Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2023,
14.41

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

plače sodniki demenca

Četrtek, 6. 7. 2023, 14.41

10 mesecev

Vlada potrdila strategijo za obvladovanje demence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Tadej Ostrc, državni sekretar na ministrstvu za zdravje | Ključna cilja sta, kot je poudaril Ostrc, dolgotrajna oskrba oseb z demenco in predvsem podpora družinam ter skrbnikom v njihovem domačem lokalnem okolju.  | Foto Daniel Novakovič/STA

Ključna cilja sta, kot je poudaril Ostrc, dolgotrajna oskrba oseb z demenco in predvsem podpora družinam ter skrbnikom v njihovem domačem lokalnem okolju.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Vlada je na današnji seji sprejela strategijo obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2030, ki zasleduje celosten pristop k obvladovanju demence. Med drugim predvideva tudi ustanovitev nacionalnega centra za demenco in registra za spremljanje značilnosti demenc, pa tudi dolgotrajno oskrbo oseb z demenco.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc, so strategijo pripravili strokovnjaki s področja demence, v javni razpravi pa je "naletela na izjemno pozitiven odziv tako strokovne kot tudi laične javnosti".

Demenca je eden največjih izzivov dolgožive družbe, ki mu je treba prilagoditi sisteme in ustvariti možnost za kakovostno življenje vseh generacij in dostojno staranje naših prebivalcev, je dejal Ostrc.

S sprejemom strategije obvladovanja demence do celostnega obvladovanja te bolezni

Namen strategije je zato zagotovitev preventivnih ukrepov, zgodnjega odkrivanja bolezni, ustrezne celostne podiagnostične obravnave oseb z demenco, podpore svojcem in neformalnim skrbnikom, destigmatizacija bolezni, razvoj demenci prijaznega okolja in spodbujanje raziskovalne dejavnosti.

Ključna cilja sta, kot je poudaril Ostrc, dolgotrajna oskrba oseb z demenco in predvsem podpora družinam ter skrbnikom v njihovem domačem lokalnem okolju. "Strategija predvideva, da bodo osebe z demenco dolgo časa vključene v družbo in v njim znano domače okolje. Na ta način se pridružujemo najbolj razvitim in socialno naprednim državam," je še ocenil Ostrc.

Član delovne skupine, ki je pripravljala predlog dokumenta, in predstojnik katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani Zvezdan Pirtošek je v aprilski predstavitvi dokumenta izpostavil, da bo strategija spodbujala preventivne programe za zmanjševanje dejavnikov tveganja za razvoj demence, "s katerimi lahko Alzheimerjevo demenco odložimo tudi za šest let". Demenco lahko ob pravočasnem odkritju močno olajšajo, zato sta cilja strategije zagotoviti zgodnjo diagnostiko in uvedbo zdravljenja.

Predvideva tudi izboljšanje dostopnosti do ustrezne podiagnostične obravnave, kar vključuje dolgotrajno in paliativno oskrbo, socialne storitve in podporo družinam ali skrbnikom.

Strategija načrtuje tudi ustanovitev nacionalnega centra za demenco

S strategijo je načrtovanih več novosti glede mreže izvajalcev storitev za obvladovanje demence, zbiranja in obdelovanja podatkov o demenci ter uvedbo posebnega registra, ki bo poleg podatkov s področja zdravstva vseboval tudi podatke s področja socialnega varstva in druge podatke za učinkovito načrtovanje in izvajanje ukrepov za obvladovanje demence.

Strategija načrtuje tudi ustanovitev nacionalnega centra za demenco, ki bo skrbel za strokovni razvoj področja demence v Sloveniji, kakovost storitev in izboljšanje poklicnih kompetenc izvajalcev v verigi oskrbe oseb z demenco, spodbujal in izvajal raziskovalno delo ter druge dejavnosti za obvladovanje demence v Sloveniji.

Strategija bo spodbujala še povečanje spoštovanja, dostojanstva oseb z demenco, ozaveščanje javnosti za razvoj demenci prijaznih skupnosti, izobraževanje vseh poklicnih skupin na področju obvladovanja demence, sodobne raziskave o demenci in ustrezno obravnavo oseb z demenco v času epidemij in drugih izrednih razmer.

upokojenci
Novice Bolezen, ki je eden največjih izzivov sodobne družbe #video
demenca Spominčica Štefanija Lukič Zlobec
Novice Apatičnost je zelo verjetno zgodnje znamenje demence
Ne spreglejte