Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
19.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

marihuana marihuana marš Ljubljana

Četrtek, 20. 4. 2017, 19.30

6 let, 6 mesecev

Marihuana marš 2017

V središču prestolnice spet zadišalo po marihuani #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Marihuana marš Ljubljana Kongresni trg 2017 | Foto STA

Foto: STA

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je danes popoldne shod v okviru Marihuana marša, s katerim želijo po navedbah organizatorjev iz Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) izraziti protest proti represivnim politikam na področju konoplje in kanabisa. Zbirali so tudi podpise pod peticijo za legalizacijo marihuane.

Kot je za STA še povedal Gašper Sovdat iz ŠOU, želijo opozoriti tudi na težavo bolnikov, ki se zdravijo s konopljo in morajo do nje dostopati na črnem trgu. Na protestu opozarjajo na negativne učinke prohibicije na družbo in ekonomijo.

Vsako leto je to po besedah Sovdata precej odmeven dogodek, zato je prepričan, da gre za enega od pomembnih dejavnikov na poti k legalizaciji.

"Legalizacija pozitivna za zmanjševanje škode, ki jo droga povzroča"

Člani Piratske stranke Slovenije pa so na shodu zbirali tudi podpise pod peticijo za predlog modela za popolno legalizacijo marihuane, ki jo bodo vladi predložili konec meseca. "Pirati zbiramo peticijo legalizirajmo.si, ker je postalo popolnoma jasno, da je legalizacija pozitivna za zmanjševanje škode, ki jo droga povzroča," je poudaril sekretar stranke Rok Andree.

Marihuana marš Ljubljana Kongresni trg 2017 | Foto: STA , Foto: STA ,

Peticijo je doslej na spletu podpisalo slabih sedem tisoč ljudi. Medtem pričakujejo, da jo bo podpisala tudi večina od okoli tri tisoč ljudi, ki naj bi se do večera udeležili shoda.

Večnamenska rastlina, iz katere je mogoče izdelati različne izdelke

Udeleženki shoda sta poudarili, da gre za večnamensko rastlino, iz katere je mogoče izdelati različne izdelke, kot so oblačila, izolacija in kozmetika. Vendar pa številni marihuano tudi zlorabljajo, sta še poudarili. Po njunem mnenju je treba otroke že v osnovni šoli poučiti, da ne gre zgolj za drogo. Kot sta poudarili, sta lahko zelo koristna tudi konopljino olje in čaj.

V okviru dvodnevnega Marihuana marša so že v sredo organizirali dve okrogli mizi o industrijski rabi konoplje ter najnovejših znanstvenih dognanjih na področju zdravljenja s kanabisom in zakonodajnih spremembah, ki se nam obetajo. Kot je dejal Sovdat, pa so oblikovali tudi iniciativo, v okviru katere bodo predstavniki nevladnih organizacij in vlade sodelovali na področju legalizacije marihuane.
Ne spreglejte