Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2016,
12.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

noad nasilje otrok

Torek, 5. 7. 2016, 12.54

6 let, 6 mesecev

Za oba osumljena nasilja nad dveletno deklico odrejen pripor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Dežurna preiskovalna sodnica kranjskega okrožnega sodišča je po večurnem zaslišanju za mamo dveletne deklice z Jesenic in njenega partnerja odredila pripor. Za dejanja domnevnima storilcema grozi do 20 let zaporne kazni.

Včeraj je v ljubljanskem kliničnem centru umrla dveletna deklica, ki so jo iz jeseniške bolnišnice zaradi hudih poškodb prepeljali s helikopterjem. Deklica je živela z mamo in njenim partnerjem, ta naj bi deklico pretepel že v petek, ko je bila mama v službi. 

Osumljenca sta Mirzan Jakupi in Sanda Alibabić V uredništvu smo se odločili objaviti njuni imeni, ker menimo, da gre za dejanje, do katerega je treba imeti ničelno toleranco. Obenem poudarjamo, da nihče ni kriv, dokler mu ni s pravnomočno sodbo to dokazano pred sodiščem.

Osumljena sta hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom ter povzročitve posebno hudih poškodb, ki so vodile do smrti deklice, za katero bi morala skrbeti.

Oba osumljenca, ki ju je policija pridržala v soboto, so na kranjsko okrožno sodišče iz sodnega pridržanja pripeljali danes okoli 12. ure. Najprej je sodnica na pripornem naroku zaslišala mamo deklice in ji po triurnem zaslišanju odredila pripor. Sledilo je prav tako približno triurno zaslišanje dekličinega očima, ki ga je sodnica tudi poslala v pripor.

Hude telesne poškodbe

Vodja kranjskega sektorja kriminalistične policije Primož Donoša je povedal, da je preiskava stekla takoj po prejetju obvestila na nujno telefonsko številko. Kriminalisti so potrdili sume kaznivih dejanj, zato so obema vzeli prostost.

Ugotovili so hudo zanemarjanje otroka s hudimi telesnimi poškodbami, kar je trajalo zadnjih nekaj mesecev. Preverjajo še preostale sume in pridobljene informacije, o katerih bodo obvestili državno tožilstvo.




Video: Planet TV

Kakšna kazen lahko doleti storilca?

Za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, pri katerih je posledica smrt, je zagrožena kazen do 15 let zapora, za zanemarjanje in surovo ravnanje z otrokom pa do pet let zapora.

Tako kot pristojni center za socialno delo tudi policija ni bila obveščena o morebitnih kaznivih dejanjih v družini. Eden izmed osumljenih oseb je bila pred leti že obravnavana zaradi spora z odraslo osebo v zasebnem prostoru, ki pa ni bil povezan z nasiljem.

Družino je policija v soboto obravnavala prvič, ko je eden od osumljencev na številko 112 prijavil, da je otrok v smrtni nevarnosti.

Na območju Slovenije je policija leta 2015 obravnavala 1.200 kaznivih dejanj, ki so bila povezana z nasiljem, in okoli 400 primerov surovega ravnanja z otroki. Storilci so običajno člani družine in tisti, ki bivajo v tovrstni skupnosti, je povedal Donoša.

V primeru jeseniške deklice bo posredoval tudi varuh človekovih pravic

"V uradu varuha človekovih pravic smo pretreseni ob novici, da je bil v krogu družine na grozovit način ubit dveletni otrok. Pričakujemo, da bodo pristojni organi čim prej izpeljali vse postopke za ugotovitev vseh okoliščin tragičnega primera in ugotovili odgovornost za zločin nad otrokom," so zapisali v uradu varuha človekovih pravic.

Varuh bo pri Centru za socialno delo Jesenice in Policijski upravi Kranj preveril javno objavljeno informacijo, da je oče pokojne deklice že opozarjal na nasilje. "Če se bo v postopku izkazalo, da pristojni organi niso opravili svojih nalog, bo varuh zahteval najstrožje sankcije za vse odgovorne," so še zapisali.

Tragični dogodek je za varuha tudi priložnost, da pristojno ministrstvo še enkrat preuči primernost vsebine zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki naj bi ga v kratkem spremenili. "Varuh pri tem poudarja, da ničelne tolerance do nasilja ni mogoče zagotoviti le z delom državnih organov, temveč tudi s pomočjo vsakega posameznika, ki se sreča s katerokoli obliko nasilja," so pozvali v zapisu.

Vsak sum nasilja prijavite na 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200. (Fotografija je simbolična.) | Foto: Vsak sum nasilja prijavite na 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200. (Fotografija je simbolična.)

Ministrica Kopač Mrakova: Žal nasilja nihče ni mogel preprečiti

"Obžalujem, da nasilja ni mogel preprečiti nihče," je ob smrti dveletne deklice dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Anja Kopač Mrak, ki je Center za socialno delo Jesenice že prosila za pojasnila.

"Moje misli so z očetom, s sestrami deklice in s sorodniki. Vsem izrekam iskreno sožalje. So trenutki, ko zmanjka besed. Zgodba, ki se ne bi smela zgoditi, me je pretresla, šokirala, je nepredstavljiva in neopravičljiva. Žal nasilja nihče ni mogel preprečiti. Ne sorodniki, ne sosedje, ne zdravstvo, ne sociala," je navedla ministrica.

Ob tem je spomnila, da so na ministrstvu že pripravili zakon o preprečevanju nasilja v družini. Javna razprava je že končana, zakon pa bo še julija obravnavala vlada.

Špela Veselič: Naša družba je do nasilja še vedno izjemno strpna

V Sloveniji je nasilje nad otroki problem, opozarja vodja programov Društva SOS telefon Špela Veselič. Kot je dejala, je naša družba do nasilja še vedno strpna in vprašati se moramo, kaj kot družba delamo, da bi tovrstno nasilje preprečili. Zdi se ji, da nasilja nad otroki preprosto ne želimo videti.

Zakon določa, da je za prijavo nasilja odgovoren vsakdo

Prijavo je dolžen podati vsak, ki sumi, da je otrok žrtev nasilja v družini, so sporočili s Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC). Kot pravijo, je zakon o preprečevanju nasilja v družini jasen – nasilje v družini ni zasebna stvar, njegovo preprečevanje je družbena odgovornost, vsi smo odgovorni za to, da preprečujemo nasilje v družini in se nanj odzovemo, po zakonu pa smo odgovorni vedno, kadar obstaja sum, da je žrtev otrok.

"Varstvo pravic in zaščita otroka je v prvi vrsti odgovornost države, vendar državo tvorimo ljudje, zato moramo tudi sami prevzeti odgovornost. To predvsem pomeni, da si kot sosedje ne smemo zatiskati ušes pred kriki in stalnim jokom iz sosednjega stanovanja, da se kot znanci ali prijatelji družine ne smemo slepiti, da bosta partnerja nasilno razmerje ali zanemarjanje otroka uredila sama, in se zavedati odgovornosti, ki nam jo nalaga zakon – nasilje nad otroki moramo prijaviti," je poudarila Katarina Bervar Sternad, direktorica PIC.
 

Ne spreglejte