Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
16.23

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 16.23

8 let, 1 mesec

Virant: Odločitev za delovne sobote je bila pravilna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za javno upravo Gregor Virant je na podlagi analize sobotnega dela državne uprave dejal, da so delovne sobote stranke dobro sprejele in je bil obisk velik, zato jih kaže ohraniti.

Uradne ure za stranke vsako prvo soboto v mesecu so na upravnih enotah in drugih organih državne uprave kot novost uvedli maja lani, čemur so sindikati nasprotovali. Zato je bila obljubljena analiza, na podlagi katere bi ponovno ocenili potrebo po sobotnem delu. Z delovnimi sobotami se je dvignil ugled državne uprave "To analizo smo sedaj opravili in številke kažejo, da je bila odločitev o uvedbi delovnih sobot pravilna," je poudaril Virat. Prepričan je, da se je zaradi delovnih sobot dvignil tudi ugled državne uprave, saj so dokazali, da želijo biti kvaliteten in prijazen servis za državljane in podjetja. Upravne enote so prvo soboto v mesecu v povprečju imele malo manj kot 4000 strank, kar na letni ravni pomeni približno 48.000 strank. Povprečno pa je na delovno soboto na upravnih enotah delala ena četrtina zaposlenih.

Pri drugih organih državne uprave je bil obisk manjši, a po ministrovem prepričanju odprava delovnih sobot kljub temu ne bi bila upravičena. Drugi upravni organi (na davčni in geodetski upravi, zavodih za zaposlovanje, za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter za zdravstveno zavarovanja) so v povprečju vsak mesec imeli skupaj približno 1000 strank, kar na letni ravni pomeni 12.000 strank.

Brez strank le veterinarska uprava in ministrstvo za obrambo Če bi ukinili delovne sobote pri vseh teh organih, bi razočarali predvidoma 12.000 strank, kolikor jih na letni ravni pride po storitev ob sobotah, je poudaril minister. Pojasnil je, da sta edina organa, ki nista imela strank, veterinarska uprava in izpostave ministrstva za obrambo. Tu zato po njegovih besedah delovnih sobot ni smiselno ohraniti.

Po Virantovi oceni je na upravnih enotah ob sobotah delalo pravšnje število ljudi, pri nekaterih drugih organih pa jih je delalo preveč, saj so ponekod zabeležili le eno ali dve stranki na zaposlenega, kar je neracionalno. Sam meni, da je ohranitev delovnih sobot najboljša možnost, čeprav jim ponekod nasprotujejo. Kompromisna rešitev bi lahko bila, da bi bile te institucije ob sobotah odprte le v regijskih središčih.

Pri številčnejšemu obisku delovna vsaka sobota

Ob ohranitvi delovnih sobot minister napoveduje, da naj bi v uredbi o upravnem poslovanju predvideli dodatno možnost, da lahko minister za javno upravo, če potrebe to narekujejo, odredi, da upravne enote in drugi organi delajo vsako soboto. Kot je pojasnil, bi to prišlo v poštev v obdobjih, ko prihaja do številčnejših menjav dokumentov, ko se sicer med tednom pojavljajo vrste. O tem je napovedal usklajevanje s sindikati, čeprav pričakuje, da bodo predlogu nasprotovali.

Dodatek za sobotno delo v kolektivni pogodbi Sicer pa je Virant pojasnil, da je dodatek za sobotno delo že vgrajen v kolektivno pogodbo za javni sektor, ki je bila parafirana julija. Uveljavil se bo, ko bo v celoti stopil v veljavo novi plačni sistem. Ko bo novi plačni sistem stopil v veljavo, bodo zaposleni za sobotno delo prejemali 10-odstotni dodatek na urno postavko, pravi minister.

Ne spreglejte