Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2021,
9.25

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,06

28

Natisni članek

pandemija epidemija Koronavirus

Sreda, 20. 1. 2021, 9.25

3 leta, 3 mesece

V torek potrdili 1.698 okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,06

28

V Sloveniji so v torek, ob opravljenih 11.308 testih, okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.698 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 15 odstotkov vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 26 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 3.257 ljudi. Z današnjim dnem sta bila na nacionalni ravni izpolnjena oba pogoja za prehod iz črne v rdečo fazo. Sicer pa je bilo doslej v Sloveniji proti covid-19 po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje cepljenih dva odstotka prebivalstva.  

Janez Janša
Novice Janša: V ponedeljek brez drastičnega sproščanja ukrepov #video

Po podatkih vlade so v torek, ob opravljenih 5.384 PCR-testih, odkrili 1.396 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal  25,9 odstotka. Opravili so tudi 5.924 hitrih antigenskih testov (HAT) in ugotovili 302 primera okužbe. Delež pozitivnih pri HAT je znašal 5,1 odstotka.

V bolnišnicah se je v torek zdravilo 1.178 bolnikov, od tega 181 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so včeraj odpustili 125 bolnikov, dan pred tem še 126. Na novo pa je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 126 oseb. V ljubljanskem kliničnem centru so imeli danes 312 hospitalizacij, kar je sicer štiri manj kot dan prej. Na intenzivnem oddelku UKC Ljubljana se zdravi 49 oseb. Včeraj je umrlo še 26 ljudi, od tega 24 v bolnišnicah, dve osebi pa v domovih za starejše.

Krvna plazma
Novice Plazma prebolelih pomaga proti covid-19, a ne vsem

Še vedno najslabše v posavski regiji

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1.272, število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa 981. Trenutno imamo 20.789 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ. Slovenija je sicer z današnjim dnem, ko se je število hospitalizacij spustilo pod 1.200, povprečje potrjenih primerov pa pod 1.350, izpolnila oba pogoja za prehod iz črne v rdečo fazo in s tem tudi morebitno sproščanje ukrepov.

Maja Bratuša, namestnica nekdanjega govorca Jelka Kacina, je na današnji novinarski konferenci sporočila, da smo na nacionalni ravni dosegli pogoje za prehod iz črne v rdečo fazo. | Foto: STA , Maja Bratuša, namestnica nekdanjega govorca Jelka Kacina, je na današnji novinarski konferenci sporočila, da smo na nacionalni ravni dosegli pogoje za prehod iz črne v rdečo fazo. Foto: STA ,

"Današnji podatki kažejo, da so na nacionalni ravni izpolnjeni pogoji za prehod iz t. i. črne v rdečo fazo," je na novinarski konferenci o izzivih bolezni covid-19 potrdila tudi Maja Bratuša, namestnica nekdanjega vladnega govorca Jelka Kacina. Dodala je, da bo danes potekala redna tedenska seja vlade, namenjena epidemiji, na kateri bodo razpravljali in se odločali o podaljšanju ali sprostitvi določenih ukrepov.

Najslabše razmere so trenutno še vedno v posavski statistični regiji. Po podatkih za torek je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb na sto tisoč prebivalcev v Posavju znašalo 635,7, medtem ko je 14-dnevno povprečje 1.487,2 okužbe, kažejo podatki NIJZ. Najnižji delež okužb v zadnjih dneh imajo na Koroškem, in sicer v povprečju 348,7, medtem ko je v zadnjih 14 dneh povprečje najnižje v obalno-kraški regiji, in znaša 839,4.

Maja Bratuša je pojasnila tudi bojazni, ki se pojavljajo ob zanesljivosti hitrih testov. "V zadnjih dneh je bilo v javnosti veliko govora o njihovi zanesljivosti. Na tem mestu naj še enkrat poudarimo - hitri testi ne predstavljajo nadomestilo za PCR-teste in ga tudi nikoli ne bodo. Njihov namen je namreč, da čim hitreje in predvsem na čim bolj enostaven način v celotni populaciji prepoznamo posameznike, ki so okuženi," je povedala. Več v posnetku zgoraj.


Fake trgovina
Novice Trgovina, v kateri je nekaj hudo narobe: bunda za "jurja" stane 20 evrov

Bomo do konca julija dosegli stopnjo precepljenosti?

O epidemioloških razmerah na območju podravske regije je na novinarski konferenci spregovoril Zoran Simonovič, predstojnik območne enote NIJZ Maribor. Kot je dejal, je bilo do danes v podravski regiji potrjenih več kot 23 tisoč okužb, od tega največ v sredini meseca oktobra. "Od začetka decembra opažamo počasen upad novih primerov okužb," je ob tem izpostavil. Dodal je, da je podravska regija prešla v rdečo fazo, ko se določene aktivnosti lahko odprejo, a hkrati opozoril, da imajo tudi v tej regiji občine, kjer so razmere slabe. Je pa izpostavil, da so urbana središča zelo uspešna, saj da je tam okužb vedno manj. 

Simonovič je povedal, da cepljenje zdravstvenih delavcev poteka dobro. V mariborskem kliničnem centru so cepili 1.500 od 3.500 zaposlenih, 800 zaposlenih pa je že prebolelo okužbo. Dve tretjini zaposlenih sta torej trenutno zaščiteni pred okužbo, je navedel. | Foto: Ana Kovač Simonovič je povedal, da cepljenje zdravstvenih delavcev poteka dobro. V mariborskem kliničnem centru so cepili 1.500 od 3.500 zaposlenih, 800 zaposlenih pa je že prebolelo okužbo. Dve tretjini zaposlenih sta torej trenutno zaščiteni pred okužbo, je navedel. Foto: Ana Kovač

Simonovič sicer ocenjuje, da je največ okužb znotraj gospodinjstev in med zasebnimi druženji. Okužbe pa na drugi strani upadajo v domovih za starejše. Kot eden od razlogov za to pa je zagotovo cepljenje, je pojasnil predstojnik območne enote NIJZ Maribor in dodal, da se že kažejo prvi pozitivni učinki.

