Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 12. 2021,
7.10

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Natisni članek

temperature zima oblaki Slovenija vreme sneg dež

Sobota, 25. 12. 2021, 7.10

2 leti, 4 mesece

V tem delu Slovenije bo padal dež, ponekod sneg, tudi do nižin #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Danes bo oblačno, v južni polovici Slovenije bo občasno deževalo. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, ob morju in na jugovzhodu do 13 stopinj Celzija.

Pred nami je oblačen in tudi deževen dan. Podobno bo v sosednjih pokrajinah, kjer prav tako napovedujejo oblačno vreme, predvsem v krajih južno od nas bo občasno deževalo.

Ponoči dež in ponekod sneg

Ponoči bodo padavine zajele večji del Slovenije, le na severu bo ostalo povečini suho. Meja sneženja se bo ponekod v vzhodni polovici Slovenije spustila do nižin, napovedujejo na agenciji za okolje. Jutranje temperature bodo od −3 do 0, na Primorskem od 4 do 8 stopinj Celzija. V sosednjih pokrajinah bo jutri oblačno, v krajih južno od nas bo popoldne znova začelo deževati.

V začetku tedna sprememba na bolje 

V noči na ponedeljek bodo padavine od juga znova zajele večji del Slovenije. Po nižinah v notranjosti bo snežilo. V ponedeljek dopoldne bodo padavine ponehale, najpozneje na vzhodu. Predvsem v zahodni Sloveniji se bo delno zjasnilo. Šibka burja na Primorskem bo ponehala.

V torek bo suho vreme.

V gorah previdno!

Po podatkih agencije za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma zmerna, 2. stopnje. Zlasti nevarna so mesta z napihanim snegom, ki jih je več na južno usmerjenih pobočjih nad gozdno mejo. To velja zlasti za grape, kjer je večja količina napihanega snega.

V senčnih legah visokogorja so tudi šibke plasti v stari snežni odeji, ki lahko popustijo zlasti tam, kjer je snega manj. V sredogorju so zaradi odjuge nevarna strma, travnata pobočja, kjer lahko pride do posameznih talnih plazov mokrega snega. V visokogorju je predvsem na vetru izpostavljenih legah nevarnost zdrsa. Zaradi otoplitve se sneg v gorah mehča in postaja moker, zlasti na nadmorskih višinah pod okoli dva tisoč metri.

Trenutno je sneg sicer predvsem v visokogorju še pomrznjen in suh ter skorjast, a se bodo danes čez dan in v naslednjih dneh razmere spremenile. V sredogorju je sneg že južen in se mehča. Višina snežne odeje je zelo neizenačena, marsikje je sneg spihan do kopne podlage. Obsežna so območja napihanega snega. | Foto: Manca Ogrin Trenutno je sneg sicer predvsem v visokogorju še pomrznjen in suh ter skorjast, a se bodo danes čez dan in v naslednjih dneh razmere spremenile. V sredogorju je sneg že južen in se mehča. Višina snežne odeje je zelo neizenačena, marsikje je sneg spihan do kopne podlage. Obsežna so območja napihanega snega. Foto: Manca Ogrin

V soboto in v naslednjih dneh bo v gorah in hribih prevladovalo oblačno ter megleno vreme. V soboto bo morda tudi še nekaj sonca. Prevladoval bo zahodni do jugozahodni veter, v soboto in nedeljo pa bo nekoliko oslabel. Padavine se bodo pojavljale predvsem na jugozahodu, torej v hribih Notranjske, Kočevske in deloma na severnem Primorskem, občasno tudi nekoliko vzhodneje, medtem ko jih bo na območju alpskega sveta zelo malo ali skoraj nič. Šele v nedeljo jih bo nekaj tudi na severu Slovenije, torej na območju našega gorskega sveta.

Meja sneženja se bo spustila, možni plazovi zaradi otoplitve

Meja sneženja bo večinoma med 1.100 in 1.600 m nadmorske višine, lahko občasno tudi višje. V nedeljo se bo meja sneženja spustila pod 700 m. V ponedeljek bo pretežno oblačno in suho. Snežna odeja se bo sesedala in nižje tudi talila. Nad nadmorsko višino okoli 2.200 m bo ostala suha in pomrznjena.

Padavin bo malo, zato se bodo plazovne razmere nekoliko poslabšale predvsem zaradi otoplitve. Povečala se bo možnost posameznih talnih plazov v sredogorju na strmih, travnatih pobočjih. Višje, nad okoli dva tisoč m, bodo plazovne razmere ostale precej podobne. Novi sneg zaradi majhne pričakovane količine padavin predvidoma ne bo povečal plazovne nevarnosti, ki bo ostala zmerna, 2. stopnje. 

Vožnja
Novice Voznikom prepovedali voziti v zimski jakni. Kazni so visoke!
Benjamin Savšek
Sportal Tudi sneg in mraz mu ne prideta do živega
Tomislav Momirović
Novice Minister trdil, da so ceste očiščene, potem obtičal v snegu #video
Snežni plaz
Novice Na Tolstem vrhu snežni plaz zasul dva planinca
Srbija sneg
Novice Sneg povzroča preglavice v Srbiji, številni ostali brez elektrike #foto
hrvaške avtoceste
Novice Zaradi snega in vetra kaos na hrvaških cestah
Ne spreglejte