Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 3. 2012,
14.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

varčevanje

Sreda, 28. 3. 2012, 14.40

8 let, 1 mesec

Veber: Podlaga za oceno vzdržnosti varčevalnih ukrepov bo potek socialnega dialoga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V SD bodo z oceno napovedanih vladnih varčevalnih ukrepov počakali na potek socialnega dialoga, za katerega pričakujejo, da se bo na petkovi seji ESS konkretiziral.

Ob tem opozicijska SD pričakuje predvsem vzdržen poseg v javne finance in pravično razdelitev bremen varčevanja, je v izjavi za javnost poudaril vodja poslancev te stranke Janko Veber.

V prihodnjih dneh se bodo sestale strokovne skupine SD, ki bodo obravnavale predlagane varčevalne ukrepe na posameznih področjih. SD bo na podlagi njihovih ugotovitev predstavil stališča glede posameznih ukrepov kot tudi možne alternativne rešitve za nadaljnje oblikovanje varčevalnih ukrepov, je v DZ pojasnil Veber.

"SD v tem trenutku ne želi globoke politične krize" Poudaril je, da SD v tem trenutku ne želi globoke politične krize, temveč da bo ta vlada prevzela odgovornost in izpeljala potrebne ter nujne reforme. Prav tako želijo, da izhodišča vladnih ukrepov postanejo preizkus znotraj socialnega dialoga, ki "bo pokazal pot, kako oblikovati rebalans proračuna in nadaljnje ukrepe".

Dosedanji socialni dialog pod to vladno koalicijo pa SD ocenjuje kot seznanjanje, konkretnih pogovorov pa pravzaprav še ni bilo. Zato so pričakovanja usmerjena v petkovo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), od katere pričakujejo več konkretnih ugotovitev tako z ene kot z druge strani oz. da bo prišlo do konkretizacije socialnega dialoga in izmenjave argumentov.

SD se bo sestal s socialnimi partnerji Sicer se je SD do nekaterih predlogov varčevalnih ukrepov, ki jih predlaga vlada, že opredelil. Zanje ni bilo denimo sprejemljivo zmanjševanje sredstev za krvodajalstvo, prav tako ne za športne trenerje in za javno šolstvo. Že vnaprej so opozorili na posege v porodniško nadomestilo. SD je sicer že napovedal, da se bo glede varčevalnih ukrepov sestal s socialni partnerji.

"Gre za opisovanje razmer, ki so nastale predvsem zato, ker predlaganih reform niso podprli" Vodja poslancev SD ocenjuje, da so izjave vlade glede dejanskega finančnega stanja pričakovane. Spomnil je, da je bivša vlada tudi opozarjala, da bodo v primeru nesprejetja reform razmere v naslednjih letih bistveno težje. Sedaj pa gre po Vebrovih besedah za opisovanje razmer, ki so nastale predvsem zato, ker predlaganih reform niso podprli.

Izjave nekaterih sindikatov, ki še pred začetkom pogajanj opozarjajo na demonstracije, pa ocenjuje kot željo, da bi pravočasno vplivali na dialog z vlado.

Ne spreglejte