Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2016,
16.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

1

Natisni članek

snežni plaz alpinizem

Četrtek, 3. 11. 2016, 16.55

6 let, 6 mesecev

Snežni plaz pod Mont Blancom odnesel življenje alpinista Domna Kastelica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

1

Foto: Reuters

34-letni novomeški alpinist Domen Kastelic je včeraj umrl v nesreči pod Mont Blancom. Med treningom ga je skupaj s 36-letnim italijanskim kolegom zasul snežni plaz. Kastelic, ki je veljal za enega najobetavnejših alpinistov na svetu, je bil lani med nominiranci za zlati cepin, najprestižnejšo nagrado, ki jo podeljuje alpinistična srenja.

34-letni slovenski alpinist Domen Kastelic, ki se je konec oktobra vrnil z odprave v Tibet, je umrl v snežnem plazu v gorah nad Val Venijem pod Mont Blancom, kjer se je pripravljal na alpinistično odpravo v Nepal, so sporočili s Planinske zveze Slovenije.

Kastelic, ki je bil član Akademskega alpinističnega odseka, se je na priprave v Italijo odpravil skupaj z italijanskim soplezalcem Danielem Colombom.

Po poročanju italijanskih medijev sta se alpinista že v sredo podala v steno in se povzpela do gorske koče Monzino na višini 2590 metrov. Kot piše dnevnik.si, sta se po prespani noči nameravala povzpeti še do bivaka na višini 3580 metrov, a do tja nista prispela. Ker se včeraj nista vrnila na dogovorjeno mesto, so oblasti sprožile iskalno-reševalno akcijo. Pogrešana so reševalci našli danes dopoldne pod debelo snežno odejo, za oba je bilo žal prepozno.

Zadnja večja odprava pred mesecem dni

Domen Kastelic v družbi skandinavskih alpinistov Olova Isakssona in Marcusa Palme na vrhu šesttisočaka Jang Tsang Go v zahodnem delu gorovja Nyanchentanglha v Tibetu. (Foto: Domen Kastelic) | Foto: Domen Kastelic v družbi skandinavskih alpinistov Olova Isakssona in Marcusa Palme na vrhu šesttisočaka Jang Tsang Go v zahodnem delu gorovja Nyanchentanglha v Tibetu. (Foto: Domen Kastelic)

Kastelic je veljal za enega najboljših slovenskih plezalcev zadnjih let. Pred dvema letoma je skupaj s Samom Hennesseyjem preplezal prvenstveno smer v zahodni steni 6258 metrov visoke gore Chukyima Go in postal eden od nominirancev za zlati cepin, najprestižnejšo svetovno nagrado v alpinizmu.

Pred mesecem dni se je vrnil iz Tibeta, kjer je konec septembra skupaj s skandinavskima soplezalcema Olavom Isakssonom in Marcusom Palmom v zahodnem delu gorovja Nyanchentanglha opravil prvenstveni vzpon na 6300 metrov visok vrh Jang Tsang Go.

Slovenski alpinisti so konec leta 2015 v Patagoniji v enem dnevu preplezali dve prvenstveni smeri. Obe v alpskem slogu.  | Foto: Slovenski alpinisti so konec leta 2015 v Patagoniji v enem dnevu preplezali dve prvenstveni smeri. Obe v alpskem slogu.

Kastelic je bil konec lanskega leta del še ene uspešne slovenske odprave, ki je postavila nov mejnik slovenskega alpinizma. Alpinisti Dejan Koren - DeKo (AO PD Vipava), Rok Kurinčič (Soški AO), Boštjan Mikuž (AO PD Ajdovščina),  Domen Petrovčič in pokojni Kastelic (oba Akademski alpinistični odsek) so na alpinistični odpravi v Patagoniji v istem dnevu preplezali prvenstveni smeri No fiesta in EXIT. Obe v alpskem slogu in z vrhunskim slovenskim podpisom.

 

Ne spreglejte