Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2015,
18.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlada Irena Majcen

Četrtek, 5. 11. 2015, 18.51

8 let

Vlada sprejela podlago za koncesije za devet zdravilišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je sprejela uredbe o koncesiji za rabo termalne vode za devet slovenskih zdravilišč, ki opozarjajo, da lahko previsoke koncesnine pomenijo izgube delovnih mest.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, gre za prvih devet od skupno 22 uporabnikov termalne vode, ki morajo pridobiti koncesijo za rabo termalne vode. Trenutno koncesnino plačujejo le tri zdravilišča, ministrstvo pa je položaj teh uporabnikov na trgu izravnavalo z zaračunavanjem nadomestila za uporabo vode za nazaj za tiste, ki koncesnine ne plačujejo.

Skladno z uredbami bo na polovico višine koncesnine vplivala količina vode, ki jo posamezni uporabnik glede na svoje zmogljivosti črpanja vnaprej rezervira (in zanjo plačuje vodno pravico).

Niso proti kocesninam Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je pred sejo vlade svoje argumente glede koncesij za termalno vodo predstavila ministroma za okolje in gospodarstvo, a je vlada sprejela uredbe, kot so bile predlagane. Zdravilišča opozarjajo, da bodo koncesnine previsoke, kar lahko pomeni izgubo delovnih mest in tudi zapiranje zdravilišč.

Kot so po sestanku pri okoljski ministrici Ireni Majcen, na katerem je sodeloval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, sporočili iz skupnosti, niso proti uvedbi koncesnin za uporabo termalne vode – nasprotno, so za to, da se zadeve glede koncesnin uredijo za vsa zdravilišča, ki do zdaj niso dobila koncesije.

Vlada predlaga nov način poračunavanja obveznosti iz pokojninskega zavarovanja Vlada je sprejela predlog dopolnjenega zakona o organu in skladu za reševanje bank, ki vzpostavlja pravno podlago za vplačila prispevkov slovenskih bank v evropski enotni sklad za reševanje. Ureja vprašanji premostitvenega financiranja do napolnitve sklada in nezadostne višine sredstev v njem.

Predlog zakona o poračunavanju finančnih obveznosti države iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki ga je vlada pripravila za obravnavo v DZ, ureja to področje v skladu s pokojninsko reformo, sprejeto leta 2012. Na novo pa ureja tudi poračunavanje omenjenih finančnih obveznosti Skladu obrtnikov in podjetnikov.

Zahteva za presojo predpisov o delovanju in financiranju občin, ki so jo na ustavno sodišče vložile mestne občine, je po mnenju vlade v celoti neutemeljena. Navedbe občin označuje kot netočne in pavšalne ter izpostavlja odgovornost vlade, da skrbi za fiskalno stabilnost. Mnenje bo vlada poslala v DZ.

Ne spreglejte