Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
19.41

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

zdravstveno zavarovanje dopolnilno

Petek, 23. 6. 2023, 19.41

10 mesecev, 2 tedna

Vlada predlaga dopolnila k zakonu o zdravstvenem zavarovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Dodatno zdravstveno zavarovanje

Vlada je na današnji dopisni seji oblikovala dopolnila k šestim členom predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so ga vložili poslanci Svobode in predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so sporočili po seji vlade. DZ bo drugo obravnavo zakona opravil na seji prihodnji petek.

Predlog novele predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku 35 evrov mesečno z možnostjo valorizacije enkrat letno. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ne pa več tri zasebne zavarovalnice.

Odbor DZ za zdravstvo je dopolnjeni predlog novele prejšnji teden že pripravil za obravnavo na seji DZ. Sprejeli so tudi približno 20 dopolnil, ki jih je vložila vlada. Zdaj pa je vlada pripravila še dodatna dopolnila.

Z dopolnilom k 23. členu se spremeni razvrstitev nekaterih storitev ter se določijo pogoji in postopek za izjemno odobritev zdravstvenih storitev, do katerih zavarovana oseba nima pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z izjemnimi odobritvami se zagotavlja hitro ukrepanje, ustrezno zdravljenje ter rehabilitacija, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

S predlaganim dopolnilom k 11. členu se upošteva pripomba zakonodajno-pravne službe DZ. Dopolnilo določa, kakšen je postopek v primeru, če se med izvrševanjem finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ugotovi, da ta ni uravnotežen.

Z dopolnilom k 21. členu se podaljša omejitev na izbranega neodvisnega aktuarja. Dopolnilo k 22. členu dodatno predpisuje, da se ustanovitelju v postopku razdelitve premoženja vrne njegov revaloriziran vložek. Dopolnilo k 25. členu ureja plačilo obveznega zdravstvenega prispevka, ki posega na področje socialne varnosti, ker bo le-to urejeno v zakonu o socialnem varstvu, skladno s konsenzom med ministrstvom za zdravje in ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Z dopolnilom k 30. členu je določen skrajni rok za sprejem novega splošnega akta ZZZS (do začetka uporabe zakona), s katerim bodo določeni natančnejši pogoji in natančnejši postopek o izjemni odobritvi, hkrati pa se člen usklajuje z novim četrtim odstavkom 40. člena zakona.

Ne spreglejte