Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 15.17

8 let

Velika pričakovanja od javnega zavoda Ljubljanski grad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski svetniki so decembra lani sprejeli sklep o ustanovitvi javnega zavoda Ljubljanski grad.

Na novinarski konferenci je v.d. direktorice novoustanovljenega zavoda Mateja Avbelj Valentan dejala, bo zavod dobil odločbo o financiranju predvidoma 21. marca po seji mestnega sveta. Razpis za direktorja zavoda naj bi bil objavljen junija. Avbelj Valentanova je dejala, da bo 31. marca izvedena primopredaja poslov in prevzem delavcev, s katerim bo v novi zavod prešlo 16 zaposlenih s Festivala Ljubljana in deset z Ljubljanskih parkirišč in tržnice. Za STA je povedala, da so danes razpisali volitve za svet zavoda, in napovedala, da bo razpis za direktorja objavljen predvidoma junija. Predvidena je obnova trakta A S področja investicij je v letošnjem letu predvidena obnova trakta A - stolp strelcev - v vseh štirih nivojih. Razpis za gradbena dela je že zaključen, ta mesec je predviden podpis pogodbe, dela pa naj bi se zaključila konec letošnjega leta. Do poletja bo predvidoma dokončana tudi obnova Lapidarija KLMT, ki je povezovalni trakt med zgornjo postaje vzpenjače, Galerijo S, Peterokotnim stolpom, kapelo, Skalno dvorano, gostilno na gradu in bodočo Hribarjevo dvorano, je dejala Avbelj Valentanova.

Načelnik oddelka za kulturo na mestni občini Ljubljana (MOL) Uroš Grilc je povedal, da Ljubljanski grad v zadnjih letih dobiva končno podobo. Ta se izraža tudi v številu dogodkov, ki jih je približno 500 na leto, zato je nova organizacijska oblika nujna, je dejal in poudaril, da so pričakovanja od novoustanovljenega zavoda velika. V prvi vrsti bo treba oblikovati konsistenten program, ki bo temeljil na identiteti gradu, obenem pa bo raznolikost kulturnega programa, ki sega od vizualnih umetnosti do glasbe, filma in gledališča, odslej še večja. Končni cilj po njegovih besedah je, da Ljubljanski grad postane najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, ki je deset let upravljal z Ljubljanskim gradom, je predstavil poročilo, ki ga je Festival Ljubljana izdal v začetku letošnjega leta. V poročilu so prikazane tudi glavne investicije in investicijsko-vzdrževalna dela iz tega obdobja, ki jih je financirala MOL. Med njimi je tirna vzpenjača iz leta 2006, s katero je festival prvo leto tudi upravljal. V začetku leta 2008 je upravljanje vzpenjače prevzelo javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Direktor tega podjetja Samo Lozej je poudaril, da se je vzpenjača kljub začetnim dvomom izkazala kot potreben infrastrukturni objekt, ki je smiselno povezal staro mestno jedro in grajski hrib ter ga s tem razbremenil številnih turističnih avtobusov in zmanjšal število avtomobilov. Vzpenjača vsako leto prepelje več kot 200.000 obiskovalcev, v decembru se je z vzpenjačo peljal milijonti potnik.

Zavod bo upravljal tudi vzpenjačo in stalno razstavo Slovenska zgodovina Z novim zavodom bo v upravljanje Ljubljanskega gradu vključena tudi vzpenjača ter stalna razstava Slovenska zgodovina. Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin je povedal, da si je razstavo od junija lani ogledalo 72 odstotkov tujih obiskovalcev.

Grad je dobil tudi novo celostno grafično podobo, logotip in novo spletno stran www.ljubljanskigrad.si. Spletna stran bo prevedena v več svetovnih jezikov, je dejala Avbelj Valentanova. Dan gradu bodo obeležili 16. maja, saj je na ta dan leta 1905 mesto Ljubljana pod županom Ivanom Hribarjem odkupilo Ljubljanski grad od deželnih oblasti. Dan prej pa bo dan odprtih vrat.

Ne spreglejte