Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
6.54

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

inflacija pogajanja sindikati javnega sektorja

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 6.54

4 mesece, 2 tedna

Vlada in sindikati javnega sektorja znova za pogajalsko mizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Pogajanja s sindikati | Po neuradnih informacijah sindikati še vedno zahtevajo višji odstotek uskladitve plače z inflacijo, kot ga je pripravljena ponuditi vlada. | Foto STA

Po neuradnih informacijah sindikati še vedno zahtevajo višji odstotek uskladitve plače z inflacijo, kot ga je pripravljena ponuditi vlada.

Foto: STA

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja o uskladitvi plač z inflacijo. Ker je želja, da bi pogajanja o tem vprašanju sklenili do božiča, imajo časa le še ta teden. Po zadnjem sestanku so sicer na obeh straneh ocenjevali, da so naredili korak naprej.

Vlada in sindikati so v zadnjih dveh tednih, ko se pogajajo o uskladitvi plač v javnem sektorju z inflacijo, izmenjali nekaj protipredlogov. Po sestanku prejšnji ponedeljek so pojasnili, da je prišlo do približevanj, da pa so med njimi še pomembne razlike. Kaj konkretno to pomeni, niso razkrili, saj so se dogovorili, da podrobnosti pogajanj v javnosti ne bodo predstavljali.

Neuradno: Sindikati zahtevajo višji odstotek uskladitve plače z inflacijo

Sindikati so sicer pogajanja začeli z zahtevo, da se prihodnje leto plače uskladijo v višini celotne inflacije v letu 2023. Čeprav so nato nekoliko popustili, po neuradnih informacijah še vedno zahtevajo višji odstotek uskladitve, kot ga je pripravljena ponuditi vlada. Prav tako se še ne strinjajo glede datuma, kdaj bi uskladitev izvedli. V zadnjih dneh so sicer na obeh straneh potekala interna posvetovanja, kako naprej.

Ob tem je želja vladne strani, da zamakne veljavnosti stavkovnih sporazumov s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskim sindikatom. V omenjenih sporazumih so namreč določili, da nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati z letom 2024, če se do takrat o plačah ne bodo dogovorili znotraj plačnih stebrov, sporazumi omenjenim sindikatom omogočajo ločena pogajanja.

Gospodarska klima
Novice Gospodarski kazalniki v Sloveniji navzgor, inflacija se umirja
Plinska kurilna naprava
Novice Bomo ta ukrep še drago plačali?

 

 

Ne spreglejte