Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2016,
8.34

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

nevihta vreme

Torek, 16. 8. 2016, 8.34

7 let, 8 mesecev

Včeraj v akciji na stotine gasilcev. Danes znova napovedane nevihte. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Neurje, ki se je v ponedeljek popoldne razbesnelo nad vzhodno polovico Slovenije, je povzročilo veliko težav, zlasti na območju Koroške, Štajerske in Dolenjske. Ponekod še danes nadaljujejo črpanje vode iz zalitih objektov in prekrivanje streh, ki jih je odkril veter ali naluknjala toča.

Meteorna voda je zalivala prostore stanovanjskih in poslovnih objektov, močan veter je odkrival strehe in podiral drevesa na prometnice, iz več krajev so poročali o debelejši toči.

To še posebej velja za Maribor, kjer je toča po za zdaj znanih podatkih poškodovala strehe več kot 70 objektov. Po besedah vodje mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanke Grilanc je bilo najhuje v mestni četrti Tezno, kjer je padala tudi kot jajce velika toča. V intervenciji je sodelovalo okoli 200 gasilcev, ki so med drugim izčrpali meteorno vodo iz 95 objektov.

Ob 19.32 je v Medlogu v občini Celje najverjetneje zaradi udara strele zagorel hangar športnega letališča Levec. Hangar, v katerem je bilo nekaj motornih in jadralnih letal, prikolic za prevoz ter letalska in druga oprema, je v celoti zgorel. Gasilcem je uspelo pred ognjem obvarovati vse druge objekte na letališču. V gašenju požara so sodelovali 204 gasilci. Višina materialne škode še ni znana, bo pa po do zdaj znanih podatkih ogromna.

Veliko težav je bilo tudi na Koroškem. V Podgorju pri Slovenj Gradcu je zaradi močnega neurja meteorna voda zalila vhod v cerkev in več stanovanjskih objektov, v Legnu je bil zaradi podrtih dreves in zamašenih propustov močno moten cestni promet. 

Zaradi vetra, ki je podiral drevesa, so imeli težave tudi v Pomurju in na Dolenjskem. V Brežicah so bile motnje v oskrbi z električno energijo, v Bistrici ob Sotli so gasilci reševali pohodnico, ki je ostala ujeta na odročni lokaciji med neurjem.

V osrednjem delu države je težave povzročal zlasti močan veter, ki je poškodoval ostrešja nekaterih stanovanjskih objektov na območju Ljubljane in Moravč.

Na Ptuju je voda po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje zalila kamp, v naselju Osluševci v občini Ormož je strela zanetila požar na gospodarskem objektu in po podatkih Policijske uprave Maribor povzročila za okoli 10.000 evrov škode. V Medlogu pri Celju je zaradi udara strele zagorel hangar športnega letališča Levec.

Plaz zasul Ljubelj

Zaradi neurja je na avstrijski strani plaz zasul prelaz Ljubelj, ki je bil nekaj časa zaprt, a je zdaj že normalno prevozen. Kot je razvidno iz posnetka, je bil sredi plazu ujet avtomobil z ljubljansko registrsko oznako, a sta jo, kot poroča spletni postal krone.at, voznik in sopotnik odnesla brez poškodb. Iz plazu so ju rešili gasilci.

Kakšno bo vreme danes?

Danes bo sprva delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Sredi dneva in popoldne bo spremenljivo oblačno, predvsem v notranjosti Slovenije bodo nastajale plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 stopinj Celzija, napoveduje Agencija za okolje.

Ne spreglejte