Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
17.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 17.30

7 let, 12 mesecev

Večina Primorcev je za enotno pokrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Večina Primorcev je naklonjena oblikovanju enotne pokrajine na zahodu Slovenije, je pokazala telefonska javnomnenjska raziskava.

Raziskavo je za zunajparlamentarno stranko Zveza za Primorsko (ZZP) v začetku decembra izvedlo podjetje Format. Od 1006 sodelujočih iz vseh delov Primorske jih 80 odstotkov podpira oblikovanje le ene, medtem ko jih 20 odstotkov podpira vladni predlog o delitvi na tri pokrajine, je na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici povedal glavni tajnik ZZP Aleksander Lemut.

Najvišja podpora na severnem Primorskem, najnižja na Notranjskem

Podpora oblikovanju enotne Primorske v okviru regionalizacije Slovenije je najvišja na severnem Primorskem, kjer znaša slabih 87 odstotkov, najnižja pa na Notranjskem, kjer se je povzpela na slabih 57 odstotkov. V Novi Gorici, kjer se mestna oblast in civilna družba zavzemata za oblikovanje dveh pokrajin, enotno Primorsko podpira 79 odstotkov vprašanih, v Kopru 82 odstotkov, v Postojni pa le 45 odstotkov.

Večina zagovornikov le ene pokrajine je starejših od 30 let, 72 odstotkov vseh sodelujočih pa bi se udeležilo morebitnega referenduma o oblikovanju enotne Primorske, je glavne rezultate raziskave predstavil Lemut.

Kot je pojasnil, so se v ZZP dokončno odločili za izvedbo javnomnenjske raziskave, v kateri so lahko sodelovale le osebe z volilno pravico, potem ko se primorski poslanci na nedavnem srečanju v Vipavi niso poenotili o izvedbi posvetovalne ankete o regionalizaciji. Po njegovih besedah so rezultati raziskave, s katerimi se bo danes seznanil glavni odbor stranke, posredovati pa jih nameravajo resornemu ministru Ivanu Žagarju in primorskim županom, potrdili stališče, ki jih ZZP zagovarja že več kot desetletje.

Za zgled sistem dežele Furlanije-Julijske krajine

Le močna in združena Primorska lahko zagotovi hitrejši razvoj, so prepričani v ZZP. Na zahodu Slovenije bi bilo tako smiselno uvesti podoben sistem kod ga imajo čez mejo, kjer je dežela Furlanija-Julijska krajina razdeljena na več pokrajin, sta poudarila Lemut in predsednik ZZP Pavle Gregorčič. S tem bi se po njunem mnenju lahko izognili tudi vsem sporom in polemikam glede imena, ki se v teh dneh odvijajo na Primorskem.

V javnomnenjski raziskavi sodelujočih niso spraševali o mnenju glede poimenovanja bodočih pokrajin, saj je po njihovem mnenju pomembnejša vsebina, ki bo omogočila naselbinski in gospodarski razvoj, je pojasnil Gregorčič. V ZZP zato pozdravljajo namero vlade, da prenese pristojnosti na pokrajine, a hkrati opozarjajo, da v predlogu pokrajinske zakonodaje pokrajinam ni zagotovljenih dovolj finančnih virov, da bi svoje razvojne naloge izvajale. Kljub temu bi bilo sedaj najslabše, če bi proces regionalizacije ustavili, je še poudaril Gregorčič.

Ne spreglejte