Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
7.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Policija vrtec streljanje

Sreda, 24. 7. 2013, 7.25

7 let, 12 mesecev

Video: nadzor dela policije po tragediji na Rodici pokazal pomanjkljivosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Strokovni nadzor dela Policijske uprave Ljubljana po umoru in samomoru pred vrtcem na Rodici je pokazal pomanjkljivosti.

Policija zagotavlja, da ima do družinskega nasilja ničelno toleranco in da vsak primer skrbno prouči ter ustrezno ukrepa, a je nadzor po navedbah časnika Delo pokazal, da policisti le niso storili vsega, kar bi morali.

Pred vrtcem na Rodici je 19. junija 57-letnik najprej ustrelil svojo 38-letno ženo, nato pa še sebe. Generalni direktor policije Stanislav Veniger je še isti dan odredil strokovni nadzor dela na Policijski upravi Ljubljana, s poudarkom na odkrivanju in preiskovanju kriminalitete na področju družinskega nasilja v povezavi z obravnavo okoliščin umora in samomora pred vrtcem na Rodici.

Policija: Tragedije se ne bi dalo preprečiti Kljub ugotovljenim pomanjkljivostim pri obravnavi zakoncev se tragedije ne bi dalo preprečiti, so prepričani na policiji, saj se je zgodila zaradi spleta okoliščin. Na generalni policijski upravi so kolegom iz Ljubljane že predlagali ustrezne ukrepe, piše Delo. "Nadzorniki so na podlagi razpoložljive dokumentacije in opravljenih razgovorov ugotovili, da so policisti na dan dogodka storili vse, da do takšnega razpleta ne bi prišlo. Ugotovili so tudi, da se je dogodek razpletel tragično zaradi spleta različnih okoliščin, ki jih ni bilo mogoče predvideti in preprečiti," so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Pomanjkljivosti v dveh letošnjih postopkih policistov v družini Kot so navedli, pa ugotovitve nadzora kažejo na določene pomanjkljivosti v dveh letošnjih postopkih policistov v tej družini, in sicer gre za nepravilno obravnavo prijav, v katerih niso ugotavljali vseh okoliščin oz. zbrali vseh obvestil. Poleg tega policisti niso ugotavljali vzroka za umik ene od prijav ter niso podali predloga za uvedbo upravnega postopka o odvzemu orožja pri upravni enoti.

Vendar pa po drugi strani na policiji poudarjajo, da "oškodovanka v postopkih s policisti ni izpostavljala strahu, ogroženosti oz. ogrožanja z orožjem, prijavo prvega prekrška je umaknila, zakonskih pogojev za izrek prepovedi približevanja ni bilo".

Na podlagi ugotovitev nadzora je bilo tako predlagano, da se preuči morebitna odgovornost policistov ter da se ugotovitve nadzora obravnavajo in vključijo v procese usposabljanja in v izhodišča za ukrepanje v primerih nasilja v družini v prihodnje, so še navedli na policiji.

Bo policija sprožila disciplinski postopek? Minister za notranje zadeve Gregor Virant je že dan po tragediji dejal, da bo strokovni nadzor pokazal, ali je kdo v konkretnem primeru naredil napako in tudi ali bi bilo treba policiji z zakonom dati kakšna dodatna pooblastila. Danes pa je novinarjem na srečanju v Sečovljah povedal, da ima nadzorno poročilo na mizi, a ga še ni pregledal. Poudaril pa je, da na podlagi nadzornega poročila vodstvo policije vedno odloči, ali je potrebno sprožiti kakšen disciplinski postopek, in da se bo tako zgodilo tudi tokrat.

Mediji so poročali, da naj bi moški že prej večkrat nadlegoval umorjeno in da je posredovala tudi policija, po nekaterih informacijah celo v noči pred tragičnim dogodkom, česar pa policija takrat še ni želela komentirati. Zato so se v medijih tudi pojavila vprašanja o tem, ali bi proti moškemu lahko ukrepali, še preden se je zgodila tragedija.

Ne spreglejte