Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
16.03

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

1

Natisni članek

smrt ogljikov monoksid vikend Policija

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 16.03

7 let, 5 mesecev

V počitniški hiši nad Hrastnikom našli dve trupli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

1

policija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V počitniški hiši na Kalu nad Hrastnikom so našli dve mrtvi osebi. Policisti si še ogledujejo kraj in zbirajo obvestila o okoliščinah njune smrti, domnevno gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

Svojci so okoli 11. ure ljubljanske policiste obvestili, da so v počitniški hiši na območju Hrastnika našli mrtva 60-letnega moškega in 65-letno žensko ter trupli dveh psov. Policisti si še ogledujejo kraj in zbirajo obvestila o okoliščinah njune smrti, njihove dozdajšnje ugotovitve pa ne kažejo na nasilno smrt. Šlo naj bi za zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Odrejena je bila obdukcija, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

S prihodom jeseni se je začela kurilna sezona in ogljikov monoksid je že zahteval dve žrtvi. Zaradi ogljikovega monoksida v Sloveniji vsako leto umre okoli pet ljudi.

S čutili ga ne moremo zaznati

Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupimo vsi, saj ga s čutili ne moremo zaznati. Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga in drugega.

V bivalnih prostorih lahko raven ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Raven ogljikovega monoksida lahko naraste v stanovanju tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu. V stanovanje lahko prodre tudi iz kleti s pečjo, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Prvi znaki zastrupitve so podobni znakom viroze

Znaki zastrupitve s tem plinom so pogosto podobni znakom nekaterih bolezni, zlasti virozam. Zastrupljenci imajo številne neznačilne težave, zato lahko blage zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogosto spregledamo. Pri zastrupitvi se zdravstvene težave izboljšajo zunaj stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v zaprt prostor, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju tako največkrat pomislimo šele takrat, ko nekdo izgubi zavest.

Pri otroku se lahko zastrupitev z ogljikovim monoksidom pokaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu, drisko, hitrim dihanjem in krči.

Zastrupitve lahko trajajo tudi daljši čas

Blage zastrupitve se lahko nadaljujejo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in težavami v službi pri odraslih, lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami.

Ne spreglejte