Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 6. 2021,
12.05

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

9

Natisni članek

Andrej Vizjak Inšpektorat RS za okolje in prostor izvršba odpadno blato Ljubljana Zalog

Sreda, 30. 6. 2021, 12.05

2 leti, 10 mesecev

Vizjak: Inšpekcija v primeru ljubljanskega Zaloga v izvršbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

9

Nelegalno odvrženo komunalno blato, Sneberje, Ljubljana. Podjetje ML Surovine v Zalogu. | Inšpekcija je podjetju ML Surovine naložila sanacijo območja v Zalogu. | Foto Bojan Puhek

Inšpekcija je podjetju ML Surovine naložila sanacijo območja v Zalogu.

Foto: Bojan Puhek

Inšpekcija za okolje in prostor je v primeru neustreznega skladiščenja odpadkov v ljubljanskem Zalogu sprožila postopek izvršbe, je danes povedal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Podjetju ML Surovine grozi tudi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja.

Inšpekcija je podjetju ML Surovine naložila sanacijo območja v Zalogu, je poudaril Vizjak. "Odpadki in komunalno blato so skladiščeni na neustrezen način. Povzročitelj je dobil odločbo, a roka ni spoštoval, zato je šla inšpekcija v izvršbo," je dejal ob robu obiska vlade v Podravju.

Na ministrstvu za okolje in prostor so dodatno za STA pojasnili, da je inšpekcija za okolje in naravo v torek opravila inšpekcijski nadzor pri zbiralcu odpadkov ML Surovine. "Ker zavezanec ni spoštoval z odločbo odrejenih ukrepov inšpektorja in še vedno zbira odpadke v nasprotju z načrtom zbiranja odpadkov, ki določa, da se morajo odpadki skladiščiti znotraj pokritih in zaprtih objektov, bo inšpektor nadaljeval z izvršilnim postopkom," so zapisali.

Inšpektorji bodo podjetju izdali tudi nov sklep, s katerim se bo določil nov rok za izpolnitev obveznosti in mu hkrati zagrozil z novo, višjo denarno kaznijo, so dodali.

"Prizadeval si bom, da bo ta postopek končan čim prej"

Inšpekcija je na Agencijo RS za okolje (Arso) podala tudi predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja povzročitelju, je povedal Vizjak. "Prizadeval si bom, da bo ta postopek končan čim prej," je dodal.

Obenem je minister izpostavil neustrezne pravne podlage. V primerih, kot je zaloški, je namreč potrebna hitra intervencija. Interesent, ki bi stanje v Zalogu saniral, se je že javil, a je treba najti še pravno podlago, je pojasnil.

Obenem je minister izpostavil neustrezne pravne podlage. V primerih, kot je zaloški, je namreč potrebna hitra intervencija. Interesent, ki bi stanje v Zalogu saniral, se je že javil, a je treba najti še pravno podlago, je pojasnil. | Foto: Ana Kovač Obenem je minister izpostavil neustrezne pravne podlage. V primerih, kot je zaloški, je namreč potrebna hitra intervencija. Interesent, ki bi stanje v Zalogu saniral, se je že javil, a je treba najti še pravno podlago, je pojasnil. Foto: Ana Kovač

Nelegalno odvrženo komunalno blato, Sneberje, Ljubljana.
Novice Neznosen smrad zaradi odpadnega blata. Tudi to je Ljubljana. #foto

Na mizi je novi zakon o varstvu okolja

Ustreznejše postopke naj bi prinesel novi zakon o varstvu okolja, ki je po Vizjakovih besedah "tik pred sprejemom na vladi". Tako v prihodnje ne bo več različnih tolmačenj predpisov in podobnega dogajanja, ukrepanje pa bo lahko hitrejše, je sklenil.

V četrtni skupnosti Polje in civilni iniciativi proti nepravilnemu skladiščenju odpadkov so v začetku tedna od pristojnih organov zahtevali, da se z odlagališča podjetja ML Surovine odstrani vse odpadke, ki negativno vplivajo na zdravje krajanov Zaloga. Ti so že od aprila lani opozarjali na nevzdržne razmere zaradi smradu, ki naj bi ga z nepravilnim skladiščenjem elektrofiltrskega pepela in mulja ter drugih odpadkov povzročalo omenjeno podjetje.

V ML Surovine so isti dan sporočili, da so sredi pogajanj za odvoz z registriranimi prevzemniki v Sloveniji. "Naš poslovni partner čaka že več kot leto na dovoljenje za izvoz, s katerim bi blato dali v predelavo v tujino," so še navedli.

Nelegalno odvrženo komunalno blato, Sneberje, Ljubljana.
Novice Koliko časa bo še trajal "okoljski teror" v Zalogu? Krajani zahtevajo takojšnje ukrepanje.
Ne spreglejte