Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2015,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Vilfan Alenka Bratušek Miro Cerar Karl Erjavec Dejan Židan DeSUS

Petek, 17. 7. 2015, 11.52

8 let

Vilfan zamenjal poslansko skupino, prestopil k upokojencem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanec Peter Vilfan je zapustil poslansko skupino Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) in se pridružil poslanski skupini DeSUS, ni pa tudi prestopil v stranko upokojencev.

Vilfan je decembra lani izstopil iz stranke Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB), ostal pa je član poslanske skupine te najmanjše parlamentarne stranke. Kot glavne razloge za prestop je navedel, da se od njegovega izstopa iz ZaAB do sedaj ni nič spremenilo, izpostavil pa je tudi slabo javnomnenjsko podporo stranki.

Rekla je, da ZaAB ne bo njena talka, a je bila Bratuškova je po njegovih besedah sicer zagotovila, da ne stranke ne poslanske skupine ne bo imela za talko, vendar se je zgodilo ravno to. "V zadnjem letu dni ZaAB ne more preseči 0,5 odstotka javnomnenjske podpore. Že to bi moralo biti vodstvu pomembna informacija," je dejal.

Vilfan pravi, da je ob izstopu iz stranke poslanskim kolegom napovedal, da v poslanski skupini ostaja začasno.

"Ni mi treba narediti ideološkega zasuka ali preskoka. Politično gledano sem bil leva opcija, vedno spoštoval vrednote NOB in osamosvojitvene vojne. Bil sem in bom zagovornik socialne države," je pojasnil Vilfan, ki si je sicer lani prizadeval za vstop ZaAB v vladno koalicijo.

Krepitev DeSUS in koalicije Poslanska skupina ZaAB bo brez njega imela le še tri poslance, DeSUS pa je pridobil enajsti poslanski glas. To pomeni tudi krepitev koalicijske večine, ki bo ponovno štela 52 poslancev. Pred nekaj tedni je namreč poslanec Bojan Dobovšek zapustil poslansko skupino SMC in odšel med nepovezane poslance, s čimer je imela koalicija formalno glas manj.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je zaradi prestopa zelo zadovoljen, "skoraj bi rekel, da srečen," je povedal. Vilfan je po njegovem mnenju odličen poslanec, vedno nastopa odmerjeno, vsebinsko in konstruktivno, je dejal predsednik upokojenske stranke.

Novi prestopi poslancev? Erjavec napoveduje nove premike med poslanskimi skupinami, torej Vilfanov prestop ne bo zadnji.

Zunanji minister je ocenil, da bo z Vilfanom tudi vlada močnejša. SMC in DeSUS skupaj imata 46. glas, "ki omogoča, da bi lahko ta vlada zaključila svoj mandat". Sicer si želi, da bi SD ostala v vladi, vendar pa je po njegovem mnenju pomembno, da imata večino vsaj dve močni stranki, saj je to garancija, da vlada zaključi mandat.

Židan: To je izigravanje volitev "Razmere so takšne kot ob podpisu koalicijske pogodbe. SD ni stranka, ki računa na poslance iz drugih strank. To je izigravanje volitev." To je prvi odziv predsednika SD Dejana Židana na prestop Vilfana v poslansko skupino DeSUS.

Židan je sicer ob izstopu Dobovška iz poslanske skupine SMC ugotavljal, da so Socialni demokrati v koaliciji nepogrešljivi, ker zagotavljajo parlamentarno večino 46 glasov in več, Erjavec pa je takrat to izjavo označil kot politično naivno zaradi premikov v nekaterih poslanskih skupinah, ki jih je sicer napovedal za jesen.

Matematika velja Židan nam je v odzivu na Erjavčeve besede, ki nam je danes pritrdil, da se je zgodil prvi napovedani premik, ponovil le, da ima koalicija enako število glasov kot pred Dobovškovim izstopom. "Samo to povem, matematika vedno velja," je odgovoril na Erjavčev izziv o politični naivnosti.

"Takrat sta imeli SMC in DeSUS 45 poslancev, zdaj jih imata 46," pravi Židan in dodaja, da so volivci pozorni na to, na kateri listi in s kakšnim programom so bili poslanci izvoljeni.

Cerarja veseli, da je koalicija z Vilfanovim prestopom dobila nov glas Predsednik vlade Miro Cerar je dejal, da ga veseli, da je koalicija s prestopom Petra Vilfana iz poslanske skupine opozicijske ZaAB med poslance koalicijske DeSUS dobila nov glas. Sicer pa je v izjavi novinarjem v DZ zagotovil, da "koalicija ostaja taka kot do zdaj in delamo naprej".

Cerar pravi, da si želijo imeti poslance, ki so člani SMC. "Če bo kdaj kdo drug potrkal na naša vrata, smo se pripravljeni vsaj pogovarjati. A za zdaj ne razmišljamo, da bi sami iskali člane od drugod."

Predsednica ZaAB pravi, da Vilfan ni imel poguma Za predsednico ZaAB Alenko Bratušek je bil odhod Vilfana pričakovan, saj je bilo to "čutiti kar nekaj časa". "Mogoče smo malo razočarani, da ni zbral toliko poguma, da bi, preden je stopil pred medije, to v obraz povedal nam," je dejala Bratuškova, ki meni, da volivci takšnih prestopov ne nagradijo.

Bratuškova trdi, da je Vilfan ves čas zanikal, da bo odšel iz poslanske skupine, danes pa je ZaAB o tem pisno obvestil. Na to, da je poslansko skupino in stranko vzela za talko, ker tudi po neuspeli komisarski kandidaturi ni želela odstopiti, Bratuškova odgovarja, da je to zadevo obravnaval svet stranke. Kot predsednica je prejela soglasno podporo tega organa.

Jo bo zapustil še kdo? Odgovor, ali bi iz stranke lahko odšel še kdo, bo treba po besedah Bratuškove iskati pri preostalih poslancih. "Smo demokratična stranka, vsak se sam odloči za vstop in izstop iz stranke," je dejala.

Bratuškova zagotavlja, da ima tudi z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem, glede katerega se je tudi že špekuliralo o možnih prestopih, normalne odnose. Pojasnila je, da je z njim govorila in je tudi on razočaran nad tem, da od Vilfana ni osebno izvedel odločitve za odhod iz poslanske skupine.

Ne spreglejte