Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 2. 2021,
10.15

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

21

Natisni članek

Koronavirus šola

Torek, 2. 2. 2021, 10.15

3 leta, 2 meseca

Veliko okuženih v šolah in vrtcih v Kranju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

21

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V ponedeljek je po vsej državi potekalo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, je bilo ob opravljenih 18.021 testih pozitivnih 239 zaposlenih oziroma 1,3 odstotka. Gre za podoben rezultat kot pretekli teden.

Rezultati množičnega testiranja za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih ustanovah na območju Kranja so precej slabi. Po poročanju TV Slovenija so v ponedeljek testirali 1.090 zaposlenih, med njimi pa je bilo pozitivnih kar 164 ljudi (15 odstotkov vseh testiranih). Zaposlene so v nekaterih primerih danes zato znova testirali tako s hitrimi testi kot tudi s PCR testi. Prvi rezultati hitrih testov po pisanju STA že kažejo na manj okuženih kot v ponedeljek, medtem ko rezultate PCR testov še čakajo.

Zaradi številnih pozitivnih je med drugim zaprta podružnična šola Osnovne šole Stražišče v Besnici. V šoli Stražišče so v karanteni trije razredi prvega triletja, v karanteni so zaradi potrjenih primerov okužbe med otroci tudi trije razredi šole Simona Jenka, je še poročala nacionalna televizija. 

Visok delež pozitivnih testov šolnikov na območju Kranja se nanaša tudi na šole v ostalih občinah, ki jih pokriva Zdravstveni dom Kranj. V Osnovni šoli Preddvor so tako pri 75 testiranih okužbo zaznali pri 12 zaposlenih, v karanteno in na šolanje na daljavo pa so morali poslati več kot pol oddelkov prve triade. Na rezultate testiranj še čakajo, enega pa že imajo, in sicer je bil pri eni zaposleni, ki je kontrolni PCR test opravila že v ponedeljek, ta negativen.

Kar nekaj izkušenj glede zanesljivosti testov imajo tudi v Osnovni šoli Škofja Loka - Mesto, kjer so zaposlene testirali že v nedeljo. Hitro testiranje, ki ga je opravil škofjeloški zdravstveni dom, je pokazal okužbo pri devetih zaposlenih, ki so nato v ponedeljek opravili še PCR test, okužba pa se je potrdila le pri enem. Podobno je bilo že en teden pred tem, ko je bilo na hitrih testih pozitivnih sedem, na PCR testu pa le eden.

Kot je za STA pojasnila ravnateljica Osnovne šole Škofja Loka - Mesto Doris Kužel, so zaradi pozitivnih hitrih testov v karanteno morali v ponedeljek dati kar šest od 11 oddelkov. Po testiranju s PCR testi pa so po navodilih epidemiologa učitelji z negativnim PCR testom danes prišli nazaj v šolo.

"Tako smo sprva starše obvestili, da morajo biti otroci za 10 dni v karanteni, v ponedeljek popoldan pa smo jih pozvali, naj danes znova pridejo v šolo. Tako je bila zmeda res popolna," je izpostavila Kuželova. "Predvsem je težava nezanesljivost hitrih testov, ki se je pri nas pokazala že dvakrat. Na državni ravni bo glede tega nekaj treba ukreniti, saj v praksi zadeve ne tečejo, kot bi bilo treba," je izpostavila Kuželova. (STA)

AGRFT
Novice Slovenska igralka Mia Skrbinac o spolnem nadlegovanju profesorja: Čakal me je pred vrati toalete

Pozivi k odprtju šol

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. | Foto: Mediaspeed Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Foto: Mediaspeed Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je sicer včeraj napovedal, da bo, če bo delež okuženih učiteljev na približno enako ravni kot prejšnji teden, začel pobude za odprtje prve triade v vseh regijah v državi.

Podatki namreč kažejo, da je stopnja okuženosti med učitelji bistveno nižja od povprečja splošne populacije.

Kot je dejal za STA, bi bilo mogoče odprtje prvih treh razredov v vseh regijah, pri čemer bi se stvari reševale lokalno, na primer tako, da bi v skrajnem primeru nekaj oddelkov odšlo v izolacijo in bi pouk zanje izvajali na daljavo, okužene učitelje pa bi nadomestili z drugim kadrom.

Krek opozarja: Protesti so vir okužb

K odprtju šol so pretekli konec tedna pozvali tudi protestniki v več mestih po Sloveniji. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na ponedeljkovi tiskovni konferenci dejal, da so takšna druženja v luči novih različic virusa zelo nevarna in predstavljajo velika tveganja za prenos virusa. 

Milan Krek
Novice Krek je povedal, kaj se dogaja z epidemijo v Sloveniji #foto #video

"Protesti - takšni, kot so bili videni na televiziji - so vir okužb. Poleg tega so bili v proteste vključeni otroci. Če je bil kdo med njimi okužen, bodo tudi ostali dobili okužbo," je še dejal.

Ne spreglejte