Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2020,
11.49

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

Natisni članek

vlada ustavno sodišče Koronavirus

Petek, 4. 12. 2020, 11.49

3 leta, 5 mesecev

Vlada se je odzvala na odločitev ustavnega sodišča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

Ustavno sodišče je včeraj kot neveljavne označilo sklepe vlade in ministrice za šolstvo o ukrepih za obvladovanje epidemije. Vlada je danes sporočila, da bo upoštevala odločitev ustavnega sodišča in o ukrepih na podlagi strokovnih izhodišč ponovno odločala.

Ustavno sodišče je včeraj odločilo, da so sklepi vlade in ministrice za izobraževanje Simone Kustec, s katerimi so podaljševali šolanje na daljavo, neveljavni. Vladi je dalo ustavno sodišče tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šolarji vrnili k pouku po starem. 

računalnik šolanje od doma
Novice Ustavno sodišče pošilja otroke nazaj v šole, kaj bo naredila vlada

Če se bo vlada odločila, da šole ostajajo zaprte, pa bodo izpolnjeni pogoji za začasno zadržanje prepovedi izvajanja vzgoje in izobraževanja v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami, je zapisano v delni odločbi in sklepu ustavnega sodišča.

Vlada meni, da so bili ukrepi ustrezno predstavljeni in objavljeni

Vladni govorec Jelko Kacin je danes dejal, da je vlada prejela in preučila odločitev ustavnega sodišča. Prebral je izjavo, ki jo je pripravila vladna služba za zakonodajo.

"Vlada poudarja, da so bili vsi ukrepi sprejeti na podlagi strokovnih podlag, da so nujni zaradi reševanja življenja ljudi in ohranjanja njihovega zdravja ter da so bili sprejeti na popolnoma transparenten in javen način ter po mnenju vlade ustrezno predstavljeni in objavljeni," so navedli.

Vlada bo upoštevala ustavno sodišče in o ukrepih ponovno odločala

Kot so še zapisali v vladni službi za zakonodajo, je bila odločitev ustavnega sodišča nepričakovana, saj se v svojih prejšnjih odločitvah, ki so se nanašale na ukrepe za obvladovanje epidemije, ni postavilo na takšno stališče.

"Odloki sami niso omejili svoje veljavnosti in bi torej morali veljati, dokler niso razveljavljeni, zato je bilo po mnenju vlade sprejemanje sklepov o podaljšanju ukrepov ustrezno. Vsekakor pa bo vlada v skladu z načelom pravne države upoštevala predmetno odločitev ustavnega sodišča in o ukrepih na podlagi strokovnih izhodišč ponovno odločala."

Pečan: Šolniki smo očitno pet tednov delali v nezakonitih razmerah

Gregor Pečan ravnatelj | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed Šolniki smo, vsaj po tistem, kar so mi pojasnili nekateri pravniki, očitno zadnjih pet tednov delali v nezakonitih razmerah in ne da bi vedeli, da ne smemo delati tako, je v odzivu na ustavno odločbo o tem, da sklepi vlade o šolanju na daljavo ne veljajo, danesdejal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan.

Pečan pričakuje, da bo država v nekaj dneh pravni nered popravila, takojšnjega povratka vseh v šole pa zaradi epidemiološkega stanja še ne pričakuje. Hkrati je dejal, da so ravnatelji veseli vsaj tega, da je vlada v četrtek vendarle sprejela kriterije za sproščanje ukrepov.

"Tega bi si želeli že dolgo nazaj, saj zdaj vsaj lahko nekoliko predvidevamo, kaj in kdaj bo. Doslej smo namreč tavali v temi in je naenkrat v četrtek zvečer ali celo v petek popoldne iznenada priletela okrožnica, mi pa smo morali na čudežen način stvari do ponedeljka izpeljati tako, da so stvari že funkcionirale," je dejal prvi med ravnatelji. (STA)

Ne spreglejte