Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2019,
14.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

8

Natisni članek

peka na žaru stanovanja

Nedelja, 28. 7. 2019, 14.00

4 leta, 9 mesecev

Vas lahko zaradi žara na balkonu doleti kazen? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

8

Poletje je čas peke na žaru, in to ne samo na piknikih, ampak celo na balkonih in atrijih stanovanjskih blokov in naselij. Kjer pa imate lahko hitro težave s sosedi.

Ker dim draži in vdira v stanovanja in zakadi sveže oprano perilo, smo preverili, kaj je dovoljeno in kaj prepovedano? Vas lahko zaradi žara doleti celo globa? Okusen žar plus pivo ali dve pa smo že pri še enem motečem dejavniku – preglasnosti.

"V večstanovanjskih stavbah bi takšno ravnanje, če je opredeljeno v hišnem redu kot groba kršitev, lahko pomenila, ampak to je res skrajni primer, kakšno izključitveno tožbo," je za Planet pojasnila Mateja Jovič, odvetniška pripravnica v odvetniški pisarni Brezavšček, Golobič, Osterman in partnerji.

Žar
Novice Sosed kljub prepovedi vsak dan peče na balkonu. Kako naj ukrepamo? #PravniNasvet

Preveriti hišni red

Kot prvo je potrebno torej preveriti hišni red - v njem je opredeljeno ali gre pri peki na žaru v atriju ali na balkonu za ravnanje, ki pretirano čezmerno otežuje uporabo drugih nepremičnin.

Stanovanjski bloki | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Če sosed peče v nekem stanovanjskem bloku, kjer so balkoni praviloma strnjeni, se pravi ta moteči dim, vonjave in tako naprej, bi morebiti lahko predstavljale tako prepovedano misijo," dodaja Jovičeva.

Na policiji pravijo, da se peka, tako kot naprimer kajenje in pogovarjanje na balkonu, samo po sebi ne predstavlja nobene kršitve.

Glavni vir dima so sokovi mesa

"Glavni dim pri peki na žaru daje hrana oziroma sokovi, ki padajo spodaj na vroče - ali oglje ali kakšne profile, ki so nad plinskimi grelci. Realno oglje, ko je dobro prižgano, dima ne daje, če je kvalitetno, toda bolj kot je mastna hrana, več dima proizvede," razloge za nastanek dima opisuje Nejc Pešec, vodja trgovine Kralj žara.Kako torej uživati ob žaru in ne zadimiti celotne soseske? Namesto klasičnega žara z ogljem prižgimo raje plinskega, električnega ali keramičnega.

"V vsakem primeru peka na žaru proizvaja dim, odvisno od soseda kako bo to sprejel," svetuje Pešec.

Kaj pa pravijo ljudje na ulici. Bi jih motilo, če bi njihov sosed na balkonu uporabljal žar? "Ja, zelo me motijo take stvari," je dejala ena od vprašanih.

"Pa ni to mesto za žar na balkonu," je pristavil drugi.

Ne spreglejte