnjevala, je zatrdil.

V protikoronskem zakonu tudi dodatna pooblastila policiji

Predlog velikega zakona predvideva tudi podelitev nekaterih novih pooblastil policiji. Med drugim bo lahko spremljala lokacijo tistih, ki se bodo namesto za karanteno odločili za lastno karanteno in bodo za spremljanje podali soglasje, je pojasnil Janša.

Počivalšek: Ohraniti želimo vsa podjetja in delovna mesta

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da želijo z novim paketom ukrepov ohraniti vsa podjetja in delovna mesta, tudi samozaposlenim zagotoviti finančno pomoč in oporo, da lažje prebrodijo krizo.

"Z ukrepi, sprejetimi do zdaj, smo želeli nasloviti vse dele slovenskega gospodarstva. Pozabili nismo nikogar; od velikih, srednjih, malih in mikro podjetij do samozaposlenih," je zatrdil. "Paket je namenjen gospodarstvu in državljanom. Zagotovim lahko, da je dober in bo rešil marsikatero težavo," je napovedal Počivalšek.

Dejal je, da že pripravljajo tudi drugi paket ukrepov. "Ne smemo in ne bomo dovolili, da se naše gospodarstvo ukloni posledicam epidemije koronavirusa," je dejal. 

Tonin: Na nikogar nismo pozabili

Obrambni minister Matej Tonin je dejal, da se je v zadnjem tednu pokazalo, kaj se zgodi, če Slovenija stopi skupaj. "Paket bo pomagal vsem Slovencem, nikogar ne puščamo za seboj. Še posebej sem vesel, da se je našel denar za slovenske obrtnike in samostojne podjetnike," je poudaril Tonin.

Paket ukrepov po njegovih besedah nagrajuje tudi tiste delavce, ki so v krizi najbolj izpostavljeni. Trgovci bodo prejeli 200 evrov kriznega dodatka. Nagrajeni bodo tudi pripadniki Civilne zaščite, policije, vojske in vseh drugih institucij, ki skrbijo za to, da je v Sloveniji še vedno red. "Vsi ti bodo dobili možnost, da bodo nagrajeni," je zagotovil.

Dodatna sredstva bodo prejele tudi družine z več kot tremi otroki, študentje, upokojenci ...

"Ne dovolim, da se javnost straši s Slovensko vojsko. Ta vojska je postavila temelje in obranila samostojno Slovenijo. Ta vojska vsakodnevno pomaga v naravnih nesrečah in ta vojska bo tudi danes pomagala v tej nesreči, seveda na podlagi zakona in v skladu z zakonskimi pooblastili. Zato je vsakršno strašenje s Slovensko vojsko neutemeljeno in žalostno. Slovenska vojska bo tudi tokrat služila domovini in naredila vse, da to krizo čim lažje preživimo," je poudaril.

Pivčeva: Vlada s številnimi ukrepi na pomoč kmetom

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v teh kriznih razmerah poudarila pomembnost kmetijsko-živilskega sektorja, kmetov in drugih deležnikov. "Številni so šele zdaj razumeli, kako pomemben je kmetijsko-živilski sektor za preživetje naroda in kako družbeno pomembno je delo kmetov, delavcev v živilsko-prehrambni industriji, veterinarjev in vseh tistih, ki skrbijo, da pride hrana do gospodinjstva. Hrana je strateška surovina in preskrba s hrano mora biti nacionalni interes vsake države," je poudarila.

Kot je naštela, je vlada v zakon o interventnih ukrepih za blaženje posledic koronavirusa umestila številne ukrepe, ki se nanašajo na pomoč kmetijskemu sektorju, ribištvu in gozdarstvu. Med drugim vlada z zakonom omogoča finančno pomoč nosilcem in članom kmetij, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovani, za čas nezmožnosti dela zaradi bolezni covid-19, in sicer je zagotovljena pomoč v višini 80 odstotkov minimalne plače.

Na voljo jim bo tudi izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka za tiste, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Za mesec marec jim bo na voljo 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov.

Finančni minister: Socialna in gospodarska nota

Finančni minister Andrej Šircelj je poudaril, da je temeljni cilj ukrepov na eni strani socialna nota, na drugi strani pa gospodarska. "Pomagati je treba najšibkejšim in tudi gospodarstvu, da ohranja delovna mesta, svoj položaj na trgu, da čas krize preživi ter po krizi lahko hitreje raste naprej," je zatrdil.

Ves paket je po njegovih besedah ocenjen na tri milijarde evrov, vsota pa je odvisna od tega, kako hitro in s kakšno močjo se bo širila epidemija. "Vsota je določena za dobra dva meseca in v tem obdobju je treba narediti vse, da bomo zajezili epidemijo," je opozoril.

Vsakršno dodatno trajanje epidemije bi stroške še povišalo, je dodal.

