Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 4. 2012,
6.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 24. 4. 2012, 6.42

7 let, 12 mesecev

Virant izvoljen za novega predsednika Državljanske liste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Člani kongresa Državljanske liste so na izrednem kongresu za predsednika stranke pričakovano potrdili Gregorja Viranta, ob tem pa so sprejeli tudi nov statut stranke.

Pričakovati je, da bo na čelu stranke še naprej Gregor Virant. Z današnjim kongresom se po Virantovih besedah Državljanka lista profilira kot sredinska stranka z močnimi liberalnimi elementi.

Kandidata za podpredsednika sta Šušteršič in Predan Markovičeva Članice in člani kongresa so v svežnju sprememb statuta danes preimenovali stranko oz. iz njenega imena odvzeli le Virantovo ime in ostali Državljanska lista. Edini kandidat za predsednika stranke je Virant, kandidata za podpredsednika pa Janez Šušteršič in Aleksandra Predan Markovič.

S statutom, ki določa tudi spremembo imena stranke, se je stranka po Virantovih besedah tudi reorganizirala, saj daje večji poudarek regijski in lokalni organiziranosti.

Ivan Vogrin ostaja član stranke V statutu po novem tudi ni več določbe, po kateri bi bil član Državljanske liste lahko tudi član druge stranke. Je pa v njem predvidena ustanovitev častnega razsodišča, ki bi odločal o kršitvah programa in ki lahko predlaga izključitev članov iz stranke. Ivan Vogrin sicer kljub izključitvi iz poslanske skupine še ostaja član stranke. Po Virantovih besedah se jim ni zdelo pomembno, da bi ga izključili, so se pa do njegovega ravnanja jasno distancirali s pozivom k odstopu.

O razmerjih med koalicijo in opozicijo je Virant še povedal, da ima občutek, da "opozicija ta trenutek noče konstruktivno pristopiti k reševanju ključnega problema države - proračunskega deficita". Kot je pojasnil, namreč ta trenutek ni zadostne večine za vpis fiskalnega pravila v ustavo, prav tako pa ni pripravljenosti, da bi skupaj iskali pot do uravnoteženja proračuna.

Koalicija bo "zdržala do konca, čeprav so pred njo težke preizkušnje" Že v nagovoru članom kongresa je Virant poudaril, da je sanacija javnih financ nujna. Ukrepi, ki so bili pripravljeni, po njegovem mnenju niso radikalni, so uravnoteženi in ne prizadenejo socialno najšibkejših. Je pa dejal, da jih kot stranko moti, da je politična kultura v Sloveniji tako nizka, da je opoziciji, z izjemo Boruta Pahorja, več do rušenja vlade kot do uspeha Slovenije.

Virant meni, da bo koalicija kljub temu "zdržala do konca, čeprav so pred njo težke preizkušnje". Na naslednjih državnozborskih volitvah bo Državljanska lista po njegovih besedah zagotovo spet nastopila. Ali bo stranka imela svojega kandidata tudi na letošnjih predsedniških volitvah, pa Virant še ne ve.

Šušteršič: Velik izziv predstavlja "pojav parazitov" Šušteršič pa je v svojem nagovoru ocenil, da so v dosedanjem delovanju v vladi celo presegli svoj program, nekatere stvari pa so še pripravljene za izvedbo. Med nalogami izpostavlja tudi področje davčne zakonodaje in upravljanja javnega premoženja. Drug velik izziv je po Šušteršičevih besedah izziv "pojava parazitov", saj ogromno ljudi trka na vrata ministrstva za finance. Kot je pojasnil, so bili ljudje na njegovih vratih, še preden je bil imenovan za ministra.

Ne spreglejte