Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2018,
19.06

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

3

Natisni članek

vlak Jesenice Ljubljana

Torek, 6. 11. 2018, 19.06

5 let, 5 mesecev

Vlada namerava obnoviti železniško progo Ljubljana-Jesenice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

3

železniška proga tiri | Foto STA

Foto: STA

Vlada je na današnji seji odbora za gospodarstvo v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje 2018-2021 uvrstila tudi projekt prve faze nadgradnje železniške proge Ljubljana-Jesenice. Vzpostaviti nameravajo normalno tehnično stanje z dvigom zmogljivosti, s čimer bi med drugim povečali hitrost vožnje in izboljšali varnost, so sporočili z vlade.

Proga je bila zgrajena leta 1870, večina obnov na njej pa je bila izvedenih pred 30 in več leti. Prepustna zmogljivost proge je najbolj kritična na odseku med železniškima postajama Kranj in Jesenice, kjer izkoriščenost zmogljivosti proge presega 90 odstotkov. Na določenih železniških postajah je treba zaradi nivojskih dostopov na perone zagotavljati varovanje potnikov, kar povzroča zamude v železniškem prometu, so pojasnili na vladi.

Na odprti progi je med drugim tudi sedem nezavarovanih nivojskih prehodov, označenih z Andrejevim križem. Na železniški postaji Škofja Loka se nivojski prehod ceste prek proge nahaja znotraj kretniških območij, za vožnjo vlakov iz Kopra do Jesenic pa je treba na železniški postaji Ljubljana zamenjati smer vožnje, kar pomeni postanek vlaka zaradi prometno-tehnoloških postopkov, so nekaj področij, ki potrebujejo obnovo, predstavili na vladi.

Obnova v dveh ali več fazah

Nokia 5.1, posneto z, vlak, Stegne | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović Celovit projekt zato predvideva nadgradnjo proge, s katero bo vzpostavljeno normalno tehnično stanje proge z dvigom njene prepustnosti in zmogljivosti, s čimer bodo odpravljena ozka grla javne železniške infrastrukture na progi, omogočen prevoz pričakovanega obsega tovornega prometa in potnikov ter povečane vozne hitrosti, prometna varnost in urejenost železniškega prometa.

Zmanjšano bo tudi obremenjevanje okolja s hrupom, zagotovljena bosta interoperabilnost ter fleksibilnejše odvijanje prometa v času zapor in prometnih konic, zmanjšane bodo zamude, povečana bo zanesljivost oskrbe z električno energijo, pričakujejo pa tudi učinkovitejše upravljanje stroškov in vožnje sodobnih vlakov.

Zaradi obsežnosti bo projekt razdeljen v dve ali več faz, kar bo odvisno od razpoložljivosti sredstev za financiranje, možnosti sočasne izvedbe del na železniški trasi, okoljevarstvenih pogojev in drugih pogojev, povezanih s postopki umeščanja načrtovanih posegov v prostor.

Skoraj 400 milijonov vredna investicija

V okviru prve faze je predvidena priprava dokumentacije za začetek izvajanja gradbenih del, ki vključuje izdelavo idejnih rešitev, izvedbenih načrtov in projektne dokumentacije ter izdelavo manjkajoče investicijske dokumentacije.

Vrednost prve faze projekta je ocenjena na 22,23 milijona evrov, financiranje te faze pa je v celoti predvideno s sredstvi državnega proračuna v obdobju od leta 2018 do vključno leta 2023. Ocenjena investicijska vrednost celovitega projekta po ocenjenih možnostih znaša med 377,71 milijona in 413,54 milijona evrov, trajanje pa po treh od štirih možnosti do vključno leta 2025.

Možni viri financiranja tega projekta so poleg sredstev državnega proračuna še nepovratna sredstva EU in dolžniška sredstva. EU v tem programskem obdobju sofinancira zlasti tiste projekte na področju železnic, ki so del jedrnega omrežja. Proga Ljubljana-Jesenice tega pogoja ne izpolnjuje, je pa del celovitega omrežja TEN-T.

Prva faza projekta za pripravo dokumentacije zato ni predmet sofinanciranja s sredstvi EU, si bo pa ministrstvo prizadevalo v prihodnjem programskem obdobju pridobiti sredstva EU za sofinanciranje izvedbenih faz projekta, je še napovedala vlada.

Ne spreglejte