Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2017,
17.42

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

6

Natisni članek

Fides Konrad Kuštrin stavka zdravnikov Miro Cerar vlada Milojka Kolar Celarc Boris Koprivnikar

Četrtek, 23. 2. 2017, 17.42

7 let, 1 mesec

Zdravniki pripravljeni na novo stavko. Na potezi je vlada.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

6

Konrad Kuštrin Fides | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides se je danes sestal s premierjem Mirom Cerarjem in ministroma za zdravje in javno upravo, Milojko Kolar Celarc ter Borisom Koprivnikarjem. Fides pričakuje v začetku prihodnjega tedna nova vladna pogajalska izhodišča, sicer bodo s 6. marcem znova stavkali, je povedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin.

Kuštrin je v izjavi za medije po seji glavnega odbora sindikata pojasnil, da bodo v primeru ponovne stavke prvi teden v marcu zdravniki stavkali v ponedeljek, v drugem tednu dva dneva, v četrtek in petek, nato pa bodo stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna.

Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki so jih dolžni med izvajanjem stavke, to je obravnava vseh nujnih primerov, mladoletnih, starejših od 65 let, nosečnic in bolnikov z rakom.

Cerar izrazil pripravljenost za dogovor

Premier pa je danes v pogovoru izrazil pripravljenost, da se v prihodnjem tednu dogovorijo in pridejo "toliko blizu, da se stavka ne bi zgodila", je povedal Kuštrin. "Verjamem v njegov resen namen, da bi stavko preprečili, saj se je treba po vsaki vojni usesti in podpisati mirovni sporazum. Mi pričakujemo tisto rešitev, ki bi zadovoljila potrebe naših kolegov v kratkem času, nato pa smo pripravljeni zahteve, ki se nanašajo na spremembo plačnega sistema v javnem sektorju, reševati srednjeročno," je dejal.

Nova pogajalska izhodišča vlade tako pričakuje v ponedeljek ali torek.

Kakšna je bila zadnja ponudba vlade?

Nazadnje je vlada ponudila, da v okviru variabilnega dela plače zdravnik, ki presega standarde in normative za 10 odstotkov, ne bi dobil dodatnega plačila. Tisti, ki bi jih presegel za 20 odstotkov, bi dobil tri odstotke višjo plačo. Pri napredovanjih pa jim je vlada ponudila največ tri plačne razrede več. Neto učinek vladne ponudbe bi bil štiri odstotke višja plača, kar je Fides zavrnil.

Kaj zahteva Fides?

V zdravniškem sindikatu zahtevajo do 30 odstotkov višjo plačo za tiste, ki bi najbolj presegali standarde in normative. Pri tem bi moral delodajalec narediti vse, da bi razbremenil takega zdravnika. Z leti bi po Kuštrinovih navedbah dosegli obremenitev, ki jih določajo standardi in normativi.

Na področju napredovanj pa predlagajo napredovanje v bolj zahtevna delovna mesta, kar je po njegovih navedbah mogoče urediti brez spremembe zakona. Preseganje 57. plačnega razreda pa je mogoče samo s spremembo zakonodaje.

Kako preprečiti novo stavko?

Da bi stavko znova zamrznili, bi po Kuštrinovih navedbah morali podpisati aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike oziroma ga vsaj parafirati. Nato pa bi še podpisali sporazum za drugi del uresničitve stavkovnih zahtev.

Po Kuštrinovih besedah jim je Cerar dejal, da jih razume in da se bo trudil, a da ne more nič obljubiti. "Ena in druga stran pa izkazujeta resen namen, da dosežemo dogovor," je dejal prvi mož Fidesa.

"Premier je rekel, da mu je žal, da se z nami ni sestal prej. Pokazali smo mu zelo realno podobo slovenskega zdravstva, v katerem smo ujetniki tako zdravniki, preostali zaposleni in bolniki," je še dodal v izjavi za medije.

Ne spreglejte