Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
5. 4. 2017,
10.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

ZOO Ljubljana živali

Sreda, 5. 4. 2017, 10.47

6 let, 7 mesecev

V Živalskem vrtu Ljubljana kup novih mladičkov #foto

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

šimpanz | Foto ZOO Ljubljana

Foto: ZOO Ljubljana

Ljubljanski živalski vrt je to pomlad obogatilo več mladičev. Naraščaja so se razveselile dvogrba kamela, mara, divja svinja, pritlikava zebujka, pa tudi koze, ovce in istrske pramenke. Svoj prvi rojstni dan bo praznovala šimpanzinja Leona.

Pomlad v ljubljanskem živalskem vrtu prinaša številne novosti. Načrtujejo gradnjo nove ograde in prenavljajo stare, saj bodo do konca šolskega leta sprejeli kar nekaj novih živali. Že ta mesec bodo pripravili dobrodošlico dvema volkuljama iz Danske, samca zanju še iščejo, prav tako iščejo partnerja snežni sovi in črni štorklji, so sporočili iz ZOO Ljubljana.

Obiskovalcem ponujajo nov program z naslovom VIP Z-O-O, ki bo omogočil vpogled v zakulisje, obdarovanje in obogatitev bivanja določene živali.

Prav poseben dogodek bo jutri, ko bodo praznovali prvi rojstni dan male šimpanzinje Leone, ki jo bodo presenetili s torto in darilom. Rojstnodnevne zabave z živalmi bodo nato organizirali približno dvakrat mesečno.

Mladički, ki so razveselili ZOO Ljubljana

Dvogrba kamela

dvogrba kamela | Foto: ZOO Ljubljana Foto: ZOO Ljubljana
Prav na materinski dan, 25. marca, je v zgodnjih jutranjih urah mamica postala dvogrba kamela Salima, ki je mladiča pričakovala 13 mesecev. Mala Gobi se je takoj postavila na noge, pri čemer jo je z lizanjem mama spodbujala. Čez nekaj ur je že sledila mami. Gobi po desetih dneh že radoživo dirja po ogradi in se nastavlja obiskovalcem.

Divja svinja

divja svinja | Foto: ZOO Ljubljana Foto: ZOO Ljubljana
Marca se običajno skotijo tudi mladiči divje svinje, ki so letos nekoliko zamujali. V gnezdu iz slame je divja svinja pet mladičev skotila 31. marca. Mladiči so se že po nekaj urah postavili na lastne noge in sledili samici, še vedno pa veliko spijo in seveda sesajo. Zaradi progastih kožuhov so na gozdnih tleh skoraj nevidni plenilcem in tudi obiskovalcem.

 

Mara

mara | Foto: ZOO Ljubljana Foto: ZOO Ljubljana
Iz zemeljskega brloga so sredi marca pokukali tudi štirje mladiči mare. Mare so glodavci, ki živijo v pampah Južne Amerike. Mladiči so dobro razviti in že po enem dnevu, ko pridejo na svet, spregledajo in se že pasejo. Prve štiri mesece ostanejo v bližini brloga in se večinoma držijo skupaj, saj se tako počutijo varnejše. 

 

 

Pritlikavi zebu
Mama je postala tudi mlada pritlikava zebujka, ki je konec marca skotila svojega prvega mladiča. Prve dni zanj še ni znala poskrbeti, zato so ji pomagali oskrbniki. Po nekaj dneh je svojega prvorojenca sprejela in mu dovolila sestati mleko. Pritlikavi zebu je najmanjša pasma goveda, vzgojili so ga v Indiji in Šrilanki. Na vratu ima značilno grbo, v kateri je tako kot pri kamelah v obliki maščobe zaloga hrane in vode.

 

Kapibara

kapibara | Foto: ZOO Ljubljana Foto: ZOO Ljubljana
Mladičke imajo tudi kapibare, ki veljajo za največje glodavce na svetu, saj odrasle živali lahko tehtajo kar od 50 do 70 kilogramov. Kapibare imenujejo tudi povodne svinje, saj se znajo potapljati in pod vodo ostanejo tudi do pet minut.

 

Živahno tudi na kmetiji domorodnih pasem

solčavska ovca | Foto: ZOO Ljubljana Foto: ZOO Ljubljana
Zelo živahno je na slovenski kmetiji domorodnih pasem domačih živali prav pri vhodu v živalski vrt, kjer se po ogradi podijo mladiči drežniških koz, mladiči bovške in jezersko-solčavske ovce ter istrske pramenke.
Ne spreglejte