Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2021,
9.48

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

25

Natisni članek

število okuženih Slovenija COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 11. 2. 2021, 9.48

3 leta, 2 meseca

V sredo potrdili 1.385 novih okužb, umrlo deset bolnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

25

V Sloveniji so v sredo ob 26.270 opravljenih testih skupaj potrdili 1.385 novih okužb z novim koronavirusom. Skupni delež pozitivnih testov je znašal 5,3 odstotka. Opravljenih je bilo 5.482 PCR-testov, s katerimi so potrdili 992 novih okužb, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 18,1 odstotka PCR-testov. Ob 20.788 izvedenih hitrih antigenskih testov (HAT) so potrdili 393 okužb, pozitivnih je bilo 1,9 odstotka hitrih testov. V sredo je za boleznijo covid-19 umrlo deset bolnikov, skupaj pa že 3.677.

Po podatkih sledilnika za covid-19 imamo v državi trenutno 13.803 aktivne okužbe z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje novih okužb znaša 837, je prek Twitterja sporočila vlada. V sredo je bilo hospitaliziranih 828 bolnikov, od tega 157 na oddelkih intenzivne nege. S pomočjo medicinskih ventilatorjev diha 116 ljudi. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 76 bolnikov.

V sredo je za boleznijo covid-19 umrlo deset ljudi, od začetka epidemije covid-19 pa že 3.667. Do zdaj so pri nas skupaj potrdili 177.180 primerov okužbe z novim koronavirusom. S sedemdnevnim povprečjem okužb, ki je manjše od tisoč, in manj kot tisoč bolniki, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, sta izpolnjena pogoja za prehod iz rdeče v oranžno fazo. V sredo je bilo sicer sedemdnevno povprečje potrjenih koronavirusnih okužb višje kot v torek, ko je znašalo 827 okužb.

Novice Sproščanje ukrepov: konec omejitve gibanja na občine, odpirajo se šole #video

V bolnišnice včeraj na novo sprejetih 50 bolnikov

Po besedah vladne govorke Maje Bratuše so po številu novih okužb včeraj izstopale naslednje občine: Koper z 78, Celje s 40, Kranj s 33, Ajdovščina z 22, Brežice z 20, Medvode s 23, Nova Gorica s 23 in Novo mesto z 29 novimi okužbami. V Ljubljani so potrdili 134, v Mariboru pa 37 novih okužb, je pojasnila vladna govorka. Posavska regija in jugovzhodna Slovenija imata trenutno najvišjo 14-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev, porast okužb pa so zaznali tudi v primorsko-notranjski regiji.

V bolnišnicah so včeraj na novo sprejeli le 20 bolnikov z boleznijo covid-19. | Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana V bolnišnicah so včeraj na novo sprejeli le 20 bolnikov z boleznijo covid-19. Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Najboljše razmere ostajajo v zasavski, savinjski in koroški regiji, je pa danes incidenca okužb precej nižja na Goriškem. Bratuša je med drugim poudarila, da je bilo včeraj v bolnišnice na novo sprejetih 50 pacientov. Čeprav je pri nas v zadnjih dneh manj na novo obolelih in hospitaliziranih zaradi okužb z novim koronavirusom, po njenih besedah še ne moremo reči, da so epidemiološke razmere dobre. "Slovenija še vedno ostaja država z eno izmed najslabših epidemioloških slik v Evropi," je opozorila Bratuša.

Infekcijska klinika
Novice V torek potrdili 1.439 novih okužb #video

Potza: Na cepilnih mestih brez večjih nepravilnosti

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je pojasnila, da je bilo od prvega do sedmega februarja skupaj opravljenih 3.762 inšpekcijskih nadzorov. Inšpektorji so izrekli 29 prekrškovnih sankcij, 352 opozoril po zakonu o prekrških in 128 upravnih ukrepov. V gostinstvu so inšpektorji izvedli 166 nadzorov ter izrekli 14 prekrškovnih sankcij in 15 opozoril.