V nadaljevanju je Simonovič še povedal, da se v podravski regiji že intenzivno pripravljajo na čas, ko bo v Sloveniji na voljo več cepiva in bo cepljenje hitrejše. Med drugim se pripravljajo na organizacijo množičnega cepljenja, ki bi lahko potekalo v dvoranah, v katerih bi bilo več cepilnih enot.

Razvijajo pa tudi rešitve za avtomatizirano naročanje na cepljenje. Po navedbah Simonoviča bi lahko na ta način cepili do 20 tisoč ljudi na teden. Tako bi po njegovih besedah lahko v desetih do 15 tednih cepili 70 odstotkov prebivalstva, k čemur je sicer pozvala Evropska komisija, to število pa je napovedal tudi premier Janez Janša. Simonovič ob tem meni, da so predvidevanja, da bi v Sloveniji dosegli stopnjo precepljenosti do konca julija, dosegljiva.

Novice Janša: "Jaz nisem iste sorte kot tisti, ki je vrgel puško v koruzo"

V Sloveniji se je doslej cepilo skoraj 42 tisoč ljudi

Več o podatkih in poteku cepljenja pa je v nadaljevanju predstavila Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ. "Na NIJZ spremljamo izvajanje cepljenja proti covid-19 na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci cepljenja posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO)," je pojasnila Grgič Vitkova.

Kot je povedala, je bilo v obdobju od 27. decembra 2020, ko smo začeli s cepljenjem v Sloveniji, pa do 17. januarja 2021, razdeljenih skupno 56.322 odmerkov cepiv, v to številko pa so vključeni tudi šesti odmerki iz posamezne stekleničke. Šesti odmerek namreč izvajalci sedaj lahko uporabijo in naj ga ne bi zavrgli, čeprav so nekateri poročali, da jim do šestega odmerka ni uspelo priti, je po poročanju STA razložila Grgič Vitkova.

41.810 oseb je bilo cepljenih s cepivom ameriškega proizvajalca Pfizer in nemškega BioNtecha, medtem ko je bilo razdeljenih le 600 odmerkov cepiva Moderne. Ker po besedah koordinatorice programa cepljenja ni jasno, kako bo z naslednjimi dobavami cepiva Moderna, morajo namreč polovico odmerkov prihraniti za cepljenje z drugim odmerkom. 

Precepljenost v Sloveniji trenutno znaša dva odstotka, pri čemer je cepljenih 2,8 odstotka žensk in 1,3 odstotka moških. Med cepljenimi s prvim odmerkom je doslej 36,3 odstotka zdravstvenih delavcev, ker pa jih bilo 22 odstotkov potrjeno pozitivnih, "smo blizu 60 odstotkov, kar morda že zadošča za omejeno kolektivno zaščito", je še dejala Grgič Vitkova.

Podatki o precepljenosti po regijah pa kažejo, da je bilo največ cepljenih (2,3 odstotka) v Zasavju, najmanj (1,7 odstotka) pa v Jugovzhodni Sloveniji in na Goriškem. Na NIJZ zbirajo tudi prijave o stranskih učinkih cepiva, doslej so jih prejeli 222. Po besedah Grgič Vitkove pa gre v večini primerov za splošne težave, kot so bolečine ali otekline na mestu cepljenja in glavobol. 

Doslej so bili prijavljeni tudi trije resni stranski učinki. Med njimi je smrt oskrbovanke doma za starejše, za katero se je izkazalo, da ni povezana s cepljenjem, v primeru še ene smrti osebe s pridruženimi boleznimi pa še ugotavljajo morebitno povezavo, je še pojasnila koordinatorica programa cepljenja. 

Izrael, cepljenje
Novice Država, ki bo do konca marca cepila vse, starejše od 16 let

Ministrstvo izvajalcem naložilo pripravo seznamov

Grgič Vitkova je sicer v nadaljevanju povedala, da je Slovenija zaradi širjenja proizvodnje Pfizer dobila nekoliko manj cepiva, da pa so proizvajalci nekoliko več odmerkov obljubili za prihodnji teden. To pomeni, da bo v tem in prihodnjem tednu v Slovenijo prispelo 92 odstotkov naročenih količin od tistega, kar naj bi prvotno dobili.

Ker je na voljo malo cepiva, je po besedah Grgič Vitkove zelo pomembno, da izvajalci pri cepljenju upoštevajo vrstni red, saj kot je po pisanju STA dejala, cepiva trenutno ni dovolj niti za cepljenje starostnikov, starejših od 80 let. Cepljenje se bo za to prednostno starostno skupino po napovednih nadaljevalo šele po 8. februarju, je med drugim še pojasnila Grgič Vitkova in dodala, da je ministrstvo za zdravje izvajalcem naložilo, naj vnaprej pripravijo sezname oseb iz iste prednostne skupine, ki bi jih lahko povabili na cepljenje, če jim bo kakšen odmerek cepiva ostal.

Testiranje na covid-19
Novice V ponedeljek skupaj 1.690 okužb, umrlo 25 ljudi
Ne spreglejte