Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2017,
8.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

zdravstvo preiskovalna komisija DZ zloraba

Petek, 10. 2. 2017, 8.58

7 let, 2 meseca

V slovenskem zdravstvu iz omar padajo okostnjaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
zdravnik halja | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Na seji državnozborske preiskovalne komisije o zlorabah v slovenskem zdravstvu so zaslišali nekdanjega prvega moža mariborskega UKC Gregorja Pivca in direktorja celjske bolnišnice Marjana Ferjanca.

Gregor Pivec je zatrdil, da so v UKC Maribor v 20 letih pod njegovim vodstvom ravnali skrbno in da ni nikoli imel razloga, da bi podvomil o verodostojnosti delovanja nabavne službe. Priznal pa je, da ni bil seznanjen z vsako podrobnostjo iz razpisov.

Potrdil je, da so velikokrat prekoračili količino nakupa žilnih opornic glede na sklenjeno pogodbo, a je opozoril, da direktor ne more ocenjevati, koliko žilnih opornic potrebujejo in katere, saj za tem stoji stroka.

Prav tako ni vedel povedati, zakaj kljub njegovi zahtevi kardiologi niso pridobili cen žilnih opornic v tujini. So pa po njegovih besedah postavili najvišjo ceno, in sicer 500 evrov za opornico.


Določen čas so imeli postavljene najvišje cene na opornico tudi v celjski bolnišnici, a so to nato opustili, saj so pri nakupu sledili dobrobiti bolnika, je pred komisijo povedal Marjan Ferjanc, direktor celjske bolnišnice.

Ko pa so začeli odkrivati, kakšne so razlike v cenah materialov po bolnišnicah, so nehali uporabljati žilne opornice, ki so stale okoli tri tisoč evrov. Nato so dobavitelji sami začeli zniževati cene, je dodal.


Pred parlamentarno komisijo bi danes moral stopiti tudi  pomočnik direktorja UKC Maribor za nabavo Peter Weissensteiner, a mu vabila niso vročili.


Na včerajšnjem zaslišanju pred komisijo je v. d. direktorja UKC Maribor Janez Lavre povedal:

"Od določenega dobavitelja sem posredno dobil grožnjo, da me bodo, če se bo preveč vtikal v njihove zadeve, zgazili kot polža." 

"Naročil sem notranjo revizijo naročil, ki je pokazala, da so se v UKC Maribor v preteklosti dogajale prekoračitve nabav, navedenih v razpisu."


Samo Štajner, vodja področja za vgradni material v UKC Ljubljana, je izpostavil:

"V UKC Ljubljana so za nazaj popravljali nabavne količine določenih žilnih opornic, saj se podatki pri evidenci izdaje in nabave blaga niso ujemali."


Maja Maleševič, pravnica v službi za javna naročila v UKC Ljubljana, pa je povedala:

"Nekateri dobavitelji so bili seznanjeni z odločitvami razpisne komisije, še preden je ta sploh uradno sporočila svojo odločitev." 

Ne spreglejte