V protikriznem zakonu je predvidenih tudi nekaj ukrepov za banke, da bi se te po ministrovih besedah bolj vključile v reševanje težav podjetnikov in prebivalstva.

Na vprašanje, na kakšen način bo država zakonske izdatke financirala, je minister odgovoril, da bo glavnina virov prišla iz evropskih mehanizmov, na ravni ukrepov Evropske centralne banke, proračuna EU in medvladnih kriznih mehanizmov.

Janez Janša, vlada
Novice Vlada pod streho spravila tri milijarde težak protikoronski megapaket

Za samozaposlene

Samozaposleni, ki se bodo v posebni elektronski aplikaciji izrekli za prizadete zaradi krize, bodo za mesec marec prejeli 350 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi z mesecem februarjem 2020 za vsaj 25 odstotkov, za april in maj 2020 bodo prejeli po 700 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi z mesecem februarjem 2020 za vsaj 50 odstotkov. Hkrati bo država pokrila tudi vse pripadajoče prispevke za socialno varnost.

Za študente in družine

Pomoč je namenjena tudi vsem rednim študentom, in sicer v obliki enkratnega dodatka 150 evrov, ki bo izplačan do 30. aprila 2020. Velike družine s tremi otroki bodo poleg dodatka, ki ga že prejemajo, po predlogu prejele še dodatnih 100 evrov, družine s štirimi ali več otroki pa 200 evrov

Vlada bo poskrbela tudi za študente.  | Foto: STA , Vlada bo poskrbela tudi za študente. Foto: STA ,

Za upokojence in prejemnike socialne pomoči

Upokojenci imajo pravico do izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka z namenom, da se zagotovi večja socialna varnost najšibkejših upokojencev, katerih pokojnine so nižje od 700 evrov.

Dodatek se bo izplačal v treh različnih višinah:

- 300 evrov za pokojnine do višine 500 evrov,
- 230 evrov za pokojnine od višine 501 evra do višine 600 evrov,
- 130 evrov za pokojnine od višine 601 evra do višine 700 evrov.

Do enkratnega dodatka v višini 150 evrov so upravičeni tudi prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Za zaposlene v zasebnem sektorju

Uvaja se tudi dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v obdobju epidemije novega koronavirusa. Do zneska 200 evrov bodo lahko upravičeni zaposleni v zasebnem sektorju, ki imajo osnovno bruto plačo nižjo od trikratnika slovenske bruto minimalne plače in so zaradi opravljanja svojega dela v obdobju epidemije nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma so čezmerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije. Potrebna sredstva bo zagotovil delodajalec iz sredstev oprostitve plačila prispevka za pokojninsko zavarovanje.

delavci, proizvodnja, Revoz | Foto: STA , Foto: STA ,

Z namenom ohranjanja delovnih mest bo v obdobju epidemije novega koronavirusa namesto delodajalcev vse prispevke vseh zaposlenih na čakanju prevzela država, vse pravice zavarovancev pa se ohranijo, je že v torek povedal premier Janez Janša. Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v obdobju epidemije od prvega dne pa bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica.

delavci, proizvodnja, Revoz
Novice To je prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki je že v veljavi

Nižje plače funkcionarjem

Za čas trajanje epidemije zakon predvideva za 30 odstotkov znižanje osnovne plače funkcionarjem, in sicer predsedniku republike, predsedniku vlade, generalnemu sekretarju vlade, ministrom, državnim sekretarjem, svetovalcem predsednika republike, generalnemu sekretarju urada predsednika republike, šefu kabineta predsednika republike in poslancem ter funkcionarjem v drugih državnih organih.

Zakon predvideva tudi znižanje funkcionarskih plač za 30 odstotkov. | Foto: STA , Zakon predvideva tudi znižanje funkcionarskih plač za 30 odstotkov. Foto: STA ,

Enako znižanje velja tudi za nadomestila plač nekdanjih funkcionarjev in tudi za plače funkcionarjev, ki bodo nastopili funkcijo po uveljavitvi tega zakona. Zakon pa ne znižuje plač funkcionarjem sodstva, funkcionarjem Ustavnega sodišča in lokalnih skupnosti.

Janez Janša
Novice S. p.-jem 70 odstotkov minimalne plače in odpis prispevkov, upokojencem dodatek #video

Za ohranitev socialne varnosti

Kot so zapisali na uradni spletni strani vlade, so cilji predlaganih ukrepov ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi bolezni covid-19, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstvenoraziskovalnim projektom za boj z epidemijo novega koronavirusa, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu.

Vsi predlagani ukrepi naj bi veljali do 31. maja.

Ljubljana danes
Novice Vlada bo zaradi neodgovornih državljanov še zaostrila ukrepe
Ne spreglejte