Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2018,
13.47

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

8

Natisni članek

Igor Gregorič otroška kardiologija UKC Ljubljana NIOSB

Petek, 10. 8. 2018, 13.47

5 let, 9 mesecev

Zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako, UKC uvedel strokovni nadzor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

8

Vodstvo Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) je na novinarski konferenci predstavilo sodelovanje zdravnikov, ki jih je NIOSB za pomoč pri izvajanju programa otroške srčne kardiologije in kirurgije zagotovil UKC Ljubljana in o nadaljnjih korakih inštituta. Uvodoma so sporočili, da je eden od operiranih otroških pacientov danes nenadoma umrl.

Brane Dobnikar, v.d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), je uvodoma sporočil, da je eden od operiranih pacientov danes žal umrl. Svojcem je izrekel iskreno sožalje.

Kot je pojasnil ameriški kirurg Jorge Salazar, ki ga je najel NIOSB, je bil pacient pred časom sprejet v UKC Ljubljana zaradi izjemne nizke saturacije srca. Nemudoma je bila potrebna operacija. Kljub uspešni operaciji se je otroku stanje poslabšalo, zato je bila potrebna dodatna operacija, ki je bila težavna, a uspešna. Tudi po drugi operaciji je otrok dobro okreval, a je danes nenadoma umrl, je pojasnil.

Mednarodno uveljavljeni kirurg Igor Gregorič, predsednik sveta zavoda NIOSB, je poudaril, da bo NIOSB od UKC Ljubljana v celoti prevzel program oskrbe otrok s srčnimi obolenji in prirojenimi srčnimi napakami takoj, ko bo to varno, za kar pa bo potreben še najmanj mesec ali dva.

Mednarodni standardi kot recept za uspeh

Salazar je nadaljeval, da se po vsem svetu rodi en odstotek otrok s prirojeno srčno napako, tako je tudi v Sloveniji. Zato je bistvenega pomena, da so se v svetu razvili standardi za obravnavo teh otrok. Izpostavil je, da je pomembno, da ima Slovenija lasten program za zdravljenje srčnih napak otrok. Opozoril pa je, da opaža pomanjkanje koordinacije med vsemi specialisti ter poudaril, da je specializacija in specializirana oskrba, ter koordinacija teh služb ključna, da sistem deluje ne da bi otroci predolgo čakali na operacijo.

"Kako je smiselno oblikovati program za zdravljenje srčnih napak lahko Slovenija vidi v sto uspešnih programih po svetu. Vzpostaviti je potrebno mednarodne standarde, ki so recept za uspeh," je poudaril.

Kirurg Gregorič je na novinarsko vprašanje kdo ruši delovanje NIOSB odgovoril, da tega odgovora ne pozna. Ali bo opravljen nadzor nad potekom zdravljenja umrlega pacienta Gregorič odgovarja, da mora takšen nadzor narediti mednarodna komisija in ne komisija UKC Ljubljana, ki teh znanj nima.

UKC | Foto: STA , Foto: STA ,

V UKC že odredili strokovni nadzor v primeru umrle deklice

V UKC Ljubljana so zanikali izjave vodstva Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, da niso izvedli konference o obolevnosti in umrljivosti v primeru danes umrle deklice. Kot so poudarili, so konferenco izvedli na pobudo strokovne direktorice UKC, ki je tudi že odredila izredni interni strokovni nadzor.

Predsednik sveta nacionalnega inštituta Igor Gregorič pa je zatrdil, da konference o obolevnosti in umrljivosti tega otroka, ki bi bila skladna z mednarodnimi standardi, ni bilo. Kot je dejal, so takšno konferenco zahtevali tako za danes umrlo deklico kot še za enega otroka, ki so ga zdravili.

Ne spreglejte