Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
19.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

5

Natisni članek

detektiv varanje

Sreda, 27. 9. 2017, 19.34

6 let, 7 mesecev

Več kot polovica Slovencev vara #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

5

Ste vedeli, da vara več kot polovica Slovencev? In največ skokov čez plot se zgodi ravno na delovnem mestu. Če pa je vaš partner še pogosto službeno odsoten ob koncih tedna, je to znak za preplah.

Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV


V avtu, sredi noči, na mrazu ali vročini, po več ur na enem mestu. Neprepoznaven, še bolje, neviden. Ne, ne govorimo o prizoru iz filma. Tako je pogosto videti delovni dan zasebnega detektiva.

Aleš in Mateja Ažman iz ljubljanske detektivske agencije večino svojega časa posvetita odkrivanju partnerske nezvestobe. Po eni od raziskav več kot 70 odstotkov Slovencev vsaj enkrat prevara svojega partnerja, pripoveduje Mateja Šober Ažman.

Največkrat ju najamejo ženske

V kar 90 odstotkih primerov ju najamejo ženske, ki sumijo, da jih partner vara. Moški največkrat želijo prešuštnici sami stopiti na prste. A so tudi izjeme. "Nekateri hočejo imeti konkreten dokaz, kaj se na primer dogaja v vozilu za zarosenimi šipami," razlaga njen mož Aleš, ki svojega obraza ne želi razkriti.

Delo detektivov je lahko nevarno. Prav zato se večkrat na teden urita v borilnih veščinah. Imata motor, več avtomobilov ali se pojavljata v povsem drugih vlogah. Kot kurir, tekač, zaljubljenca. Včasih je prešuštnika težko prepoznati, a večkrat začnejo sami delati napake.

"Partner hodi pozneje domov, ima razne izgovore ali pa začne skrivati telefon," pravi Šober-Ažmanova.

Več kot polovica Slovencev in Slovenk vara. | Foto: Thinkstock Več kot polovica Slovencev in Slovenk vara. Foto: Thinkstock

V zbornico vključenih nekaj več kot 100 detektivov

A če boste najemali detektiva, pozor. Niso vsi, ki se izdajajo za detektiva, res detektivi. "V zbornico so vključeni vsi detektivi, ki imajo detektivsko licenco, v tem trenutku je to 87 detektivov, od tega 29 žensk, preostali so moški," razlaga Miha Dvojmoč, predsednik Detektivske zbornice.

Preverite jih lahko na spletni strani detektivske zbornice. Njihova urna postavka je 70 evrov plus kilometrina. V praksi so cene nižje, okoli 50 evrov v Ljubljani, drugje pa še nižje. Njihovo področje dela je zelo široko. "Največ zadev je vezanih na delovnopravno zakonodajo, nekaj pa na poslovne goljufije, torej na preverjanje potnih stroškov, bolniških dopustov. Ukvarjamo se tudi s krajami v trgovinah oziroma notranjimi krajami v podjetjih in raznoraznimi zavarovalniškimi goljufijami," pravi Dvojmoč.

A vrnimo se k prevaram. Največ se jih zgodi v službi. "Primer: dva zaposlena sta si všeč, tam sta osem ur, devet, deset ur na dan, če so še kakšne nočne izmene, se to še stopnjuje. Zdravstvo in finančni sektor sta najbolj na udaru," s primerom ponazarja Ažman. Pri svojem delu uporabljata različne kamere: skrite v gumbu, pisalu, očalih.

Ne spreglejte