Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2017,
17.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Natisni članek

Borut Pahor Ljubljana Boris Pahor

Četrtek, 6. 4. 2017, 17.50

6 let, 6 mesecev

V Tivoliju odkrili spomenik Borisu Pahorju #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Boris Pahor spomenik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V Tivoliju so odkrili spomenik tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju. Pisatelj je ob odkritju kipa, ta stoji v neposredni bližini spomenika Edvardu Kocbeku, spregovoril o tem pisatelju in pesniku ter Slovence pozval k spravi.

Kot je dejal Pahor, Kocbeka častimo kot elitnega pesnika in pisatelja, a bi ga morali ceniti tudi kot snovalca slovenske usode. Označil ga je kot "globokega in pogumnega humanista in velikega Slovenca".


Preberite še:

Mirsad Begić: Boris Pahor je vpet v slovensko zemljo, zato je lahko tudi svetovljan


V usodnem času, ko je uvidel, da brez enotnosti slovensko občestvo ne bo preživelo druge svetovne vojne, se je odločil za osvobodilni boj, čeravno so bili na isti strani tudi komunisti, je dejal Pahor in poudaril, da sta bila ohranitev naroda in jezika pri Kocbeku močnejša od ideologije.

"Edvard Kocbek se je v usodnem času, ko je uvidel, da brez enotnosti slovensko občestvo ne bo preživelo druge svetovne vojne, odločil za osvobodilni boj, čeravno so bili na isti strani tudi komunisti," je poudaril Pahor. | Foto: Vid Ponikvar "Edvard Kocbek se je v usodnem času, ko je uvidel, da brez enotnosti slovensko občestvo ne bo preživelo druge svetovne vojne, odločil za osvobodilni boj, čeravno so bili na isti strani tudi komunisti," je poudaril Pahor. Foto: Vid Ponikvar

Kocbek je bil po njegovih besedah izreden predstavnik tistega slovenskega humanizma, ki je v stoletjih podložnosti našel izraz in potrditev v delih pesnikov, pisateljev in umetnikov. Bil je naslednik naših humanistov, od Trubarja pa do Prešerna, ki se je poleg želje po enotnosti Slovencev v Zdravljici zavzel za mir in prijateljstvo med narodi.

Pahor je Kocbeka označil kot "globokega in pogumnega humanista in velikega Slovenca". | Foto: Vid Ponikvar Pahor je Kocbeka označil kot "globokega in pogumnega humanista in velikega Slovenca". Foto: Vid Ponikvar

"Žal pa smo v 20. stoletju zgrešili usoden in najhujši antihumanizem, ko je brat položil roko nad brata in je zaradi žrtev narod še bolj razdeljen, dialog pa spet in spet v resnici mrtev," je dejal Pahor in dodal, da bi si zato danes ob spomeniku skupaj s Kocbekom upal predlagati, da "bi se sprta in sovražna tabora znova sestala, obžalovala in pokopala žrtve in se sporazumela za skupno vodenje države in naroda ter za skupno prihodnost".

Odkritja spomenika se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. | Foto: Vid Ponikvar Odkritja spomenika se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: Vid Ponikvar

Minister za kulturo Tone Peršak pa je poudaril, da je Pahor s tem, ko se je uveljavil v širšem evropskem prostoru, v Franciji, Nemčiji in Italiji, Slovence postavil v fokus številnih bralcev in tudi mnenjskih voditeljev v teh državah. Kot drugo pomembno komponento Pahorjevega dela je poudaril njegovo delo v korist Slovencev v Italiji. Kot je dejal, položaj Slovencev v Italiji danes ne bi bil tak, kot je, če Pahor ne bi tako vztrajno širil svojega sporočila ter branil dostojanstva tako Slovencev kot svojega osebnega v dialogu z italijanskimi oblastmi v Trstu in širše.

Boris Pahor spomenik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Boris Pahor spomenik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Boris Pahor spomenik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Boris Pahor spomenik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

 

 

Ne spreglejte