Deana Potza: Na cepilnih mestih inšpektorji niso ugotovili večjih nepravilnosti


"Število nadzorov na zunanjih javnih površinah je bilo 365, pri čemer smo izrekli 57 opozoril, v večstanovanjskih stavbah pa je bilo pri 106 nadzorih skupaj izrečenih šest opozoril," je pojasnila Potza. Prve ugotovitve kažejo, da so vsi zdravstveni zavodi zagotavljali testiranje zaposlenih s strani pooblaščenega izvajalca. Tudi pri organizaciji testiranja in obveščanju zaposlenih o izvedbi testiranja inšpektorji niso ugotovili večjih nepravilnosti, je dodala Potza. Do zdaj so na cepilnih mestih skupaj opravili 112 nadzorov.

Glede domnevnih nepravilnosti pri vrstnem redu cepljenja na ljubljanski medicinski fakulteti je Potza dejala, da nepravilnosti niso ugotovili, ker so tamkajšnji profesorji zdravniki, torej spadajo med zdravstvene delavce. Glede spornega obiska gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v eni od gostiln v Prlekiji je Potza pojasnila, da je bil v ponedeljek na podlagi prijav glede omenjenega obiska uveden inšpekcijski postopek in da tega primera še ne more komentirati.

Aleš Hojs
Novice Policija: Hojs v ničemer ni kršil veljavnih odlokov #video

Pečjak: V bližini smučišč več kršitev prehajanja regij

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je dejal, da je policija od prejšnjega četrtka do včeraj na mejnih prehodih in kontrolnih točkah ljudem skupaj izdala 9.813 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je 57 odstotkov več kot teden dni prej, ko so izdali 6.251 karantenskih odločb. Največ napotitev v karanteno na domu so vročili ljudem, ki so pripotovali iz BiH, in sicer 6.912. Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah so policisti zavrnili 132 ljudi, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v Slovenijo ali tranzit prek nje, kar je za 16,5 odstotka manj kot teden dni prej, ko so jih zavrnili 158.

Policisti so spoštovanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v preteklih dneh preverjali tudi na smučiščih. V večini primerov nadzora so policisti ugotovili, da so se smučarji držali navodil in priporočil za zajezitev virusa. Skupaj so izrekli 66 ukrepov, vezanih na kršitev zakona o nalezljivih bolezni, in 13 ukrepov zaradi kršitev druge zakonodaje. Največ kršitev so zaznali na območju kranjske in celjske policijske uprave. Zaradi kršitev vladnih odlokov so izrekli 57 opozoril in izdali devet plačilnih nalogov.

Tomaž Pečjak: V bližini smučišč več kršitev prehajanja regij


"V večini primerov je šlo za kršitve, povezane s prehajanjem statističnih regij. Samo na cesti od Cerkelj do spodnje postaje gondole smučišča Krvavec je bilo v določenem obdobju ugotovljeno, da kar 22 od 40 ustavljenih vozil prihaja iz druge statistične regije," je poudaril Pečjak. Dodal je, da so vozniki iz druge regije po opozorilu obrnili svoje vozilo in se vrnili v svojo statistično regijo.

Glede nedavnega poskusa prečkanja slovensko-hrvaške meje notranjega ministra Aleša Hojsa je Pečjak pojasnil, da je pri prehajanju državne meje treba upoštevati odlok o omejitvi gibanja, torej prehajanje občinskih meja. "V tem primeru je bila izjema v odloku, se pravi, da je bil minister upravičen do tega, da preide mejo Republike Slovenije. Vendar pa posamezni slovenski odloki še ne pomenijo, da je osebi že avtomatsko omogočen prehod v drugo državo," je pojasnil Pečjak.

Slovenski vojak
Novice Iz Libanona pripeljali slovenskega vojaka s težjim potekom covid-19

Večina pozitivnih na hitrih testih na Ajdovskem danes na testih PCR spet negativnih

Sedemdnevni kazalniki glede števila okužb na Severnem Primorskem so še naprej vse ugodnejši, in to kljub zapletom glede zanesljivosti serije hitrih testov na Ajdovskem. Vseh 16 oseb, ki so bile na hitrih testih v sredo pozitivne, so danes testirali še s testom PCR. 12 od njih je bilo na ponovnem testiranju negativnih.

Pri treh testiranih je bila okužba tudi v drugo potrjena. Pri eni osebi pa bodo morali ponovitveni test opraviti še enkrat. Danes so sicer v Ajdovščini opravili 200 brisov, tokrat pa med testiranimi ni bilo pozitivnega rezultata, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Ne spreglejte