Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sreda,
13. 6. 2018,
12.35

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

5

Natisni članek

otroška srčna kirurgija Pediatrična klinika UKC Ljubljana

Sreda, 13. 6. 2018, 12.35

5 let, 10 mesecev

Če ne bodo dobili dveh kardiologov, bodo morali otroci na zdravljenje v tujino #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

5

Vodstvo UKC Ljubljana je danes povedalo, da jim je po odpovedi treh otroških kardiologov že uspelo pridobiti nekaj strokovnjakov za sodelovanje pri otroški kardiologiji. Kljub temu jim manjkata še dva kardiologa, kar po juliju lahko predstavlja problem. "Če strokovnjakov ne bomo dobili, bodo morali otroci na zdravljenje v tujino," je med drugim povedala prof. Mirta Koželj.

 

V začetku maja so štirje kardiologi dali odpoved, njihovo delovno razmerje se bo prekinilo v začetku julija. Aleš Šabeder, generalni direktor UKC, pravi, da jim je v tem času uspelo zagotoviti nemoteno delovanje programov na področju otroške kardiologije, za kar skrbijo kirurgi iz bolnišnice Motol iz Prage.

"Uspelo nam je zagotoviti normalno delovanje področja intenzivne terapije, kjer sodelujejo domači in tuji strokovnjaki," je povedal Šabeder in nadaljeval: "Uspelo nam je pokriti tudi nekatera delovišča na otroški kardiologiji." Ni pa jim uspelo pokriti še dveh področji, trenutno jim namreč manjkata še dva pediatra kardiologa.

"Če nam ne bo uspelo pokriti tudi teh dveh področij, bomo morali z odhodom zadnjega kardiologa otroke napotiti na hospitalno zdravljenje v najbližje centre v tujini," je še povedal.
Igor Gregorič
Novice Gregorič: Začetek delovanja inštituta za otroške srčne bolezni še ni znan #video

O nezadostni pokritosti hospitalnega oddelka obvestili ministrstvo

Strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar je povedala, da se je pred kratkim sestal strokovni kolegij klinike, kjer so sklenili, da bodo o nezadostni pokritosti hospitalnega oddelka konziliarne službe in 24-urne pripravljenosti obvestili ministrstvo: "Sklep je, da se o razmerah obvesti svet zavoda ministrstva za zdravje in svet zavoda NIOS. To smo danes naredili."

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da so danes prejeli dopis vodstva UKC Ljubljana, da potrebujejo pomoč pri zagotovitvi dveh pediatrov z znanjem pediatrične kardiologije in ehokardiografije, saj jim doslej ni uspelo pridobiti takšnih dveh strokovnjakov. O rešitvah se bodo v najkrajšem času pogovarjali z vodstvom UKC, so navedli na ministrstvu.
Pediatrična klinika. Otrok.
Novice SDS in NSi: Cerarjeva vlada na področju otroške srčne kirurgije ni ukrepala #video

"Teh strokovnjakov je izredno malo"

Mirta Koželj, ki med drugim vodi tudi čakalno listo, pravi, da je trenutno samo en otrok brez datuma: "Vsi preostali ga imajo." Po 7. juliju imajo že sklenjene dogovore s kardiologi pediatri, ki bodo pokrivali ambulanto z neinvazivno in invazivno diagnostiko ter interventne posege.

Kot že omenjeno, jim manjkajo še dva kardiologa in 24-urna pripravljenost. "Treba je povedati, da je teh strokovnjakov izredno malo, težko jih je dobiti, da bi v Ljubljano prišli za dalj časa," je povedala Koželjeva.

"Za urgnetne primere bo moralo biti poskrbljeno, za hospitalizacijo pa se bo treba pogovoriti drugje," še pojasnjuje. Čeprav so centre že iskali, dokončnih dogovorov še nimajo. Sicer so dogovorjeni, da bodo kardiologi prihajali na določne termine: "Na urgenco bodo prihajali v najkrajšem mogočem času."

O omejenem številu strokovnjakov je spregovoril tudi Šabeder, ki pravi, da težava ni v preslabi ponudbi strokovnjakov, temveč v dejanskem številu strokovnjakov.
Novice Poslanci so iskali pojasnila vodstva UKC o otroški srčni kirurgiji #video

"Za urgentne stvari moramo in bomo poskrbeli."

Strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je zagotovila, da pediatrična klinika zagotavlja urgenco vsem otrokom, ki pridejo na kliniko: "Za urgentne stvari, za otroke s srčnimi boleznimi, moramo in bomo poskrbeli. Sodelovali bomo z drugimi, da jim bomo to lahko omogočili."

"Kardiolog pediater na kliniki sodeluje tudi z drugimi oddelki in že nekaj let smo zagotavljali 24-urno pripravljenost za vso Slovenijo," pravi Megličeva, ki dodaja, da so stanje prepoznali: "In se zavedamo, da je kritično. Vodstvo UKC smo prosili, da zaprosi ministrstvo za pomoč pri pridobitvi dovolj strokovnjakov."
UKC Ljubljana
Novice Na pomoč pri otroški kardiologiji prihajajo zdravniki iz Hrvaške in Češke

Na kardiološkem oddelku letno hospitalizirajo 400 otrok

Na kardiološkem oddelku pediatrične klinike na leto hospitalizirajo 400 otrok, ambulantnih pregledov je bilo bistveno več. Pri tem je Megličeva povedala, da pri oskrbi otrok sodelujejo tudi pediatri drugih strok: "Računamo, da bo nekaj deset otrok, ki se bo z nujnimi boleznimi srca oglasilo na naših vratih. Te bomo sprejeli in obravnavali tako, kot znamo in moremo." Koželjeva pa je dodala, da bodo v primeru urgentnega primera v najkrajšem možnem času prišli v Ljubljano tudi kolegi iz Hrvaške.

Megličeva je opozorila, da so na pediatrični kliniki pričakovali, da bo ministrstvo, ki je prevzelo skrb za organizacijo otroške kardiologije, dejansko izpeljalo, kar je napovedalo, torej da bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. "Računali smo, da se bo zgodilo do 1. maja, računali smo do 1. julija. Ker tudi to je bil razlog za odhode zdravnikov," je še povedala.

Na ministrstvu si sicer prizadevajo, da bi Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni 1. julija začel delo v celoti, a je, kot je poudaril predsednik sveta tega inštituta Igor Gregorič, najbolj pomembna varna oskrba bolnikov, je poročal STA.

 

Ne spreglejte