Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
26. 7. 2016,
8.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

UKC Maribor

Torek, 26. 7. 2016, 8.24

6 let, 7 mesecev

V UKC Maribor zaradi nevarne bakterije umrla dva pacienta

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
UKC Maribor | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se že dalj časa borijo z nevarno bakterijo. Dva okužena bolnika sta umrla, mesečno se naleze od 10 do 16 novih bolnikov.

Gre za bolnišnično bakterijo CRAb-CP, pojasnjuje novi vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor Rajko Saletinger. Ta spada v skupino bakterij, ki so razvile visoko odpornost tudi proti močnim antibiotikom karbapeneme, ki jih zdravniki predpišejo le v skrajni sili, ko ne pomaga nič drugega. Zato ta bakterija velja za veliko preglavico v bolnišnicah, v Večeru piše Jana Juvan.

Julija je bilo z omenjeno bakterijo v Mariboru okuženih 12 bolnikov, od tega se jih deset še danes zdravi v bolnišnici. Štiri okužene bolnike imajo trenutno na kirurški intenzivni enoti, štiri na nevrokirurgiji, enega na oddelku za plastično kirurgijo in enega na travmatologiji. Težava je, ker bolnikov ne morejo odpustiti iz bolnišnice, da se ne bi bakterija razširila na primer v domove za starejše.

"Zadeve so pod nadzorom"

V večini primerov najdejo bakterijo v blatu ob testu na kužnine. "Če je bolnik koloniziran, še ne potrebuje antibiotičnega zdravljenja. Tako je v večini primerov. Okužb s to bakterijo pa je relativno malo. Zadeve so pod nadzorom. Ne morem reči, da se zadeve nezadržno širijo in da tega ne obvladujemo," je poudaril Saletinger.

So pa zaradi okužb že imeli usodne zaplete. "To so hudo bolni ljudje, pri katerih vsak dodaten negativni dejavnik pomembno vpliva na izid zdravljenja," priznava zdravnik. Dva bolnika sta tako umrla v neposredni povezavi z okužbo s to bakterijo. "To je bil eden od razlogov, saj gre za hude osnovne bolezni in ne moremo reči, da je bil to prevladujoč ali edini razlog," je zatrdil.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor poudarjajo, da ni razlogov za preplah zaradi bakterije. Po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Rajka Saletingerja gre za bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnih okoljih, trenutno pa sta pri njih dejansko okužena le dva bolnika, poroča STA.

Organizacijski vodja Skupnih služb klinike za kirurgijo Jože Ferk je pojasnil, da v ponedeljek, 25. julija ni odpadla nobena operacija in je ves postopek dela potekal po ustaljenem ritmu. Sprva so sicer preventivno razmišljali o odpovedi oziroma prestavitve določenih operacij, a se zaradi stabilnega stanja znotraj oddelkov za takšen ukrep niso odločili.

Ne spreglejte