Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
6.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Natisni članek

nevihta neurje vreme

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 6.51

6 let, 6 mesecev

Veter in toča uničevala strehe, strele netile požare

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63
vreme, neurje, ptuj, drevesa | Foto Alen Iljevec

Foto: Alen Iljevec

V nedeljo popoldne in zvečer so Slovenijo zajela neurja. Gasilci so imeli veliko dela s strehami, ki jih je poškodovala toča ali odkril veter. Strele so zanetile več požarov.

Podrta drevesa so ovirala promet, ponekod je meteorna voda zalivala kleti.

V Ratečah in v vasi Kot v občini Ig je močan veter podrl drevo na streho hiše. V Kampingu Bled na Bledu so se zaradi udara strele podrla tri drevesa. Gasilci so preselili nekaj prikolic na varno mesto.

V Bodrežu v občini Šmarje pri Jelšah je strela udarila v kozolec, velik 25 krat 10 metrov, in poškodovala streho objekta. Zagorela je krma v kozolcu. Na Pšati v občini Domžale je zaradi udara strele zagorela transformatorska postaja. V Razkrižju je strela udarila v ostrešje stanovanjske hiše in zanetila požar. Hujše posledice so preprečili gasilci. Na strehi je nastalo za dva tisoč evrov škode. V kraju Bukovo v občini Cerkno je zaradi udara strele zagorela drvarnica, ki je povsem uničena.

Pri Vipavi nad Gradiščem je zagorelo v naravi. Goreli sta trava in podrast. Gasilci so pogasili požar na okoli 500 kvadratnih metrov.

Na območju Ilirske Bistrice je okoli 70 gasilcev na terenu pomagalo pri pokrivanju streh. V neurju je bilo poškodovanih okoli 70 objektov.

Na območju Vrhnike je po 18. uri več tisoč odjemalcev ostalo brez električne energije. V občini Logatec je poleg podrtih dreves, ki so padla na cesto, veter poškodoval ostrešja devetih objektov, meteorna voda pa je poplavila vrtec. Brez elektrike so ostali tudi odjemalci na območju Postojne.

Drevo se je podrlo na stavbo še v Kmetičevi ulici v Trzinu.

Na Primorskem je burja, ki je pihala tudi s sto kilometri na uro, ovirala promet, zato so ponekod uvedli delne zapore prometa.

V naselju Bresnica je zaradi močnega dežja nastal hudournik, ki je ogrožal več stanovanjskih hiš. Gasilci so skopali sto metrov jarka, s katerim so hudournik preusmerili stran od hiš.

Danes popoldne bo reka Mura presegla opozorilni pretok in se bo razlila znotraj protipoplavnih nasipov. V Gornji Radgoni bo največji pretok okoli 700 kubičnih metrov na sekundo.

Po četrtem vročinskem valu, ki se je včeraj končal z nevihtami, si lahko nekoliko oddahnemo, saj so se temperature spustile. 

Huda nerju na Hrvaškem in v BiH

V nedeljo zveče rje neurje zajelo tudi Hrvaško. V Istri je veter pihal s hitrostjo do sto kilometrov na uro in podiral drevesa. Udari strel so botrovali izpadu električne energije, zaradi obilnega deževja je voda poplavila nekatere ceste in kleti. O neurjih z močnim dežjem, udari strel in močnim vetrom so v nedeljo zvečer poročali tudi z območja pod Velebitom. Močno deževje je v nedeljo pozno popoldne zajelo tudi Sarajevo in nekoliko ohladilo prestolnico BiH.
STA

 

 

Danes bo sprva oblačno, dopoldne se bo delno zjasnilo. Sredi dneva in popoldne bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo občasno nekaj spremenljive oblačnosti. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26, na Primorskem do 30 stopinj Celzija, napovedujejo na Arsu.

Jutri bo večinoma sončno, le v vzhodni Sloveniji zjutraj in dopoldne bolj oblačno s kakšno kapljo dežja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16, ob morju 18, najvišje dnevne od 24 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. V sredo in četrtek bo povečini sončno in spet bolj vroče. V popoldanskem času bodo nastale posamezne nevihte.

 

Ne spreglejte