Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 5. 2020,
6.56

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

Natisni članek

karantena učenje šola Koronavirus

Ponedeljek, 25. 5. 2020, 6.56

3 leta, 11 mesecev

Pomembna novica, na katero bomo morali še malo počakati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

učiteljica | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V šolske klopi so se teden dni po ponovnem odprtju šol, kamor so že zakorakali najmlajši učenci, danes vrnili še devetošolci, vrata pa so odprle tudi šole za učence s posebnimi potrebami. Morebitna vrnitev preostalih šolarjev je še vedno pod vprašajem, saj o tem stroka še odloča.

Vladni govorec Jelko Kacin je na redni novinarski konferenci uvodoma poudaril, da se epidemiološka slika izboljšuje iz dneva v dan. "Za nami je obdobje umirjanja epidemije covid-19, ko nam je uspelo doseči številne pomembne in lepe koronamejnike. Danes je v bolnišnicah še 16 bolnikov s covid-19, od tega trije na intenzivnih oddelkih," je dejal.

UKC infekcijska
Novice Vlada objavila zadnje podatke o novih okužbah in žrtvah #video

Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj je povedal, da je bilo do 25. maja v vrtce vključenih okoli 56 odstotkov otrok. Otroci od 1. do 3. razreda so vključeni v šole v manjših skupinah in delo poteka praktično nemoteno. "Trenutno je v procesu izobraževanja na daljavo še vedno več kot polovica otrok iz osnovnih in srednjih šol, zato izobraževanje na daljavo tudi natančno analiziramo in bomo rezultate objavili predvidoma konec junija. To bo podlaga za procese vzgoje in izobraževanja tudi jeseni," je zatrdil.

Dejal je, da je število otrok, vključenih v vrtce in šole, maksimalno število, ki še omogoča izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Delo v skupinah, ki so manjše od oddelkov, je nemogoče organizirati za več učencev oziroma dijakov. "Vprašanje, zakaj v šolo do konca leta, se postavlja zato, ker izobraževanje v šoli omogoča doseganje vseh ciljev: razvijanje pismenosti, razgledanosti, nadarjenosti, spretnosti in pridobivanje kakovostne splošne izobrazbe ter skladen telesni, duševni in osebnostni razvoj. Treba je ugotoviti morebitne primanjkljaje pri posameznih vsebinah, ki so nastali v času izobraževanja na daljavo. Učenci in dijaki to lahko nadoknadijo in lahko popravijo ocene. Potrebna je tudi ponovna vzpostavitev socialnih stikov," je pojasnil.

Logar o tem, ali se bodo vsi učenci vrnili v šole še pred iztekom šolskega leta, ni govoril. Na novinarsko vprašanje, kolikšna je verjetnost, da bi se učenci še to šolsko leto vrnili v šolske klopi, je odvrnil, da so šole pripravljene in da bi lahko te učence sprejeli v nekaj dneh, a je ta odločitev odvisna od zdravstvene stroke. Na zavodu pričakujejo, da bo odločitev o vrnitvi vseh učencev v šole znana "danes, jutri ali pojutrišnjem".

O dvoizmenskem pouku v prihodnjem šolskem letu na zavodu ne razmišljajo, je dodal.

Maturanti bodo danes prejeli spričevala

Prvi teden po odprtju šol se je po podatkih ministrstva za izobraževanje k pouku vrnilo 94,7 odstotka vseh učencev prvega triletja, v srednje šole pa sta k pouku prišli dobri dve tretjini dijakov zaključnih letnikov. Preostali v dogovoru s šolami nadaljujejo delo in priprave na maturo oziroma zaključne izpite od doma oziroma prihajajo v šolo na konzultacije.

otroci sodelovanje učilnica učenci
Novice Spet v šolo: otroci so se najbolj razveselili svojih prijateljev #video

Maturanti bodo sicer danes dobili spričevala, nato pa bodo imeli ta teden še zadnje priprave na maturo, ki se začne v soboto.

Čeprav je bilo sprva predvideno, da bodo preostali učenci in dijaki šolsko leto končali doma s šolanjem na daljavo, so v zadnjih dneh vse glasnejši namigi, da bi se lahko tudi oni še letos vrnili v šolske klopi. Pristojna ministrica Simona Kustec si, kot je povedala prejšnji teden, želi, da bi v luči pozitivne epidemiološke slike v prihajajočih tednih odprli vrata tudi zanje. Za to pa potrebujejo tudi zeleno luč stroke.

šola
Novice Ministrica: Nekateri otroci bodo do konca šolskega leta verjetno ostali doma #video

 

Ne spreglejte